İlaçsız Baş Ağrısı Geçirme Yolları

 İlaçsız Baş Ağrısı Geçirme Yolları

İlaçsız Baş Ağrısı Geçirme Yolları

Baş ağrısı, ne zaman geleceği belli olmamakla beraber tüm günü mahvedebilir. Baş ağrısı geçirme yollarında çoğu kişinin başvurduğu ilk yöntem, ağrı kesici kullanmaktır. Fakat sürekli ağrı kesici kullanan kişiler, bu ilaçlara karşı bağışıklık kazanmakta ve etki görememektedir. Doğal yöntemlerle baş ağrısı geçirmek, daha sağlıklı bir yöntemdir. Bu yazıda ilaçsız bağ ağrısı geçirme yöntemlerinden bazılarını derledik.

İlaçsız Baş Ağrısı Geçirme Yolları

İlaçsız Baş Ağrısı Geçirme Yolları

Şakaklarınıza Buz Tutun

Beyin damarlarının genişlemesi, migreni ortaya çıkaran mekanizmalardan bir tanesidir. Damarların genişlemesi sonucunda beyin dokusuna baskı yapılması, baş ağrısını ortaya çıkartmaktadır. Ağrı kesiciler, bu damarların daralarak ağrının dinmesini sağlamaktadır. Bu noktada ağrı kesici kullanmak yerine şakaklarınıza buz koymanız, soğuğun etkisiyle birlikte damarların daralmasını sağlayacaktır.

Başınızı Sarın

Başınızı tülbent veya bant benzeri bir şeyle sarmanız, buz uygulamasında olduğu gibi beyin damarlarının daralmasına yardımcı olacaktır. Beyin damarlarının daralması, ağrıyı dindirici sonuç almanızı sağlayacaktır.

Masaj Yapın

Masaj yapmak, baş ağrısını tamamen geçirmese bile hafifletme konusunda oldukça etkilidir. Migrenli hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada, migreni olan kişilerin başına masaj yaparak %70 oranında ağrıyı dindirdiği gözlenmiştir. %30 oranındaki kesimde ise ağrılı yere dokunmanın ağrıyı keskinleştirdiği gözlenmiştir. Baş ağrısında hangi noktalara masaj yapılacağı önemli bir noktadır.

Buna göre migrenli hastalarda masaj yapılması önerilen yerler, şunlardır:

  • Her iki kaş ile burun kökü arası.
  • İki kaşın arasında alnın tam ortası.
  • Ensede kafa kemiğinin keskinleştiği sağlı sollu bölgeler.
  • Her iki şakak bölgesi.

Ortalama 10 dakikalık bir masaj, büyük oranda baş ağrısını hafifletmektedir. Bununla birlikte masajın daha etkili olması için propolis kremi kullanılması yararlıdır.

Gürültüden Uzaklaşın

Migren veya gerilim baş ağrısı yaşayan kişiler, hem sesten hem de ışıktan rahatsız olmaktadır. Ağrıların tetiklendiği yerler, gürültülü ve sesli ortamlar olabilir. Sessiz ve loş ışıklı ortama geçerek dinlenmek, baş ağrınızı hafifletebilir.

Uyku Düzenini Bozmayın

Geç yatmak ve geç kalkmak gibi uyku düzenini değiştiren faaliyetler, baş ağrısının sebeplerinden biridir. Uyku süresinin 7-9 saat aralığında olmasına özen gösterilmelidir. Uyku düzeninde 1 saatlik kayma, baş ağrısını tetikler. Ağrı sırasında uyumak zor olsa da sessiz ve karanlık bir odada biraz uyumaya çalışmalısınız.

Açık Havaya Çıkan

Ağrı sırasında açık havada yapılan ortalama 1 saatlik yürüyüş, ağrınızı geçirmeye yardımcı olacaktır. Yürüyüş sırasında üretilen endorfin, vücudun kendi ağrı kesicisi görevi görmektedir. Açık hava yürüyüşleri, serotonin yani mutluluk hormonunun sağlanmasına da katkı da bulunur. Serotonin, ağrı ataklarını azaltmaktadır. Bununla beraber ağrı sırasında koşmak, ağır kaldırmak vb. faaliyetler, ağrınızı arttırabilir. O yüzden az ve orta seviyede, düzenli egzersiz yapmak gerekir.

Kahve İçin

Bir fincan kahve, ağrınızı azaltmaya yardımcı olacaktır. Günlük kafein miktarı 300 mg’ı geçmeyecek şekilde bundan yararlanırsanız, ağrınızın dinmesi hızlanır. Fakat 300 mg’dan fazla olan tüketimler, ağrıyı tetikleyebilir.

Sarı Ampül Kullanın

Floresanlı beyaz ışık ve yoğun güneşli havaların ağrıyı tetikleyici özelliği daha fazla. Evinizdeki beyaz ışık yayan ampulleri sarı ışık yayanlarla değiştirin. Televizyon izlerken en az 3 metre mesafede oturun, karanlıkta televizyon seyretmeyin. Güneşli günlerde ve atak sırasında güneş gözlüğü takın.

Susuz Kalmayın

Beynimizin yüzde 70’i sudur. Beyin susuz kaldığını hissettiğinde tehlike sinyalleri verir ve baş ağrısı ortaya çıkar. Sık baş ağrısı çekenler, bazen sadece suyu dengeli içtiklerinde bile ağrıdan kurtulur. Düzenli su tüketmek ağrının her gün ortaya çıkışını engeller.

Sık Sık Ağrı Kesici Kullanmayın

Haftada 1 defadan daha sık ağrı kesici kullanmak sizi ağrı kesicilere bağımlı hale getirir. Beyin ağrı kesiciye alıştığında sürekli ister, bulamadığında baş ağrısı olur. Ayda 1-2’yi geçmeyecek şekilde ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!