Horlama ve Tedavisi

 Horlama ve Tedavisi

Horlama ve Tedavisi

Horlamak bir çok kişinin,büyük problemi arasında yer alır.Horlamak,sadece kişinin kendisini rahatsız etmez,aynı zamanda yanında ki kişiyi de rahatsız eder.

Horlama ve Tedavisi

Horlama Nedir?

Horlama,kişi nefes alma sırasında,havanın dar bir alandan geçerken,yumuşak dokuların titreşimi ile çıkan sese denir.

Horlamanız zararsız olabileceği gibi aynı zamanda sizin ciddi bir rahatsızlığınız olacağı anlamına da gelmektedir.Yetilkinlerin çoğunda bu sorun vardır.Hafif horlamaların olduğu gibi,aynı zamanda kişinin kendisini ve yanındakini uyandıracak kadar gürültülü horlamalarda vardır.
Horlama durumunda ortaya çıkan ses,alıp verilen hava,burun ve boğaz arkasından rahat bir şekilde geçemediği zaman ortaya çıkar.Uyku esnasında gevşeyen,yumuşak damak,boğaz ve dil solunum yolunu daraltır ve havanın geçişi sırasında gürültü ortaya çıkar.Bu sese horlama denir ve kişi rahat nefes alamamasından dolayı gerçekleşir.

Eğer horlama şikayetinizden kurtulmak istiyorsanız,bazı değişiklikler yapabilirsiniz.Mesela kilo vermek,yatmadan önce alkol kullanmamak,uyurken yan yatmak gibi çeşitli yöntemler uygulayarak,gece rahat bir uyku almanızı sağlayabilirsiniz.Horlamanın bir çok nedeni olabilir demiştik.Horlama deyip geçmemek gerekir.Rahat nefes almanız ve rahat uyuyabilmeniz için,gece uykularını horlamadan,rahatça gerçekleştirmelisiniz.

Horlamanın Başlıca Nedenleri

Fazla Kilolar:Fazla kilolar ya da obezite horlamayı kötüleştirebilir.Bunun nedeni boyundaki yağ oranının fazla olması,solunum yolunun daralmasına neden olur.Kilo vererek boynun incelmesi ve daha rahat şekilde nefes alınmasına sağlanabilir.Eğer kilo vermenize rağmen,hala horlama sorununuz devam ediyor ise bir uzmana gitmelisiniz.

Uyku Pozisyonu:Uyku pozisyonlarında ki farklılıklar,horlamanıza neden olabilir.Yan yatma yerine sırt üstü yatmak boğaz kaslarında gevşemeye ve daralmaya neden olmaktadır.Çok derin uyku da hangi pozisyonda uyuduğunu elbette kestiremezsin.Ama uyanırsanız sağa ya da sola dönerek uyumayı deneyebilirsiniz.

Alkol:Horlamanın başlıca nedenleri arasında,alkol gelmektedir.Alkolün gevşetici özelliği vücudmuzun da genelinde hissedilir.Eğer horlamak istemiyorsanız,yatmaya yakın alkol almamaya özen göstermelisiniz.Alkol aldığınız saat ile uyuma saatiniz arasında ki zaman ne kadar uzun olursa o kadar horlama şikayetiniz azalır.

Sinüzit:Sinüs boşluklarında oluşan iltihaplanmaya sinüs enfeksiyonu ya da sinüzit denir.Soğuk algınlığı,alerji,burundaki şekil bozuklukluğu sinüzite neden olur.Sinüs nefes almayı zorlaştırdığı için,uyku sırasında horlamaya neden olur.

Şekil Bozuklukları:Burunda oluşan eğrilikler ya da başka anormallikler sonrasında horlama oluşur.Bunun yanı sıra fazla kilolar,sırt üstü yatmak da horlama nedenidir.

Uyku Apnesi:Çene pozisyonu,büyük dil,solunum yolu kaslarının bogazın tıkanması sonucu uyku apnesi yaşanabilir.Uykuapnesi,uyku sırasında solunumun kısmen durması anlamına gelir.Uyku apnesi olan kişiler,çok gürültülü şekilde horlarlar.Kendilerini hiç dinlenmemiş hissedebilir.

Horlama ve Uyku Apnesi Hastalarında En Sık Rastlanan Şikayetler

Sabah baş ağrısı ile uyanma

Uykuda aniden soluksuz kalıp uyanmalar ve terleme

Gündüz uyuklamalar

Gündüz dalgınlık,konsantrasyon güçlüğü

Trafik kazası,sık iş

Azalmış cinsel istek ve yanı sıra güç kaybı

Kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon

Gece yüksek sesle horlama ve nefes durmasının horlamaya eşlik etmesi

Uyandığında kendini yorgun hissetme gibi şikayetler kendini gösterir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!