Hipotiroidi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Tiroid hormonunun insan vücudundaki önemi oldukça büyüktür. Gün içerisinde ki yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi için enerjiye ihtiyaç vardır. Bunun içinde tiroid hormonlarının doğru çalışması gerekir. Çalışmadığı takdirde vücutta hormonel değişiklikler baş gösterir.
Tiroid hormonlarının doğru çalışmadığı zaman tiroid hastalıkları belirmeye başlar. Bunlardan sık görüneni hipotiroidizmdir. Bu durumda tiroid bezi çalışmaz ve t3 ve t4 hormonu salgılayamaz. Hipotireodi eğer bebeklik ve çocuklukta olursa vücut büyüme ve gelişmede yavaş ilerler. Ergenlik ve yetişkinlikte çıkarsa metabolizmanın yavaşlaması ile birlikte bir çok metabolizma hastalıklarının başlamasına neden olabilir. Bir endokrine başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.
Hipotiroid kadınlarda daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra aileden gelen kalıtsal bir hastalık olabilir ve yaş ile doğru orantılıdır.
Hipotiroidi Belirtileri
Yorgunluk
Halsizlik
Deri döküntüleri
Zihinde yavaşlama,zihinsel değişiklik
Kilo alma
Adet düzensizlikleri
Sıklıkla kabızlık
Ciltte ve saç derisinde kuruma
Ciltte solukluk
Nefes darlığı
Çarpıntı
Depresyon
Soğuğa dayanıksız olma, üşüme
Unutkanlık
Sakarlık
Harekette yavaşlık
Kolay yorulma
Nabızda yavaşlık
Ödem gibi şikayetler baş gösterir. Metabolizmanın yavaşlaması ile birlikte tüm organlar işlevini daha yavaş bir şekilde gerçekleştirir.
Hipotiriodi tanısının konulması için kan tahlili yapılmalıdır. Tahlil de t3 ve t4 hormonlarına bakılır. Bunun yanı sıra TSH bakılır. Normal olmayan bulgular sonucunda tanı konulabilir.
Hipotiriodinin yetişkinlerde sık görülmesinin sebebi Hashimoto hastalığıdır. Bu tiroid çeşidi, hormonun salgılanmasını engeller. Tanı konulmasının ardından hemen tedaviye başlanmalıdır.
Hipotiroidi belirtilerinden birisi olan yorgunluk hissi hastayı her daim rahatsız eder. Gün içerisinde ne kadar uyumuş olsanız bile, yine de bir uyku hali ve bunun yanı sıra halsizlik sizinle olur.
Ciltte olan kuruluk sebebiyle, deri döküntüleri başlar. Bunun yanı sıra kaşınma da kendisini gösterir.
Zihinde yavaşlama, bulanık zihin ve her daim kendinizi üzgün, mutsuz, hep bir depresyon halinde hissedersiniz. Bunun sebebi ise tiroid hormonunun salgılanmaması yüzündendir.
Hızla kilo almaya başlarsınız. Metabolizmanız çok yavaş çalıştığından ya da çalışmadığından ”su içsem yarıyor” söylemi ortaya çıkar. Oysa ki tedavi süreci başladığında ,dikkat ederek kilo alımını durdurabilirsiniz.
Kabızlık ise hipotiroidi hastalarının çok sık rastladığı bir belirtidir. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, düzensizleşmesi sebebiyle kabızlık meydana gelir. Kas ve eklem problemleri sık görülür. Uyuşmalar, kasılmalar, karıncalanmalar olabilir. Adet bozukluğu çok sık görülmemekle birlikte, belirti olarak kabul edilir.
Üşüme hissi peşinizi bırakmaz. Soğuğa tahammül edemezsiniz. Hatta parmaklarınızda uyuşma bile olabilir. Vücut ısınız normalin altına düşebilir. Kolesterolü ölçtüğünüzde normalin üstünde çıkacaktır. Diyet ve egzersiz yapmanıza rağmen yüksek olabilir. Hiper tansiyon hastası olma olasılığınız yüksektir. Kalp atış hızınız normalin altındadır.
Hipotiriodi Risk Grubunda Olanlar
Aile geçmişinde tiroid hastalığı olanlar.
Kadınların tiriod olma olasılığı erkeklere göre daha fazladır ve bu hastalık yaşla doğru orantılıdır.
Sigara diğer hastalıklarda olduğu gibi bu hastalığında etkileyicisi olmaktadır.
Eğer sizinde kendinizi halsiz, bitkin, çabuk yorulma, zihinde bulanıklık, sürekli uyku hali gibi şikayetleriniz var ise hemen bir endokrin doktoruna gitmeniz tavsiye edilir. İlaç tedavisi ya da doktorunuzun uygun gördüğü bir tedavi yöntemini uygulayarak bu şikayetlerden kurtulabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!