Hepatit C Nedir, Belirtileri, Tedavisi

 Hepatit C Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Hepatit akut inflamatuar bir hastalıktır, karaciğerin dokuları ve hücrelerine zarar verir. Hastalığın çok çeşitli türleri vardır, yaygın olan, A, B, C, D, E vb. 2 aşamada hepatit sürer: akut hepatit (3 – 4 ay boyunca sürer.), kronik hepatit (en fazla 5 – 6 ay sürüyor). Çoğunlukla akut aşamada hepatit çok görünen belirtileri ile geçiyor (ağrı karaciğer bölgesinde, ağızda acı tat, vücudunun ısı artışı vb). Genellikle hepatitin çok anlamlı belirtisi ortaya çıkar, hastanın cildi sarı renkli olur ve karaciğer bölgesinde ağrı hissi.
Hepatitle hasta olma sebepleri çok farklı faktörlerden olabilir.Örneğin kronik hastalıklar karaciğerde ve safra yollarında. Hepatit B ve C türleri özel olarak steril olmayan şırıngadan, cinsel ilişkilerden hemen geçer. Hepatit tedavisi doğru ve iyi olmalı kişiyi iyileştirmek için. Hepatit virüs hastalığı olduğundan çok hızlı bir kişiden başka kişiye geçer. Genellikle hepatit olan kişileri tedavi için özel hastane bölgelerinde tutmalı başka insanlara hastalığın geçmemesi için.
Tedavi uzun sürer. Hafif hepatit formları olunca özel diyet yaparak ve özel ilaçları içererek hasta iyileşebilmektedir. Fiziksel egzersizler ve spor az yapmalı iyileşene kadar. Bütün hepatit formları ile kötü alışkanlıklardan hemen vazgeçmeli. Sigara, alkol asla kullanılmamalı.

Hepatit C nedir ? Hepatit C belirtileri ve Heptatit C tedavisi hakkında ne biliyoruz ? Hepatit C virüsü vücuduna bulaşmış bir kimsede belirti görülme olasılığı genellikle düşüktür.Kan yoluyla kişiye bulaşır ve en belirgin özelliği kişiyi yorgun bırakmasıdır.Bu hastalık karaciğeri en çok etkileyebilen rahatsızlıklardan biridir fakat yine de buna rağmen henüz kesin bir tedavisi bulunmamaktaydı ancak Amerika’da bunun için bir kaç ilacın tedavi edebilir olduğu onayı alınmış durumdadır.

Ne yazık ki bugünlerde hastalık her gün daha fazla artıyor yetişkin nüfus arasında. En yaygın olan hepatit formları A ve B. Risk grubuna giren gençler 30 – 35 yaşlar arasında. Genellikle hepatitin temel belirtileri yaklaşık 10 – 20 gün sonra oraya çıkar.
Hepatitten iyileşmek için tedavisi uzun sürer. 45 – 55 % hepatit olan kişileri 100% iyileşirler. Kronik hepatit hastalarda hayat boyunca bu hastalık kalıyor.
Çok nadir ölümle sonuçlanır(yaklaşık 4 – 5 % ) ancak akut ve kronik formda bu hastalık tehlikelidir. Kronik hepatit siroz hastalığını getirir. Genellikle ne zaman hastalık başka organlara da zarar verince böyle kötü durumlar olabilir.

Genel olarak ilk belirtiler karaciğer bölgesinde ağrı olarak, genel halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, ağızda her zaman acı tat hissi, vücudun ısı artışı 37-38 dereceye çıkabilmesi(karakterize olarak orta yada ağır form hepatit olunca, akut form), yerel cildin sarı olması ve göz bebeklerinin sarılması, iştahın azalması, ağızdan kötü koku çıkması, koyu renkli idrar, ishal, kusma, bazen kabızlık, sık sık kaşınma hepatic c belirtileri arasındadır. (Diğer hepatit türlerinde de benzer belirtiler görülür)
Genellikle ilk zamanlarda hepatit normal virüs enfeksiyon hastalığı gibi ya da grip gibi geçiyor, sonra karaciğer bölgesinde acı hissi ortaya çıkmasına neden oluyor. Hepatit hafif başlarken hiç semptomsuz geçebilir ve sonra kronik hepatit oluşur, hasta kişi hiçbir şey anlamaz.

-Doktor hastanın temel belirtilerini, şikayetlerini inceler (karaciğer ağrıları, ağızda acı tat vb.);
-Doktor parmakla dokunarak karaciğer bölgesini muayene eder;
-Laboratuar testleri (kan ve idrar tahlili, biyokimyasal çalışma, karaciğerde bilirubin bakarlar);
-ULTRASON.

Hepatit C Tedavisi

Hepatit C iyi tedavi edilmezse kötü hastalıklar oluşabilir. Siroz; karaciğer yetmezliği; anemi; karaciğer kanseri; safra problemleri, diyabet. Kişisel hijyen (sabunla el yıkamalı yemek yemeden önce);
– sebze, meyve iyi yıkamalı, temiz su içmeli;
– hasta olan kişilerden uzak durmalı;
-diş fırçası, jilet ve vb bireysel şeyleri sadece kendi kullanmalı;
-cinsel ilişki temiz olmalı;
– kan nakli olunca, kan sağlıklı olmalı;
-bazı ilaçları uzun içince karaciğeri kötü etkiliyor, bu yüzden hepatit oluşabilir. Bunun için ilaçları dikkatle içmeli;
-zamanında hepatite karşı aşı yapmalı;
– zararlı alışkanlıkları (alkol, sigara) bırakmalı;
– akut karaciğer iltihabi hastalıkları ve safra yolları hastalıkları zamanında tedavi olmalı.
Hepatit C tedavisi konusunda tıp bilimi oldukça yol almış durumdadır.Amerika’da bulunan bir kaç ilaç sayesinde Hepatit C hastalığı iyileştirilebilir duruma getirilecektir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!