Hepatit B Belirtileri
Hepatit B virüsü ilk zamanlar görülmeyebilir ve buna kuluçka evresi denir. Ama birkaç ay geçtikten sonra virüs hastalıklar oluşturarak daha belirgin hale gelir. Burada asıl bilinmesi gereken Akut Hepatit B ve Kronik Hepatit B arasındaki farklar.
Akut Hepatit B Belirtileri
Akut Hepatit B hastaları çoğunlukla hasta olduklarını dahi bilemezler. Doktora gidene kadar anlamayabilir. İstemeden de olsa başkalarına bulaştırabilirler. Doktor teşhisinden sonra hastane içerisinde tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bazı akut Hepatit Belirtileri şunlardır: ishal, bulantı, karın ağrısı ve sarılık. Bu belirtileri gösteren şüpeli tekrarlanması durumunda mutlaka doktora gidip test yaptırmalıdır.
Kronik Hepatit B Belirtileri
Kronik Hepatit B diğer türüne göre anlaşılması daha zor olabilir. Yıllarca kendini gizleme özelliğine sahiptir. Karaciğere her ne kadar zarar verse bile işlevini yerine getirdiği için anlaması güç olabilir. Ama aşağıdaki belirtiler bu anlamda açıklayıcı olacaktır.
- Yorgunluk ve bitkinlik hissi.
- Yemek yememe isteği
- Bulantı ve tekrarlanan kusmalar.
- Aşırı derecede kilo verimi.
- Vücutta bazı kırmızı lekeler.
- Uykusuzluk ve uykuda düzensizlik
- İstikrarsızlık (cinsel anlamda)
En belirgin özellikler ise aşağıdaki gibidir. Bu özellikler var ise kesinlikle vakit kaybetmeden uzman doktora görünmelisiniz.
- Sarılık en önemli belirtidir.
- Yüksek ateş
- Titreme ve üşüme
- Ayaklarda ve farklı bölgelerde ödem
- Nefes alamama
- Halsizlik ve düşünememe
Sararma nasıl etkisini gösterir ? :
Eğer karaciğeriniz vücut içerisinde görevlerini yerine getiremeyecek duruma gelirse sararma görülebilecek ilk etkilerden biridir. Bunun aşırı veya az olması tamamen karaciğerin ne kadar çalıştığına bağlıdır. Karaciğer vücudumuz için en önemli hatta hayati organlardan biridir. Bu gibi durumlarda yüz veya gözlerde sararma görülebilmektedir.
Hepatit B Nasıl Bulaşır ?
Hepatit B nin birçok bulaşma yolları vardır. Hiv virüsüne benzemektedir ama ondan daha fazla bulaşma riski yüksektir.
Anneden Çocuğa Bulaşması
Hepatit B olan anneden çocuğa geçme ihtimali yüksektir. Eğer çocuk hamileyken anne hepatit’e yakalanır ise çocuğa geçme ihtimali daha azdır. En yaygın bulaşma ihtimali budur.
Korunmasız İlişkiler
Kondomsuz ilişkilerde geçme ihtimali de oldukça fazladır. Bu yüzden kullanımı oldukça önemlidir. Partneri iyi tanıma veya kondom kullanma kişiyi hepatit b hastalığından koruyabilmektedir.
Kan Nakli veya İğneler
Kan nakli veya iğnelerin ortak yani kanın diğer kişinin kanı ile temas kurmasıdır. Eğer bu temas sırasında hepatit hastalığı varsa bulaşma ihtimali en yükseklerden biridir. Çünkü kişiye direkt olarak virüs bulaşacak ve korunma ihtimali de oldukça zayıf kalacaktır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!