Hemoroid makat bölgesindeki atar ve toplar damar yumaklarıdır. Tuvaletimizin ince ayarını sağlayan Gerek dışkı kontrolü gerek gaz kontrolünü sağlayan yapılardı. Bu yapılar özellikle belli durumlarda patolojik hale yani olmaması gereken hale gelir. Normalde bütün insanlarda hemoroid mevcuttur. Hastalık haline geldiği zaman zaten devreye doktorlar girmeye başlar. Hastalık halindeyken uzun süre ıkınmalarda atar damar ve toplar damar yumağında kan birikmesiyle makatın dışına sarkmasına yol açabilecek şikayetlere neden olabilir. Makat bölgesindeki basınç arttığı zaman kabızlıkta hemoroid de atar damardan gelen kan toplar damardan rahat dönüşe uğrayamadığı için göllenmeye uğrar ve göllenmeye uğradıkça biriken kanda pıhtılaşma oluşur ve bu sefer atar damardan gelen kanı toplar damar dan gitmesini engeller. Sonrasında şişkinlik devam eder. Tromboze hemoroid dediğimiz olaylarda bunlara örneklerdir. Hemoroid de evreleme yapılır. Hafif belirgin hemoroid tuvalette hastanın belirgin hissetmesi dolgunluk hissi 1. Derece hemoroid söylenir. 2. Derece hemoroidler de ise hasta tuvalet sırasında hemoroidinin şiştiğini tarifler hafif doğru çıktığını sonra kendiliğinden içeri girdiğini tarif eder. 3. Derece hemoroidler de ise tuvaletle birlikte çıkan hemoroid parçası hastanın el yardımıyla içeriye girer. 4. Derece hemoroidler de ise tamamen dışarıda ve dış ortamda bulunan hemoroid memeleri vardır. Buna şöyle örnek verebiliriz. Sürekli ağız içimizdeki mukoza dokunun bakmasıyla kuruması gibi düşünürseniz makat bölgesinde de iç derinin dışarıya çıktığı kuruyup tahriş olmasını gözlemleyebiliriz. Şikayetler ağrı, kanama ve akıntılar, şişlik oluşmaya başlar.

Hemoroid
HEMOROİD TEDAVİSİ NEDİR?
1 ve 2. Derece hemoroidler de genel olarak konservatif tedavi dediğimiz medikal tedavi veya besin alışkanlıklarını düzeltici tedaviler yapılabilir. 3. Ve 4. Derece hemoroidller de ise cerrahi tedavi veya alternatif cerrahi tedaviler düşünülebilir. 1. Derece hemoroidler de besin alışkanlığını düzeltmek yeterli olabilse de 2. Derece hemoroidler de özellikle kanamalar başlamışsa alternatif yöntemler denene bilir. Alternatif yöntemler ise lazer ile hemoroidal ligasyon veya ifraret, siklero terapi gibi tedaviler düşünülebilir. 3. Derece hemoroidler de ciddi makat sarkmaları yoksa iç bölgeden dış bölgeye doğru sarkmalar yoksa lazer veya diğer alternatif yöntemleri denenir.
HEMOROİD HASTLAĞINA HANGİ BÖLÜM BAKAR?
Hemoroid(basur) hastalığı olan kişiler sıklıkla hekim arayışı içine girerler ve hangi uzmanlık dalına baş vuracaklarını bilmezler hemoroid hastalığı ile tıp alanında genel cerrahi uzmanları uğraşır. Genel cerrahi uzmanları içinde de bağırsak ve makat hastalıklarına yoğunlaşan ya da bu konuda uzmanlaşan hekimleri ise Kolorektal cerrah ya da proktoloji uzmanı adı verilir.
HEMOROİD PIHTILAŞMASI NE DEMEKTİR?
Basur pıhtılaşması yani trambolize hemoroid dış ya da ekstranel hemoroidin anal kanalın yani bağırsak sisteminin dışında anüs çıkışında gelişen dolayısıyla da gözle görülebilen lezyonlardır. Tanınmaları ve tedavilerinde iç hemoroitler göre daha kolay daha basittir. Anüs kenarında yer alan bir alanında pıhtı birikmesi ya da şişmesi onucu ortaya çıkmaktadır. Dış hemoroitlerin yaratabileceği en büyük sıkıntı da bu tromboz sonucu ortaya çıkan ağrıdır. Genellikle aşırı fizik aktivite ayakta kalma yorgunluk gibi olaylar bunu tetiklemektedir. Hasta ani gelişen çok küçük boncuk gibi kitleden yakınır bu akut alevlenme dönemleri dışında zararsız delik kıvrımları şeklinde silik seyir izlemektedir dış hemoroidler büyümeleri rahatsızlık veren boyuta ulaştıklarında ve trombolüze olup aniden ağrılı şişmeleri durumunda ameliyat ile çıkartılmaları gerekmektedir.
İÇ HEMOROİD NEDİR?
İnternal hemoroidler anal kanalın içinden gelişen anal kanal da normal insan anatomisinde de mevcut damardan zengin yastıkçıkların sarkmaları dejenere olup şişmeleri ve kanamalarıyla ortaya çıkan hastalık grubudur. Tıpta esas sorunu yaratanda aslında iç hemoroitlerdir. Normal anatomik yapılardır. Bebekler dahil herkeste mevcuttur bu yastıkçıkları bildiğimiz bilmediğimiz bazı nedenlerle anal kanalın dışına doğru sarkmaları yani defekekasyon dışkılama sırasında sıkışmaları ödem oluşturması ve kanamalarıyla sonuçlanır. Tipik olarak internal hemoroid hastalığı ortaya çıkar. İnternal hemoroid hastalıkta iç hemoroidlerde ağrı yoktur ya da geri plandadır. Önde gelen belirti yani semptom dışkılamayla olan taze kanamadır. Sarkma düzeyi yani hastalık evresi arttıkça şişmeler, kitleler, ağrı gibi sıkıntılarda tabloya eklenir yine sarkma düzeyi hastalık evresi arttıkça ayaktan basit tedavilerden ameliyatla tedaviye doğru bir yaklaşım olacaktır. Tedavi zorlaşır. Son evreye gelmemiş vakalar ayaktan tedavi yöntemleriyle ameliyatsız başarıyla tedavi edilirler.
DIŞ HEMOROİD NEDİR?
Anal kanalın yani bağırsak sisteminin dışında anüs çıkışında gelişen dolayısıyla gözle görülebilen lezyonlardır. Tanımları ve tedavileri de iç hemoroidlere göre daha kolay ve daha basittir. Anüs kenarında yer alan bir damar ağında pıhtı birikmesi ya da kan oturması şeklinde tarif eder hastalar ödemlenip şişmesi soncu ortaya çıkmaktadır. Genellikle aşırı fizik aktivite, ayakta kalma, yorgunluk gibi olayların tetiklemektedir. Bu defa belirti kanama değil ağrı ve şişliktir. Akut alevlenmeleri dışında zararsız deri kıvrımları şeklinde silik bir sil izlemektedirler. Büyümeleri rahatsızlık veren boyuta ulaşmaları ve tromboze olup kan oturması şeklinde aniden ağrılı şişmeleri durumunda ameliyatla çıkartılmaları gerekebilir.
GEBELİKTE HEMOROİD NEDEN OLUR? TEDAVİSİ
Öncelikle gebe hanımların bağırsak fonksiyonları açısından yani posalı diyet kullanılması çiğ sebze, meyve, sızma zeytin yağı ağırlıklı beslenmesi düzenli bağırsak alışkanlığı sağlanması sıcak suyla temizlenmek gibi açılardan mutlaka uyarılmaları eğitilmeleri gerekir. Daha önce bu tedbirler alınmamış ve sorun çıkmış olsa dahi bunlara hemen başlanması gerekir. Ağızdan alınan ve hemoroid ataklarını etkili bazı ve nootropik ilaçların plesentaya ve bebeğe, süte geçmedikleri ya da çok az geçtikleri bazı hayvan çalışmalarında ve yurt dışı insan üzende çalışmalarda gösterilmiş olsa da temkinli olmakta fayda vardır. Yine cerrahi literatür gebeliğin son döneminde hemoroid ameliyatlarının normal bir kişideki gibi güvenle yapabileceğini öne sürmektedir. Gebe hanımlar özel bir hasta grubudur. Sorunu mümkün olduğunca az girişimde bulunarak dinlenmekle bazı kremlerle, sıcak duşlarla gerekirse lokal anestezi ve çok belki küçük girişimlerle çözmeye çalışmak lazım bir ameliyat gerekirse de kaçınılmaz olursa da buna doğumdan en az aylar geçtikten sonra yani anne ve bebek tam derlendiğinde planlamak tercih edilir.
HEMOROİD TEKRAR EDER Mİ?
Hemoroid hastalığı öyle bir hastalıktır ki hemoroid damarlarının bağ dokusunun dışarıya sarkmasından kaynaklanan hastalık tekrar etmemelerinin tek bir yöntemi var. Bütün o bölgedeki damarların çıkarılması gerekiyor o ana kadar 3 farklı tedavi vardır. Bunlardan bir tanesi konservatif dediğimiz pmum atlarla sıcak oturmalarla olan tedavi en sondaki ise ameliyatla olan tedavidir. Tedavilerde hemoroid damarlarını çıkarılmadığı için bu hastalarda yalnızca şikayetler ortadan ötelenir yalnızca mutlak tedavi sağlanmaz ve bu hastalarda hemoroid hastalıkları tekrar etme riski vardır ve yüksektir. Ameliyat yöntemi hastalığın tekrar etmemesi için en geçerli yöntemdir. Tekrar etmemesi için bütün hemoroid damarlarının çıkarılması gerekir. Büyük abdest yapıldığı zaman anal bölgenin mukozasının yırtılması karşımıza çıkar ve kanama oluşturur ya da perennial füsür dediğimiz hastalıklar oluşabilir ki hemoroid ameliyatlarının bir komplikasyonu olarak ta görmekteyiz onlarda ağrı ve kanamayla karşımıza çıkabilir. Bunlar hemoroid hastalığının tekrar ettiği anlamına gelmez. Tekrar eden o bölgede ki ağrı ve kanama şikayetleri çıkabilir ama kaynağı hemoroid hastalığı değildir. Kaynağı o bölgenin iyi huylu diğer hastalıklarıdır. Dolayısıyla bütün damarlar alındığı zaman hemoroid hastalıkları hemoroid hastalığı olarak tekrar etmesi genelde söz konusu değildir. Tekrar etmişse tümü alınmamıştır ya da başka iyi huylu anal bölgenin diğer hastalıkları oluşmuştur.
HEMOROİD’İ TETİKLEYEN YİYECEKLER
Kabızlığı önleyen her şey beslenme açısından tercih edilir. Genellikle gıda olarak tercih edilen lifli gıdaların özellikle kullanılması tercih edilir. Bunlarında suda eriyebilen lifleri olması lazım kuru kaysı, erik, incir bunlarda yüksek olanda meyve olarak vardır. Tahıllar, baklagiller diğer taraftan özellikle A, C, E vitamini içeren gıdalar tüketmek gerekir. Mümkün olduğu kadar elmayı kabuğuyla bir tüketin Muz, patates, çilek tüketin.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!