Hemoroid ( Basur ) Nedir ?

 Hemoroid ( Basur ) Nedir ?

Hemoroid ( Basur ) Nedir ?

Hemoroid yani diğer adıyla basur. Anüs içinde bulunan damarların içindeki basıncın artması ile birlikte anüs dışına çıkması durumudur. Burada bulunan damarların yapısı itibari ile genişlemesi mümkündür. Bu sebeple basıncın artması nedeniyle bu basıncı dengelemeye çalışan damarlar genişler ve makat bölgesinden dışarı çıkarlar. Çoğunlukla kırmızı ve mor renkte olan bu damarlar sık sık özellikle tuvalete çıktığınız durumlarda kanamaya neden olabilir.
Hemoroid hastalığı her yaşta görülebileceği gibi özellikle 50 yaşından sonra daha sık görülmektedir. Kontrol altına alınabilen bir hastalık olsa dahi tedavi yolları araştırılarak doktor kontrolünde ilgilenilmesi kesin sonuçlar verebilmektedir.

Hemoroid Nasıl Ortaya Çıkar?

Hemoroid denilen yapı vücut içerisinde normal olarak bulunan bir yapıdır. Anal kanallarda oluşmuş bu damarlar nedeniyle ismi hemoroid (basur) olarak bilinir. Toplardamar bozuklukları, kabızlık durumları ile birlikte ıkınmak ve hamilelik döneminde oluşan damar genişlemesi basur nedenleri arasındadır. Hamilelik döneminde hormon miktarlarının değişimi damar genişlemesi meydana gelmektedir. Ikınma ile de basıncın artması söz konusudur ve bununla birlikte damarların dışarı çıkması mümkün olacaktır. Bununla birlikte basur doğuştan da gelebilmektedir. Damarların zayıf olması basur oluşma sürecini kolaylaştırabilir.

Basurun Diğer Sebepleri

Hareketsiz bir yaşam tarzı
Alkol tüketimi
Makata zarar verebilecek sporlar (bisiklet, motor kullanmak)
Meslek gereği sürekli oturarak iş yapmak
Yeterince lifli gıda tüketmemek

Basur İki Tipte İncelenir;

İç Basur:
Makat bölgesinde buranın kapanmasını sağlayan kasların toplardamar genişlemesi sonucu iç basur oluşur. Kanama ve iltihap kapması mümkündür.

Dış Basur:
Makat bölgesinde bulunan kasların altında bulunan toplardamarların genişlemesi sonucu meydana gelmektedir. Genel olarak iç basur ile birlikte görülebilir. Basur olduğunuzu anlayacağınız en belirgin özellik kanamadır. Doktora başvurulan durumlarda ilk şikayetler arasındadır. Dışkı atımı sırasında oluşan kanama zamanla kansızlığa yol açabilir.
Yanma ve kaşıntı basurdan önce görülebilen en sık şikayetler arasındadır. Tuvalete çıktığı durumlarda ağrılar meydana gelir. Bu durumda çatlaklar meydana gelebilir ve tedavi sırasında bu çatlaklardan hastalığın teşhisi konabilir.

Basur Teşhisi

Belirttiğimiz şikayetler mevcutsa ya da şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Erken teşhisin, hastalığın ilerlemesi ve daha fazla acı çekmemeniz açısından son derece önemlidir.
Hemoroid hastalığının dereceleri bulunmaktadır. 1. derecede en önemli şikayet kanama ve hafif ağrılardır. 4. dereceye kadar bu şikayetler şiddetlenerek artabilir. Bu aşamadan sonra basur geriye itilemez ve cerrahi müdahale mutlaka gerekmektedir. Ayrıca tümör oluşması da bu evrede mümkündür. Kanser olup olmadığını anlamak için doktorunuz retroskopi yöntemiyle inceleme yapabilir. Basur, Kalın bağırsak kanserine neden olması sebebiyle son derece önemli ve tehlikeli bir hastalıktır. Bu yüzden en ufak şikayetinizde doktorunuza başvurmanız ve günlük yaşamınızı da etkileyen bu hastalıktan kurtulmanız mümkün olacaktır.

Hemoroid Tedavi Yolları

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (1)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

sefa 8 sene önce

Eskiden höllük dediğimiz bir olay vardı sıcak topraga oturma araştırın Basura iyi geldigini duymuştum.