Hazımsızlık nedir ? Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Hazımsızlık, mide çeperinde bulunan ve mide duvarını koruyucu tabakanın mide içindeki asidik özellikteki enzimlerin birikmesi sonucu bu çeperin zarar görmesi ve işlevini yerine getirememesinden dolayı oluşur. Hazımsızlık sonucu mide sindirim görevini yerine getiremez, mide duvarı tahriş olur ve mide ağrısına neden olur. Hazımsızlık, tıp litaratüründe dispepsi olarak isimlendirilmektedir.
Hazımsızlık oluşması durumunda karın bölgesinde ve karın üst kısmında ağrı ve baskı hissedilebilir. Bu etkilerinin yanında hazımsızlık oluşan kişide şişkinlik hissi, tokluk hissi, midenin dolu olmasından kaynaklı rahatsızlık ve mide duvarının tahriş olmasından dolayı mide yanması gibi rahatsızlıklar oluşur. Hazımsızlık oluştuğunda mide içindeki enzim birikmesiyle oluşan gazlardan dolayı geğirme ve gaz çıkarma ihtiyacı hissedilir.
Hazımsızlık Neden Olur?
Besinlerin yenme şekillerinden oluşabilir
— Yemek öğünlerinde çok yemek yemek, yenilen yemeklerin çok çiğnenmeden, büyük parçalar halinde yutulması mide duvarının çok fazla sindirim enzim salgılayarak midedeki asit oranını artırması ile olur.
– Yemek öğünlerinin çok düzensiz olması ve yemeklerin çok hızlı yenmesi sindirim sistemi düzensizliklerine yol açar. Sindirim sistemindeki düzensizlikler mide de asit özellikli enzimlerin fazla salgılanmasına sebep olacaktır. Bu durum hazımsızlık oluşmasına sebep olacak ve diğer rahatsızlıkları tetikleyecektir.
– Uyku saatinden önceki 4 saat içinde yenilen yemek hareket edilmediğinden ve enerji harcanmadığından sindirim olmayacak ve yenilen besinler midede duracak ve hazımsızlığı sebep olacaktır.
Yenilecek yemek tercihi
– Özellikle akşam yemeklerinde yemeyi tercih edeceğimiz yemeklerin aşırı yağlı olması, iyi pişirilmemiş olması nedeniyle sindirimi zor olmaktadır ve hazımsızlığa sebep olmaktadır.
– Yemeklerde asidik özelliği olan baharatlı yemekler, domates, maydanoz gibi yiyeceklerin çok tüketilmesi, le midede asit oranının artması hazımsızlığa neden olur.
Gün içinde içtiğimiz içecekler
– Alkol içerikli içecekler midedeki asit oranını artırmaktadır. Alkollü içeceklerin tüketilmesi hazımsızlık oluşturacaktır.
Turunçgillerden oluşan portakal, limon, mandalina ve greyfurt gibi kış meyvelerin suyunu içmek mide asitini artıracaktır. Bu meyveler asidik özelliği yüksek olan meyvelerdir.
Anne adaylarının hamilelik dönemleri
– Anne adayları hamilelikleri süresince yaşayacakları hormonal değişiklikler nedeniyle sindirim sistemlerinde salgılanan enzim miktarlarında değişiklik meydana gelecektir. Hamilelikte; mide yanması, bulantı, kusma ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklar çok görülür.
Hazımsızlığa sebep olan diğer etkenler
– Aşırı stres olmak
– Astım, romatizma, tansiyon, doğum kontrol, tiroid ilaçlarının yan etkileri olarak hazımsızlık görülmesi
– Aşırı kilolu olmak ve mide çevresinin yağlanmış olması
– Aşırı dar elbiseler giyerek mideye ve diğer iç organlara baskı yapılması
– Hareketsiz yaşam tarzı
Hazımsızlığa Neden Olan Hastalıklar
Hazımsızlık oluşmasında etkili olan metabolik rahatsızlıklar ve hastalıklar da vardır. Bu hastalıkları:
– Midemizde ve yemek borumuz da etkili olan reflü hastalığı
– Safra kesesinde taş oluşması ve safra kesesi hastalıklarının yanında pankreas hastalıkları
– Mide rahatsızlıkları olan ülser, gastrit, mide duvarı rahatsızlıkları, mide asitlerinin salgılanmasını sağlayan hormon bozuklukları
– Bağırsak rahatsızlıkları ve huzursuz bağırsak sendromu
– Çölyak hastalığı, kabızlık, pankreas iltihabı (pankreatit), tiroid rahatsızlıkları
– Mide kanseri, mide rahatsızlıklarının bir çoğu
Hazımsızlık Nasıl Önlenir?
Hazımsızlık hangi yaşta olursa olsun mutlaka doktora başvurulmalı ve doktor önerisi alınmalıdır. Hazımsızlığın en basit belirtisi görüldüğü anda dikkate alınmalı ve ilerlemesine izin verilmeden tıbbi tedavi uygulanmalıdır. Bunun dışında hazımsızlığı önlemek için yapılması gerekenler:
– Gün içinde yediğimiz öğünleri düzenli yemeli ve öğünlerimizde küçük lokmaları iyice çiğneyerek yemeliyiz.
– Öğünlerde yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmalı, akşam uyumadan en az 4 saat önce yemek yemeliyiz.
– Yiyeceğimiz yemekleri mümkün olduğu kadar uzatmalı, fiziksel sindirimin ağızda oluşmasını sağlamalıyız.
– Protein ağırlıklı yiyeceklerin az yenilmesi sindirim sisteminin fazla yorulmasını engellememiz gereklidir.
– Kafein ağırlıklı içeceklerden, alkollü içeceklerden, ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
– Diğer rahatsızlıklarımız için kullandığımız ilaçların yan etkilerinden dolayı olabildiğince az ilaç kullanmalıyız.
– Bol bol hareket etmeli ve düzenli yürüyüş yapmalıyız.
Hazımsızlığı tedavi yöntemleri
– Eczanelerde satılan mide asidi düzenleyici özelliği bulunan mide ilaçlarını kullanarak hazımsızlığı önleyebilirsiniz.
– Ağız içi amilaz enzimi salgılanması için sakız çiğnemeli, ağız içi hamurlarından kullanılmalıdır. Bu sayede fiziksel sindirimi ağızdan başlatarak midenin fazla yorulmasını önlemiş oluruz.
– Bol su tüketimi ve sindirime yardımcı papatya çayı tüketilmelidir. Bu sayede hazımsızlık önlenmiş olur.
– Yemek öğünleri sonrasında sindirime yardımcı olması ve sağlıklı bir sindirim olması için düzenli yürüyüşler yapılmalıdır.
– İş hayatında karşılaştığımız olaylar için stres yapmamalı ve bu stresi eve taşımamalıyız. Stres hazımsızlık için bir numaralı düşmanıdır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!