Hamilelik ve Karın Çatlakları
Hamilelik döneminde çatlaklar,bir çok anne adayının canını sıkabilir.Fakat bazı hamilelerde,anne olma mutluluğu ile çatlaklarını gururla taşır.
Hamilelik ve Karın Çatlakları
Hamileliğin ilk aylarında,anne adayı tüm ilgisini bebeğine vermiştir.Onun sağlıklı bir şekilde anne karnındaki gelişimini tamamlayıp,bir an önce kavuşma telaşındadır.Bebeğin anne karnındaki ilk üç ayı tamamlandıktan sonra,anne adayı artık kendi vücuduna odaklanmaya başlar.Vücutta oluşan değişimler ve ilerleyen zamanlarda ki daha büyük değişimler anne adayının tedbir alması konusunda düşündürür.İlk 3 aydan sonraki dönem de artık anne adayı kozmetiğe yönelmeye başlar.Bu olayın tam ortasında ise çatlaklar yer alır.Gebelikte hormonel bir çok değişiklik kendini gösterir.Ciltte ve bazı bölgelerde deformlar başlar.Yüz de gözle görülebilen renk değişimleri,avuç içinde kaşıntı ve ya kızarıklık,deri döküntüleri gibi bazı değişiklikler,gebelikte görülebilir.Hemen hemen tüm anne adaylarında görülen bir başka değişim de,karın ortasından geçen siyah bir çizgidir.Ama bunların hepsinden de önde gelen bir şey de muhakkak ki çatlaklar.Anne adayını oldukça rahatsız eden bu çatlakların nasıl önüne geçebiliriz,sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelikte Karın Çatlakları Hangi Renkte ve Nasıl Olur?
Cilt yüzeyinde ortaya çıkan beyaz pembe renkli,yara izine benzeyen değişimlere gebelik çatlakları,stria gravidarum denir.Görüntü olarak ufak ve derin olmayan çatlaklar şeklindedir.Esmer tenli bayanlarda,gümüş renginde olabilir.Beyaz tenli kadınlarda ise pembemsi bir görünümdedir.Ağrılı olmamakla birlikte,ciltte bulunan kollajen adı verilen maddenin ayrılmasından dolayı oluşur.Hafif kaşıntılar kendini gösterir.Gebelikte sık olarak karın alt bölümünde görülür.Kalça ve memelerde,uyluklarda ve kollarda da görülebilir.
Çatlak oluşumundaki en önemli nedenlerden birisi de genetik olmasıdır.Siyah kadınların hemen hemen hiç birinde çatlak oluşmazken,Asyalılarda çok daha az görülür.Beyaz kadınlar da ise %90 cilt çatlaklarına rastlanmaktadır.Daha çok genetiktir.Yani annesinde,kız kardeşinde çatlak olan kadının,kendisinde de olma oranı çok yüksektir.
Hamilelikte Çatlaklar Kaçıncı Aydan Sonra Çıkar?
Gebelikte karın çatlakları 4. aydan sonra ortaya çıkmaktadır.Fakat bazı zamanlarda ise 4.haftadan sonra ortaya çıkabilir.
Gebelikte çatlak oluşumunun genetik olmasının yanı sıra fazla ve ani kilo alımıdır.Birden ve hızla büyüyen karın ciltte elestikiyet kaybına ve gerilmeye başlayarak,çatlak oluşumuna başlar.Bu sebeple ideal sınırda kilo alımına ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
Bu dönemde ortaya çıkan çatlakların birazı kaybolsa da,tam anlamı ile yok olmazlar.Renk değiştirebilir,sedef ya da gümüş rengini alabilirler.Bir çok kadın bu durumdan çok rahatsız olmamakla birlikte,annelik gururunu taşır.Bazısı da çatlaklardan kurtulmak ister.Bu sebeple,çatlaklardan kurtulmak için plastik cerrahlar tarafından teknikler uygulanır.
Hamilelikte Karın Çatlakları Nasıl Giderilir?
Karın çatlaklarının önlenmesi,kozmetik ürün satıcılarının dikkatini çekmektedir.Çatlakların giderilmesi için bir çok kozmetik ürün kullanılmaktadır.Bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi bir ürün bulunmamaktadır.
Hamilelikte çatlakların önlenmesi için sıvı alımını ve cildin nemini korumalısınız.Gebelikte su tüketimine dikkat ederseniz,çatlakların önüne geçebilirsiniz.Duş sırasında,çatlakların oluştuğu bölgelere,dairesel hareketler ile masaj yaparak,kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz.
Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde,düzenli şekilde cildi nemlendiriniz.Bunun için doğal yöntemler kullanınız.Bebe yağı ve badem yağı kullanabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!