Hamilelik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anne ve baba olarak sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek en büyük özlemlerden birisidir. Gebe kalmadan önce atılacak ilk adım oldukça önemlidir. Hem anne sağlığı, hem de bebek sağlığı için, planlı olarak yapılan gebelik oldukça önemlidir. Hamilelik, uzunca bir süreç olup, aynı zamanda da fiziksel ve psikolojik değişimleri yanında getirir. Hazırlığın ilk aşaması için doktor kontrolü şarttır ve anne adayına bazı testler yapılır. Bu testlerin sebebi, anne adaylarının bazılarının hamilelik döneminde ciddi sağlık sorunları yaşayabileceğinden, bu sorunları en aza indirmek için gereklidir.
Anne adaylarına hamilelik öncesi yapılacak kontroller;
Doktor Kontrolü;
Anne ve baba olmaya karar vermeden yaklaşık 3 ay önce bir doktora başvurulmalı. Doktor bazı testler yapılabilir.
Hamile kalmadan önce yapılması gereken testler;
1- TSH (Tiroid bezi )
2- Tam kan sayımı
3- Kan grubu
4- Antikor testleri :
a- Rubella (kızamıkçık)
b- Su çiçeği
c- Hepatit
TSH :Tiroid, anne adayı için önemli bir testtir. Oldukça basittir. Kan alma yoluyla yapılan bu test sonucunda bir problem olup olmadığı kolayca anlaşılır.
Tam Kan Sayımı ve Kan Grubu: Kan sayımı ve kan grubu da önemlidir. Anemi olup olmadığınızı kan sayımı testinde anlaşılabilir.
Antikor Testleri
Size yapılan testlerin genel amacı, Hepatit-B, Rubella, Tokzoplazma ve Su Çiçeği gibi aşıyla koruna bileceğiniz hastalıkları geçirip geçirmediğiniz tespit etmektir. Eğer bu hastalıklara herhangi bir bağışıklığımız yok ise aşı yapılabilir. Gebelik isteğinizi aşıdan yaklaşık 3 ay sonraya ertelemelisin.
Bu zaman zarfında doktorunuzun önerdiği folik asit ve çinko içeren ilaçlar kullanabilirsiniz.
Hamilelik Dönemi Genetik Hastalıklar
Gebelik öncesi gideceğiniz kontrolde, ilk muayenede, ailenizde kalıtsal, irsi herhangi bir hastalığın olup olmadığını doktorunuz sorgular. Anne ve baba adayında eğer bir kalıtsal hastalık varsa genetik danışma alması önerilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar;
Önemli bir diğer konuda cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Bu hastalıklar bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında Frengi, AIDS, Hepatit B gibi hastalıklar bebeğiniz için ciddi anlamda risk taşıyan hastalıklardır. Bu hastalıkların yanı sıra Mikoplazma, herpes, gonore, HPV enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Eğer herhangi bir şüphe taşınıyorsa kan tahlili ile bu şüphe giderilebilir ya da bu hastalıklardan birisi tespit edilirse uygun tedavi yöntemleri uygulanır.
Diyet ve Egzersiz
Hamilelik döneminde kilo vermek amaçlı diyet yapmak büyük risk taşır. Gebelik döneminde anne adayının et, süt, yumurta ve taze sebze ve meyveler tüketmesi gerekir. Diyet yapmak için hamilelik öncesi dönem seçilmelidir. En uygun zaman hamilelik öncesi olan zamandır. Spor ve egzersiz yaparak da ideal kiloya ulaşılıp hamile kalınabilir.
Hamilelik döneminde doktorunuzun önerisi üzerine, profesyonel gözetiminde, egzersiz ve spor yapılabilir. Bu doğumu da oldukça kolaylaştıracaktır. Anne adayı için önemli bir egzersizde istisnasız yürüyüş yapmaktır. Hamilelik süresi boyunca yürüyüş yapmak, önerilen bir spordur.
Sigara ve Alkol Kullanımı
Anne adayının, hamilelik öncesinde dikkat etmesi gereken bir diğer önemli konu da kötü alışkanlıklardır. Bunlar alkol, sigara ve bazı ilaçlar. Bu kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçmek için bir doktora başvurabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!