Normal gebelik 37 ila 42 hafta, ortalama 40 hafta sürer. Hamilelik veya gebelik süresi üç trimestere ayrılır. Hamilelik sırasında meydana gelen değişiklikleri tanımlamanıza yardımcı olması için yararlı bir yöntemdir. İlk trimestır haftada bir haftadan 12’ye, ikincisi haftada 13’dan haftaya 27’ye, üçüncüsü haftada 28’den haftaya 40’a kadardır. Birinci trimesterde bebeğinizin vücudu ve organları ikinci trimesterde bebeğinizin organları olgunlaşır üçüncü trimesterde bebeğiniz büyür ve yağ depoları bırakır.
Fikir
Yumurtalıklarınızdan biri, döneminizden ortalama 14 gün önce bir yumurta bırakır. Buna yumurtlama adı verilir. Genellikle 28 günlük adet döngüsünün ortasındadır, ancak döngü kısaysa daha uzun döngüler ve daha erken olabilirsiniz. Yumurta, fallop tüplerinden birinde sperm tarafından döllenebilir. Döllenmiş yumurta, tüp boyunca dolaştığında ve döllenmeden yaklaşık altı gün sonra rahminizde (rahim) implantlar dolaştığında gerçekleşir. Döllenmiş yumurta büyür ve buna bir embriyo denir.
Hamileyken arahmin menstrüel döngünün sonunda normalde yaptığı gibi astarını atmaz; bu nedenle her ay bir döneminiz yoktur. Cevapsız bir dönem gebeliğin erken belirtilerinden biridir.
Bir eczaneden veya süpermarketten gebelik testi alabilirsiniz. Bu, kaçırılan bir dönemin ilk gününden itibaren gebelik testi yapabilir. Bazı test kitleri, bir süre özledim bile bir sonuç verebilir. Doktorunuz veya aile planlaması kliniğiniz de sizin için bir gebelik testi ayarlayabilir.
Hamile kalmaya çalışıyorsanız, gebelik video planlamamızı yararlı bulabilir veya doğurganlık pencerenizi belirlemenize yardımcı olması için Yumurtlama Günü Hesaplayıcısı kullanabilirsiniz.
Birinci Trimester (1 – 12 Hafta)
Cevapsız bir dönemin yanı sıra, göğüs hassasiyetini de içeren, gebeliğin diğer erken belirtilerine sahip olabilirsiniz. Ayrıca, daha büyük, daha destekleyici sutyenlere de ihtiyacınız olabilir. Meme uçları ve çevresi (areola) daha büyük ve daha koyu hale gelebilir. İdrarınızı daha sık geçirmeniz gerekebilir; çünkü büyüyen rahim mesanenizi bastırmaya başlar ve hormonal değişiklikler sizi çok yorgun hissettirir.
Birçok kadın kendini rahatsız hisseder ve bazıları hamileliğin erken dönemlerinde kusma sorunu yaşar. Bu mide bulantısı ve kusmaya genelde sabah bulantısı denir, ancak her zaman veya gün boyunca olabilir. Sebep bilinmez, ancak araştırmalar, yüksek düzeyde gebelik hormonlarıyla ilişkili olabileceğini gösteriyor. Bulantı ve hastalığı azaltmaya çalışmak için yapabileceğiniz şeyler vardır: bol dinlenin, az yiyin, sık sık yemek yiyin ve sizi kusturan kokulardan ve ürünlerden uzak durmaya çalışın. Yiyecek veya sıvı kaybederseniz, doktorunuza veya anne ve çocuk sağlığı hemşiresine bakın.
Bu durum, kabız haline dönüşebilir, çünkü yükselen hormon seviyeleri barsakları yavaşlatır. Bunu gidermek için bol miktarda sıvı tüketin ve bol lif ile sağlıklı bir diyet yeyin. Mide yanması da yaygındır. Neler yapabileceğinizi ve mide ekşimesinden kurtulmanız için neyin güvenli olduğunu eczacınıza veya doktorunuza söyleyin.
Bu trimester boyunca veya hamile olduğunuzu (ve tercihen önceden) bildikçe günde en az 400 mikrogram (0.4 mg) folik asit kullanıyor olmalısınız. Bu bebeğinizin beyni ve sinir sistemi gelişmekte olan ve folik asit bebeğin spina bifida gibi nöral tüp defekti (NTD) olarak adlandırılan omurilik problemiyle doğma şansını azalttığı dönemdir. Bir NTD’li bir bebeğe yakalanma riski yüksek iseniz, doktorunuz günde 5000 mikrogram (5 mg) folik asit verecektir.
Hamilelik sırasında alkol içilmesi bebeğinizin beyninin gelişimini etkileyebilir ve fiziksel büyümeyi yavaşlatabilir. Bu durum doğum ağırlığının düşük olmasına ve yaşam boyu sürecek fiziksel ve davranışsal sorunlara neden olabilir. Hamilelik sırasında alkolden kaçınılması en iyisidir. Bu, beyin dahil olmak üzere önemli organların oluştuğu ilk üç ay boyunca özellikle önemlidir. Hamilelik süresince alkol tüketiminin durdurulması konusunda destek ve tavsiyeler için, doktorunuzla mutlaka bu konuyu görüşmelisiniz.
Bebeğiniz
Bebeğiniz ilk üç ayda büyür ve gelişir. 10 haftalık hamile kaldığınızda (döllenmeden sekiz hafta sonra), tüm vücut parçaları mevcut, ancak tam gelişmiş değilse ve plasenta tamamen oluşturulmuş durumdadır. Bu noktada, embriyo bir fetüs olarak bilinir. Besinler plasenta vasıtasıyla bebeğe aktarılır. Bebeğin atık ürünleri çıkarılacak dolaşıma geri gönderilir.
12 haftalık hamile kaldığınızda (gübrelemeden 10 hafta sonra) bebeğiniz yaklaşık 60 mm uzunluğundadır. Bu aşamada bebeğinizin alnı gelişmekte olan beyinle büyür, göz kapakları hala kapalı ve kulakları şekilleniyordur.
İkinci Üç Aylık Dönem (13 – 27 Hafta Arası)
Hamileliğiniz ikinci trimesterde görülmeye başlayacak, ancak bu gerçekleştiğinde kadınlardan kadına değişiklik gösterecektir.
Herhangi bir hastalık veya mide bulantısı genellikle 16 ila 20 haftalık hamile kaldığınız zamana kadar daha iyi olur. Sırt ağrısı, kalça ağrısı veya pelvik ağrı alabilirsiniz; çünkü gebelik hormonları bağların ve tendonların rahatlamasına neden olur ve bebeğiniz büyüdükçe duruşunuz değişebilir.
Önce bebeğin yaklaşık 18-20 hafta hareket ettiğini hissedebilirsiniz, ancak bu kadınlar arasında değişir ve ilk gebeliğiniz değilse birkaç hafta önce olabilir. Bebeğin gittikçe büyüdükçe hareketler çok daha kuvvetli ve belirgin hale geliyor.
Senin Bebeğin
İkinci trimesterde bebeğinizin organları olgunlaşır ve iskeleti sertleşmeye başlar. Bebek amniyotik sıvıyı yutar ve bağırsağından geçirir. Böbrekler çalışmaya başlar ve az miktarda idrar geçirirler.
19 haftalık bir süre bebeğinizi duyabiliyor ve lanugo adı verilen ince saçlarla kaplı. Bu aşamada bir taramanız varsa, genellikle bebeğin cinsiyetini bulmak mümkündür. İkinci trimesterin sonuna gelindiğinde, bebeğiniz erken doğduğunda hayatta kalma şansına sahiptir, ancak yoğun bakıma ihtiyaç duyacaktır.
Üçüncü Üç Ayda Bir (28-40 Hafta)
Sen
Karnınız ve göğüsleriniz büyüdükçe, bir takım izler söz konusu olabilir.. Bunlar zararsızdır ve bebek doğduktan sonra genellikle soldururlar. Taşıyacağınız ekstra ağırlığı yorgun buluyor ve genişletilmiş rahminiz akciğer kapasitesinizi küçültürken nefes alamayabilirsiniz.
Bazı kadınlar rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlanırlar. Bebeğinizin kafası doğum leğenine düşer (doğum yapar), doğum yapmaya hazırlanır, ilk bebeğinizde bu genellikle gebeliğin sonuna doğru (yaklaşık 37 hafta sonra) gerçekleşir. Bu mesane üzerinde baskı oluşturabilir ve idrarınızı daha sık geçirmeniz gerekebilir.
Braxton Hicks kasılmaları (uygulama kasılmaları) ikinci trimesterde başlayabilir, ancak üçüncü sırada çok daha olasıdır. Bunlar emek için yanıltılmış olabilir, ancak fark gerçek emek kasılmalarının düzenli olarak gerçekleşmeye devam edeceğidir. Braxton Hicks kasılmaları sadece yaklaşık 25 saniye sürer.
Senin Bebeğin
Bebeğinizin akciğerleri üçüncü trimesterde olgunlaşır ve bebeğinizin vaktinden önce doğması durumunda 32 haftaya kadar hayatta kalma şansınız çok yüksektir. Bebeğiniz akciğerleri doğumuna kadar düzgün çalışmamasına rağmen nefes alma hareketleri yapar. Yağ depoları doğum için hazırlanır. Bebeğiniz ince saç ve tırnak büyür, gözler açık ve kapalı, dişler diş etleri altında büyümeye başlamış olabilir.
Gebelikte Kilo Artışı Nedir?
Kilo alma gebeliğin normal bir parçasıdır, kesin miktar kadından kadına değişir. Doktorunuz sizi ilk randevunuzda tartacaktır. Çok fazla kilolu değilseniz, doktorunuz muhtemelen sizi tekrar tartmaz çünkü gelişmekte olan bebeğiniz hakkında mutlaka yararlı bilgi vermez.
Kilo vermeniz konusunda endişeleriniz varsa, ebeniz veya doktorunuzla konuşun. Sana ve bebeğiniz için çok fazla veya çok az olup olmadığını söyleyebileceklerdir.
Hamilelik sırasında elde ettiğiniz kilo, yağ almakla aynı değildir. Ekstra ağırlık aşağıdakilerden oluşmalıdır:
• Gelişmekte olan bebek, plasenta ve amniotik sıvı
• Rahmin ve göğsünüzün büyümesi
• Dolaşımda artmış kan
• Su tutma
Hamilelik evreleri hakkında, doktorunuzla görüşerek daha net bilgiler alabilir ve yaşayacağınız aşamalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!