Hamileliğin Dönemleri

 Hamileliğin Dönemleri

Hamileliğin Dönemleri

Hamilelik dönemleri kişiden kişiye farklılık gösterir.Bu dönem üçe ayrılır.Hamilelikte ki dönemlere trimester adı verilir.Bu üç dilim yanı üç trimesteri şöyle sıralayabiliriz:

İlk üç aylık dönem (3.Trimester)

İkinci üç aylık dönem (2.Trimester)

Üçüncü üç aylık dönem (3.Trimester)

Hamileliğin Dönemleri ve Özellikleri

İlk Dönem:Birinci Üç Aylık Dönem(1-12 Hafta) 1. Trimester

Bu dönem her şeyin başladığı dönemdir.Bu dilimin ilk günleri hatta ilk iki haftası hamile olduğunuzu bile anlayamazsınız.Çoğu kadın hamileliğin,4. hafta gerçekleşmeyen adet kanaması sonucunda anlayabilir.Bu dönem zarfında hamilelik testinin pozitif çıksa bile hamilelik belirtilerini 6. haftaya kadar hissetmeyebilirsiniz.6. hafta sonunda hormonlar hızlanır ve hamilelik belirtilerini hissedersiniz,bir çok değişiklik bu dönmeden sonra başlar.Göğüsler de şişme ve hassaslık bununla birlikte uyku hissi artar.

Uyku isteğinin yanı sıra,ilk üç aylık trimester de mide bulantıları,hormonların hızla yükselip,düşmesi sonucunda değişken ruhsal durumlar,duygusallaşma ve baş ağrıları meydana gelir.Rahimin büyümeye başlaması ile birlikte sık sık idrara çıkma durumu gerçekleşir.Fetüs bu dönemde hızla büyümeye başlar,bu da annenin halsiz kalmasına neden olabilir.Gün içerisinde 400mcg folik asit almanız,bebeğin nöral tüp hastalıklarının geliştirilmesini engelleyecektir.

İlk üç aylık dönemin bitmesiyle birlikte,hamileliğinizi tam olarak hissetmeye başlayacaksınız.Fakat hamileliğiniz bazen dışarıdan farkedilmeyebilir.

Bu son trimester bebeğin gelişimi açısından çok önemli bir dönemdir.Özellikle hamilelerin doktora gittiklerinde,dikkatli ve hassas reçete yazmaktadırlar.Bunun sebebi ise ilaçların teratojenik etkisinin olmasıdır.Bu dönem farklılaşma ve gelişme açıcından oldukça önemlidir.

Aşama 2: İkinci 3 Aylık Dönem (12-28. Hafta) 2.Trimester

Bu dönem ortada olan ikinci üç aylık dönemdir.İlk döneme göre biraz daha rahat geçen bir zamandır.Mide bulantıları 16.haftadan sonra yok olmaya başlar.Bu dönemde iştah artışı görülür.Birinci trimesterin üç aylık dönem sonrasında bebeğin,ilk üç aylık ultrasyon muayenesi yapılır.Düşük riski ise 13.haftadan sonra azalır.Bu durumda bebeğinizin sağlığı hakkında daha rahat hissetmenizi sağlar.

14 ve 16 hafta sonrasında artık karnınız iyice belirginleşmeye başlar.Bundan kısa zaman sonra hamile reyonlarını gezmeye başlayabilirsiniz.Hafta da üç kez hafif egzersizler yapın ve enerjinizin tadını çıkarmaya başlayın.Yoga,yürüyüş ve yüzme hamilelik için iyi egzersizlerdir ve sizi doğuma hazırlar.Egzersiz duygusal olarak da iyi hissetmenizi sağlar.

Bu dönemde bebeğinizin ilk hareketlerinizi hissetmeye başlayabilirsiniz.Eşiniz bu dönemin sonunda bebeği karnınıza elini koyarak hissedebilir.Bu dönemin sonunda bebeğinizin hareketleri ufak tefek tekmelere dönüşür.Ve artık bebeğiniz sesinizi duymaya başlar.

Bu ikinci trimesterin sonunda karnınızda çatlaklar oluşmaya başlar.Bunları engellemek için bir şey yapamazsınız ama acı hissetmemek istiyorsanız nemlendirici kullanabilirsiniz.

Aşama 3:Üçüncü Üç Aylık Dönem (29-40. Hafta) 3.Trimester

Hamileliğin en zor dönemi olan 3. trimester dönemi mide bulantısı ve sizi rahatsız eden bir çok neden ortadan kalksa da bazı ağrılar meydana gelir.Bu dönem de artık bebek doğuma hazırdır.Bebeğinizin hareketleri sizin uykuya dalmanızı engelleyebilir.

Otururken ya da uyurken kendinizi yastıkla desteklemeye çalışın.Tuvalete geceleri sık sık kalkıyorsanız ve uykunuz bölünüyorsa,gece su tüketimini azaltın.
Yoga,yüzme ve yürüyüş gibi kendinizi yormadan hafif egzersizler yapmaya çalışın.Acı ve ağrılarınıza iyi gelecektir.Bu dönemde hemoroid sık sık görülür.Bunu önlemek istiyorsanız lifli gıdalar tüketin.

Hazımsızlık ve mide ekşimesi de sık sık rastlanan bir durumdur.Çok baharatlı yiyeceklerden uzak durun ve yatmadan önce yemek yemeyi durdurun.Rahminizin büyümesi tuvalet ihtiyacınızı azaltır.Bu son aylar da bebek ve annenin kilo alımı yavaşlar.Bebek 36.haftadan sonra aşağı iner ve doğuma hazırlanır.Bu süreye ‘hafifleme’ denir.Rahat nefes almaya başlarsınız ve hafiflersiniz,hazımsızlık ve mide ekşimesi azalır.

Son günler artık geçmek bilmeyecektir.Unutmayın ki bebeğinizi sağlıklı olarak kucağınıza aldıktan sonra,tüm şikayetlerinizden o an uzaklaşacaksınız.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!