Göz Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

 Göz Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

Gözdeki nem miktarının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir göz rahatsızlığı olan göz kuruluğu, çoğu insanın yaşadığı bir sorundur. Gözlerdeki gözyaşı miktarının azalması veya gözyaşı kalitesinin düşmesine bağlı olarak göz kuruluğu, çeşitli nedenlere bağlıdır ve tedavisi olan bir sorundur.

Göz Kuruluğu Neden Olur?

3 tabakadan oluşan göz yapısında, içten dışa doğru; mukus, sulu tabaka ve yağ tabaka bulunmaktadır. Göz kuruluğu, bu üç tabakanın herhangi birinde yaşanan sorundan kaynaklanıyor olabilir. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu sorunlar, şu şekilde sıralanabilir:

Bilgisayar Kullanımı

Özellikle iş hayatında bilgisayar başında olmak, göz kuruluğunun sebeplerinden biridir. Bilgisayar başındayken daha az göz kırptığımız için, gözyaşı oluşumu azalmaktadır. Bu durumun sonucu olarak da göz kuruluğu yaşanmaktadır.

Sigara Kullanımı

Sigara dumanının içerisinde bulunan nikotin ve diğer zararlı maddeler, göz ile yoğun temas halinde olduğu zaman göz kuruluğu yapmaktadır.

İlaç Kullanımı

Tansiyon ilaçları ve kan sulandırıcı ilaçların içeriklerinde çeşitli kimyasallar, gözde kuruluk yapmaktadır.

Sıcak Ortam

Aşırı sıcak ortamlarda gözün fazla sıcağa maruz kalması, göz kuruluğuna neden olmaktadır.

Hap Kullanımı

İlaçlarla birlikte bazı haplar da göz kuruluğuna neden olabiliyor. Bu haplarında başında; doğum kontrol hapları ve ağrı kesici haplar geliyor.

Kalp Rahatsızlıkları ve Diyabet

Çeşitli kronik hastalıklar, gözyaşı bezlerini etkilemektedir. Doku beslenmesi bozukluğu durumu, gözyaşı oluşumunu yavaşlatmaktadır.

A Vitamini Eksikliği

Göz kuruluğuna direkt etki eden vitamin, A vitaminidir. Eğer A vitamini eksikliği yaşıyorsanız, göz kuruluğu sorunu da yaşayabilirsiniz.

Rüzgar ve Güneş

Rüzgara veya doğrudan Güneş ışığına maruz kalmak, göz kuruluğunu arttırmaktadır. Güneş gözlüğü kullanmanız, bu durumdan etkilenmemenizi sağlayacaktır.

Kuru Hava

Özellikle yaz aylarında yaşanan kuru hava, gözyaşlarını kurutmaktadır. Bulunduğunuz ortamdaki havayı nemlendirmek, gözyaşı oluşumunuzun normal bir seviyede seyretmesini sağlayacaktır.

Göz Kuruluğu Nasıl Geçer?

Göz kuruluğunu tedavi etmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Göz tedavisi, uzman bir doktor gözetiminde olmalıdır. Hassas bir organ olan göz, dikkat edilmediği taktirde ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Göz doktorunuz, göz yaşı kuruluğu için size göz damlası yazabilir. Bu damlalar, suni göz yaşı olarak kuruluğunuzu geçirecek ve yaş yaşı üretmenizi sağlayacaktır. Göz yaşı kremleri de bulunmaktadır ve yatmadan önce kullanılabilmektedir. Bunun haricinde göz çevresini temiz tutmak ve Omega 3 yağ asidi bulunan yiyecekleri tüketmeye özen göstermek de göz kuruluğunun tedavilerindendir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!