Göbek Fıtığı Nedir?

 Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek fıtığı genel olarak bağırsak ve de yağ hücre öbeklerinin göbek deliğine yakın bir konumdan geçerek dışarıdan belli olan bir çıkıntı oluşturmaları olarak tanımlanabilmektedir. Bu hastalık bebeklerde oldukça sık rastlanmakla beraber, zararsız bir niteliğe de sahip olmaktadır. Çoğunlukla iki yaşına kadar ameliyat ya da herhangi bir tedavi gerekmeksizin oluşan göbek fıtığı kendiliğinden kapanmaktadır. Bazı az rastlanan dönemlerde ise beş yaşa kadar sürebilmektedir. Fakat göbek fıtığının sadece bebek ya da çocuklarda görülebildiği düşünülmemelidir, aynı zamanda yetişkinlerde de görülebilmektedir. Ayrıca eğer yetişkinlerde göbek fıtığına rastlanmışsa genellikle cerrahi operasyonların uygulanması zorunlu olmaktadır.

Göbek Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Bebekler açısından göbek fıtığının en temel belirtisi ağladıkları zaman göbek deliğinin dışarıya yönelmiş olan görüntüsüdür. Yetişkin olarak nitelendirilen kişilerdeyse bu belirtiler aynı değildir. Göbek deliğinden dışarıya doğru baskı yapan dokulardan dolayı; ağrı, yürümede oluşan zorlanma, rutin işlerin yapılmasında zorluk çekmek gibi belirtiler gözlenebilmektedir. Göbek açıklığının bulunduğu yerde bakıldığında ayırt edilebilecek büyüklükte, her zaman olan ve ağrıya sebebiyet veren bir şişliğin oluşumu gözlemlenmektedir. Fakat bazen dışarıdan fark edilebilecek ve hatta insanların kendilerinin bile fark edebileceği bulgulara sebebiyet vermemektedir. Dışarıdan belli olup olmayışında fıtığın göbek deliğine sığıp sığmaması büyük önem taşımaktadır. Fakat bu durum böyle değilse, fıtığın çok büyük olduğu durumlarda bağırsakların buraya girerek fıtık boğulması adı verilen ve ölümle bile sonuçlanabilen durumların yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir. Tam olarak bundan dolayı da göbek fıtıkları küçük de olsa ilerleyen dönemde bu duruma sebebiyet vermemeleri için yetişkinlik döneminde bir an önce tedavi edilmelilerdir.

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek Fıtığı Nedenleri Nelerden Oluşmaktadır?

Erken ya da bebeğin düşük kilolar ile doğması bebeklerde göbek fıtığının oluşması ihtimalini arttıran faktörlerdendir. Yetişkin olarak tanımlanan kişilerdeyse bu rahatsızlığın en önemli sebebi kasların en zayıf olduğu göbek deliğinin üzerinde çok fazla baskı olmasıdır. Bunların nedenleri ise kilolu olmak, karın ameliyatı olmuş olmak, kısa aralıklarla hamile kalmış olmak, sürekli ve hiddetli öksürükler gibi nedenlerdir. Bunlara ek olarak ise birden doğrulmak, ağır nitelikteki egzersizler yapmak ya da kısa sürede çok kilo alınması ya da verilmesi de buna sebep olabilmektedir.

Göbek Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulmaktadır?

Doktorlar, hem bebekler hem de yetişkinlerde görülen göbekteki fıtığın tespitinde öncelikle hastaları muayene etmektedirler. Yaptıkları muayene ile kolaylıkla bu fıtığın kişide mevcut olup olmadığının saptanmasının yanında, varsa bazı özellikleri de böylece saptanabilmektedir. Bu tespitin ardından ise kişide boğulmuş göbek fıtığının olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bunlara ek olarak ise doktorun gerekli görmesi halinde ultrason ya da röntgene de başvurulabilmektedir. Bu şekilde tespit edilmiş olan fıtığın tedavisinde ise genellikle yama yöntemi kullanılmakta ve bu yöntem sayesinde tekrar oluşma oranı oldukça düşmektedir.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!