Gebelikte Kabızlık Nedenleri ve Tedavisi

 Gebelikte Kabızlık Nedenleri ve Tedavisi

Gebelik-hamilelik her kadının belli bir süreç içindeki hayalidir. Bu sevinç kadınlar için dünyanın en büyük sevinçlerinden biridir. Anne olmak, bir insanın dünyaya gelişine köprü olmak ve ömür boyunca o insanı her şeyden üstün tutmak anne adayına ağır sorumluluklar yükler. Anne, hamilelik çağının ilk haftalarından başlayan ve ömür boyu sürecek hem psikolojik hem de fizyolojik bir çok değişime maruz kalır. Hamilelik süreci zor ve dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Bebeği taşıyan anne, hayatında bir çok şeyi değiştirmek zorunda kalır. Bir çok zevkinden mahrum kalmak, beslenme programını değiştirmek sürekli kontrol altında olmak gibi yorucu ve eğlenceli sürece girer. Gebelikte oluşan bir çok durum annenin hamilelik sürecini etkiler. Kabızlık da bunlardan biridir. Anne adayı hamilelik sürecinde kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Hamile kadınlara öze egzersizler yapılmadığı zaman ve beslenmeye dikkat edilmediğinde gebelikte kabızlık ortaya çıkar. daha başka bir çok neden vardır:

Hormonal Dengesizlik, Gebelikte Kabızlığa Neden Olur

Gebelik iki kadın hormonunun, östrojen ve progesteron üretiminde aksamalara neden olur. Bu hormonlardan her biri, sindirim ve barsak fonksiyonu da dahil olmak üzere çeşitli bedensel fonksiyonları olumsuz yönde etkileyebilecek kadar az miktarlarda üretilebilir. Başka bir deyişle, bu hormonların dalgalı düzeyleri barsak hareketini yavaşlatır ve kabızlığa neden olur.

Takviyeler

Hamilelik döneminde kadının besinsel ihtiyaçları, gelişmekte olan fetusa bağlı olarak önemli ölçüde artmaktadır. Sağlıklı bir diyet, vücuttaki bu gereksinimleri tek başına yerine getiremeyebilir. Dolayısıyla, doktorlar genellikle sağlıklı doğum için demir, kalsiyum veya vitamin takviyeleri önermektedir. Bununla birlikte, iyi niyetle önerilen bu prenatal takviyeler sorunlara neden olabilir. Bunun nedeni, demir veya kalsiyum dozunun fazla olması normal bağırsak fonksiyonunu bozarak kabızlığa yol açabilir.

Fiziksel Aktivitenin Yetersizliği, Kabızlığa Neden Olur

Gebelik sırasında fiziksel aktivite önemlidir. Her ne kadar artan kilo nedeniyle bu oldukça normalsa da herhangi bir egzersizden tamamen kaçınılması önerilmemektedir. Gebelik sırasında fiziksel aktivitenin azaltılması şarttır, ancak bunun fiziksel olarak aktif olmadığı anlamına gelmez. Egzersiz eksikliği de nadiren bağırsak hareketine neden olabilir. Bunun nedeni, egzersiz olmadığında bağırsak kasları esnekliklerini kaybederek dışkıların kolondan yavaş hareket etmesine neden olur.

Fetus Geliştirme, Kabızlığa Neden Olur

Gebelik ayları geçtikçe, karın çıkıntılı olarak görülmeye başlar. Bu kaburga yukarıya doğru şişerek bağırsak altındaki kaslara aşırı yük bindirir. Dolayısıyla, dışkıyı ortadan kaldırmak işini yapan alt bağırsaklar, vücut duruşundaki bu değişimin yükünü desteklemek zorundalar. Bağırsaklara fazla baskı uygulanması, dışkı hareketini harekete geçirmek zorlaştırabilir ve nihayetinde nadiren bağırsak hareketine neden olabilir.

Tiroid Sorunları, Kabızlığa Neden Olur

Hamile kadın tiroid rahatsızlıkları çekiyorsa, bağırsak fonksiyonunun yavaşlamasını bekleyebilir. Tiroid hormon üretiminde azalma tetikleyen hipotiroidi gibi tiroid problemleri kabızlığa neden olabilir. Düzenli bağırsak hareketi hipotiroidizmde düzensizleşir ve bu nedenle hamile kadınlar sertleşmiş dışkı maddesinin oluşması nedeniyle barsak hareketi sırasında aşırı gerilme konusunda şikayet edebilir.

Gebelikte Kabızlık Tedavisi

Herhangi bir tıbbi durumu tedavi etmeden önce, nedeni belirlemek son derece önemlidir. Ek maddeler suçlu olduğu takdirde, dozajın düşürülmesi, normal bağırsak hareketini düzeltmeye yardımcı olabilir. Gebelik sırasında yapılan düzenli egzersizler, kabızlık semptomlarını hafifletmeye büyük katkıda bulunabilir. Yürüme -30-40 dakika- gibi hafif egzersizler, stres içermeyen bağırsak hareketi sağlamak için etkili olabilir. Çoğu zaman lif düşük diyet genellikle kabızlığa neden sorumludur. Dolayısıyla diyette yüksek lifli gıdalar bulundurmakla hamile kadınlar kabızlıktan kurtulabilir. Düz suyun içilmesi anlamına gelen susuz kalma düz bağırsak hareketi sağlamak açısından da aynı derecede önemlidir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!