Gebelikte Depresyon ve Diyabet

 Gebelikte Depresyon ve Diyabet

Ulusal Sağlık Enstitülerindeki araştırmacılar depresyon ve gestasyonel diyabet arasında iki yönlü bir bağ keşfetmişler. Gebelik kayıtlarının analizine göre gebeliğin ilk iki trimesterinde depresif hissettiğini bildiren kadınların gebelik diyabetinin gelişme olasılığının neredeyse iki katı daha yüksek olduğu bildirildi. Tersine, ayrı bir analiz, gestasyonel diyabet geliştiren kadınların doğumdan altı hafta sonra doğum sonrası depresyonu rapor ettikleri görüldü bu veriler,gestasyonel diyabet gelişmemiş benzer bir kadın grubuna kıyasla daha yüksekti.Gebelik diyabeti , yalnızca hamilelikte ortaya çıkan ve tedavi edilmezse anne ve bebek için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek şeker hastalığıdır. Obezitenin gestasyonel diyabet riskini artırdığı bilinmesine rağmen, depresyon bildiren obez olmayan kadınlarda depresyonlu obez kadınlara kıyasla gestasyonel diyabet olasılığı daha yüksektir. Bu veriler ışığında gebe kadınların mutlaka bu özel süreçte depresyona girmemeleri gerektiği sonucu çıkar.

Gebeliğin Önemi

Gebelik, bir kadının hayatının en mutlu anlarının bütünü olmalıdır  ancak birçok kadın için bu süreç karışıklık, korku, stres ve hatta depresyon dönemidir. Uzmanlara göre gebe kadınların % 14-23’ü gebelik sırasında depresyon belirtileri ile mücadele ediyor.

Depresyon, yaşamı boyunca bir noktada kadınları etkileyen bir duygudurum bozukluğudur, bu nedenle bu hastalığın hamile olan kadınlara da dokunabileceği hiç de şaşırtıcı olmamalıdır. Ancak çoğu zaman, gebelik sırasında depresyonun doğru teşhisi konulmaz çünkü insanlar bunun hormonal dengesizliğin başka bir türü olduğunu düşünürler.

Bu varsayım, anne ve doğmamış bebek için tehlikeli olabilir. Gebelikte depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır; Ancak önce yardım ve destek aramaya önem verilmektedir.

Hamilelikte Depresyon

Gebelikte depresyon ya da antepartum depresyonu, klinik depresyon gibi bir duygudurum bozukluğudur. Duygudurum bozuklukları beyin kimyasında değişiklikler içeren biyolojik hastalıklardır.
Hamilelik sırasında, hormon değişiklikleri beyninizdeki depresyon ve kaygı ile doğrudan ilişkili kimyasalları etkiler. Bunlar, gebelik sırasında depresyona neden olabilecek zorlu yaşam durumları ile daha da kötüleşebilir.

Hamilelikte Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyonu olan kadınlar genellikle 2 hafta veya daha fazla süre içerisinde aşağıdaki semptomlardan bir kısmını yaşayabilir:

• Sürekli üzgün ve kaygılı olma
• Konsantrasyon zorluğu
• Çok az ya da çok uyku
• Hoşunuza giden etkinliklerden zevk alamama
• Ölüm, intihar veya umutsuzluğun tekrar eden düşünceleri
• Suçluluk duygusu veya değersizlik hissi
• Yeme alışkanlıklarında değişim

en sık görülen semptomlardır.

Hamilelikte Depresyonun Sebepleri Nelerdir?

• Ailede İlişki sorunları
• Aile ya da kişisel depresyon öyküsü
• İnfertilite tedavileri
• Önceki gebelik kaybı
• Stresli olaylar-durumlar
• Gebelikte komplikasyonlar
• Travma öyküsü

Hamilelikte Depresyon Bebeğe Zarar Verir Mi?

Tedavi edilmeyen depresyon, anne ve bebek için potansiyel tehlikeli risklere sahip olabilir. Tedavi edilmeyen depresyon düşük beslenme, içme , sigara içme ve erken doğum, düşük doğum ağırlığına ve gelişimsel sorunlara neden olan intihar davranışına neden olabilir. Sık sık depresyona maruz kalan bir kadın, kendisini ya da gelişmekte olan bebeğini yeterli derecede bakıma alma gücüne ya da arzusuna sahip değildir. Depresyona maruz annelerin doğan bebeklerine karşı daha az aktif olmaları daha az ilgi göstermeleri diğer istenmeyen sonuçlar arasındadır.

Hamilelik Sırasında Depresyon Tedavisi

Gebelik sırasında alınan antidepresan ilaçların emniyet ve uzun vadeli etkileri üzerine bir çok tartışmalar var. Bazı araştırmalar şimdi depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçların fiziksel bozukluklar, kalp problemleri, pulmoner hipertansiyon ve düşük doğum ağırlığı gibi yeni doğanlarda görülen sorunlarla bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Hafif ve orta derecede depresyonu olan bir kadın, semptomlarını destek grupları, psikoterapi ve hafif terapi ile yönetebilir. Ancak, hamile bir kadın ciddi depresyon ile ilgileniyorsa, genellikle psikoterapi ve ilaç kombinasyonu önerilir. Kadınlar tüm ilaçların plasentayı geçip bebeklerine ulaşacağını bilmelidirler. Hangi ilaçların tamamen güvenli olduğu ve hangi maddelerin risk oluşturduğu konusunda yeterli bilgi yoktur. Ancak majör depresyondayken, riskler ve yararlar yakından incelenmelidir. En fazla yarar sağlayabilecek ilaçların bile yan etkileri olabilmektedir. İlaç depresyonunuz için en iyi tedavi ise, işbirliğine dayalı bir tedavi ekibi oluşturmanın en iyi yoludur. Bu durumda hem jinekolog doktorunuzdan hem de psikiyatristten destek almanız gerektiği anlamına geliyor. Hem size hem bebeğinize zarar vermeyecek ya da kar-zarar hesabı yapılmış ve yararı ağır basan ilaçlar gerekli konsültasyonlarla belirlenebilir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!