Gebelik Hamilelik Testi
Gebelik, erkekten gelen spermin, kadının yumurtasına ulaşıp döllenmesi ile oluşur. İlk 8 afta boyunca bebek embriyo, 8. haftadan sonra ise fetus olarak anne karnında doğuma kadar gelişir.
Hamileliğin oluşmasının ardından embriyo, endometrium denilen rahimin içindeki tabakaya yerleşir. Bu süreç döllenmeden sonraki 5-6 gün içerisinde olur. Gebeliğin oluşması ile birlikte vücutta HCG hormonu hücrelere salgılanmaya başlar. Sağlık kuruluşlarında yapılan gebelik testlerinde asıl olan HCG hormonuna ulaşmaktır.
β-HCG hormonu gebeliğin ilerlediği her gün artış gösterir. İlk etapta kanda saptanan β-HCG hormonu, daha sonra idrarda da belirginleşmeye başlar. Hamilelik şüphesi olanlar, adet gecikmesini beklemeden, herhangi bir sağlık kuruluşunda kan testi yaptırarak gebe olup olmadığını öğrenebilir. İdrar testleri hiç bir zaman, kan testlerinin güvenilirlik düzeyine ulaşamaz. Evde yapacağınız idrar testleri gebe olup olamadığınız konusunda sizi yanıltabilir. Çünkü erken gebeliklerde idrar da çıkma olasılığı düşüktür. Bu sebepten gebelik testinizi bir kaç gün sonra tekrar yapabilirsiniz.
Gebelikte kan testi oldukça önemlidir. İdrar da pozitif çıkan bir sonuç, kan testinde ve ultrasonda düşük, dış gebelik ve halk dilinde üzüm gebeliği olarak da bilinen, mol gebeliğin teşhisinde ve takibinde daha çabuk sonuç almanıza yardımcı olur.
Gebelik Hamilelik Testi
İdrarda Hamilelik Testi ilişkiden Kaç Gün Sonra Belli Olur?
Hamilelik testi idrar da hemen sonuç vermez. Regl (adet) gününüzün geçmesinden sonra idrar testini yapmalısınız. Bu şekilde daha doğru sonuçlar alabilirsiniz.
β-HCG hormonunun, gebelik esnasında idrara geçmesi ile testte pozitif sonucunu görebilirsiniz. Gebeliğin oluşması için ovulasyon (yumurtlama) dönemlerini saptamak gerekir. Bu dönemde ilişkiye girildiğinde hamile kalma olasılığı yüksektir. Hamilelik ovulasyon dönemine yakın bir zamanda oluşmuş olsa dahi, rahme yerleşme süresi 6 ile 10 gün arası olur. Bebek rahme yerleştikten sonra HGC hormonu önce kana, daha sonra da idrara geçer. Hamileliğin idrarda çıkması, döllenmeden sonra 15 günü bulabilir.
İdrarla yapılan testlerde negatif çıkması sizi üzebilir. Ama HGC hormonunun idrara ulaşması biraz geciktiğinden, bu testi bir süre sonra tekrarlamanız daha net cevap almanıza yardımcı olacaktır.
Eczanede aldığınız idrar testlerinde iki çizgi pozitif (yani hamilelik mevcut), tek çizgi negatif (hamilelik yok) anlamına gelir. Bazı durumlarda pozitif çıksa da, dış gebelik olma olasılığını göz önünde bulundurursak, idrar testi yeterli değildir bu durumda. Bu yüzden kan testlerinin güvenilirliğini ele alırsak, bebek düşündüğünüz durumlarda, adet gecikmesi yaşadığınızda mutlaka kan testi yapmanızı öneririz.
Ultrason ile Gebeliğin Tanısı
Gebelikte vajinal ultrasyon, gebeliğin oluşumunun 5. haftasında, bebeğin kesesini görebilir. Adetinizin 2 hafta gecikmesi ile karından yani abdominal ultrason ile doktorunuz keseyi görebilir.
Kanda Hcg hormonu yaklaşık 1500 lere ulaştığında, ransvajinal ultrason ile bebeğinizin kesesi görülebilir. Hamilelik testinin pozitif çıkması illa da gebelik olduğu anlamına gelmez. Bazen dış gebeliklerde olabilir. Bu yüzden ultrasona girerek gebeliğin dış gebelik mi olup olmadığınız anlayabilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!