Gastrit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

 Gastrit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Gastrit genellikle bazen mide bulantısı ve  kusma ile ilişkili olarak ortaya çıkan mide rahatsızlığı ya da hastalığıdır. Hastalık genellikle yeme sonrası iyice semptomlarını ortaya çıkarır. Gastrit, inflamasyon ve mide astarının hasar görmesi ile belirtilir. Bununla birlikte, gastrit, bir üst endoskopi sırasında alınan bir biyopsi örneğinde de ortaya çıkabilir , mide astarına bağlı yanma ve hasar bulguları görüldüğünde, patolog tarafından  teşhis konabilir. İlginç olan şu ki gastrit hazımsızlığa hiç neden olmaz. Gastrit 2 şekilde incelenmektedir. Akut gastrit ve kronik gastrit olarak incelenen bu mide hastalığının akut kısmına ait hastalar ani keskin ve kısa süreli semptomlar görürler. Kronikte ise yavaş yavaş ilerler ve ağırdır.

Mide Mukozası Nedir?

Midenin mide mukozası olarak adlandırılan bir iç astar veya mukoza kısmı vardır. Mukoza, besini parçalamak için hidroklorik asit oluşturmalıdır, ancak kendisini oluşturduğu asidik içeriklerden korur. Bu hassas denge midenin astarındaki üç farklı bezle kontrol edilir.

Akut Gastrit Nedir?

Akut gastrit, mide mukozası adı verilen, mide astarında oluşan ani bir enflamasyona işaret eder . Bir gastroenterolog, bir endoskopi uyguladığında astar kızarık görünür ve numuneler akut enflamasyon hücreleri çoğunlukla beyaz küre, lökosit olarak adlandırılır. Yüzey astarında, akut erozyonlar  adı verilen küçük ve sığ kırılmalar ve hatta kanamalar olabilir.

Kronik Gastrit Nedir?

Kronik gastrit, kalıcı, ancak düşük dereceli bir inflamasyon ve mide astarı hasarı anlamına gelir. Mide mukozası, normal hücreler yok edildiğinde daha da inceltilir. Enflamasyon hücreleri, bir bağışıklık cevabını belirten lenfositleri içerir. Bu hastalık iyi beslenmeyen toplumlarda yani özellikle az gelişmiş ülkelerde çok yaygındır. Uzun yıllardır mevcut olduğunda mukozal değişiklikler, gastrik kanser riski az da olsa, metaplazi adı verilen bir aşamaya kadar ilerleyebilir.

Akut Gastrit Nedenleri

Akut gastrit, mukus mukozasını koruyan mukus astarına zarar veren akut irritanlardan kaynaklanır. Tahriş edici maddeler arasında, aspirin veya diğer NSAID’ler (non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar), zehirler alkol-sigara ve bakteri helikobakteri pilori ile enfeksiyonun erken safhaları da dahil olmak üzere bazı enfeksiyonlar bulunur. Genellikle, tahriş edici madde alındığında iltihap hızla çöker.

Helicobacter Pylori Nedir?

Helicobacter pylori  midede sık bulunan birçok bakteriden biridir. Aslında, dünya nüfusunun yarısından fazlasının bu bakterilere sahip olduğu, ancak herhangi bir sorun yaşamadığı öne sürülüyor. Bununla birlikte, bir H. pylori enfeksiyonu , mide kanseri , gastrit ve / veya peptik ülserler gelişme riskini artırabilir.

Kronik Gastrit Nedenleri

Kronik gastrit genellikle helicobacter pylori  enfeksiyonundan kaynaklanır.

Diğer kronik gastrit nedenleri

• oto bağışıklık hastalığı

• spesifik nadir enfeksiyonlar

• Crohn hastalığı

• midesinin safra maruziyetini arttıran gastrik ameliyatlar

Akut Gastrit Belirtileri

• Akut gastrit genellikle üst karın ağrısı veya rahatsızlığı ile akut karışık bir mideye neden olur, çünkü vücut tahriş edici maddeden kurtulmaya çalışır.

• mide bulantısı ve kusma

• şişkinlik ve gaz

• kilo kaybı ve / veya iştah kaybı

Kronik Gastrit Belirtileri

Vakaların büyük çoğunluğunda kronik gastrit semptomlara neden olmaz. Mukozaya verilen hasar şiddetli ve uzun sürdüğünde mide asidi üretme kabiliyetini kaybeder. Bu, sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca, önemli vitaminin emilmesi için gerekli olan intrinsik faktör adı verilen bir maddeyi salgılama kabiliyeti kaybedilmiştir, B12. B12 vitamini eksikliği sonunda pernisiyöz anemi adı verilen bir duruma neden olur. Hastada belirtiler şunlar olabilir:

• yorgunluk

• anemi

• uyuşma veya karıncalanma gibi ekstremitelerde semptomlar

• Teşhis, kan testleri ile kolayca doğrulanır.

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Akut gastrit belirtileri yeterince kötü olduğunda, genellikle hikayenin temeline inilir ve bir teşhis konabilir. Bununla birlikte bir üst endoskopi muayenesi -aynı zamanda bir EGD (veya EsophagoGastroDuodenoskopi) olarak bilinir- aracılığıyla karın astarına doğrudan bakmak gerekebilir. Enflamatuar değişiklikler genellikle duodenum olarak adlandırılan ince bağırsağın ilk kısmı yerine mideyle sınırlıdır. Kan testleri, röntgen filmleri ve taramalar gibi diğer testler, araştırmalar sırasında alternatif bir durum olduğundan şüphelenilmedikçe genellikle tanı için gerekli değildir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!