Frengi cinsel bir hastalıktır ve tüm vücut organlarını etkileyebilmektedir.Dalga dalga etkili olan rahatsızlık sürekli inişli çıkışlı bir seyir izleyebilmektedir.Klinik olarak lenf bezleri şişmeye başlar.Ciltte acıma hissi oluşturmadan döküntüler gelişmeye başlar ve ne acı ne de kaşıntı hissettirir.Daha sonra tüm iç organları ve sistemleri etkileyebilir.Çok kötü çözümlenemeyen etkileri olabilir.Sonunda ölümcül tehlikenin gerçekleşmesi an meselesi halini alır.Frengi tüm vücudu etkiler.Cilt ve mukoza alanları, kardiyovasküler, sinir sistemi, sindirim, kas sistemi. Kötü tedavi edilen ya da tedavi edilemeyen kişinin hastalığı yıllarca sürüyor, sırayla akut olur. Aktif dönemde frengi ciltte görünür döküntü olarak. Saklandığı zaman hiçbir şey görünmez ve tespiti gayet zordur.
Frengi tüm bulaşıcı hastalıklar arasında ilk sıradadır çoğalma hızı olarak.İnsandan insana kolayca bulaşabilir, sağlığa olan zarar derecesi oldukça yüksektir. Belirtileri tespit etmek oldukça güçtür.
Frengi’nin Özellikleri Nelerdir
Frengi – mikroorganizma treponema pallidum. Treponema pallidum bir kavisli spirale benzer hareket edebilir her yöne ve farklı şekillerde. Pembe renkli olabilir.Mikroorganizma , insan vücudunda lenf yollarında çoğalmayı sever. Mikroorganizmayı kuru yapar ya da yüksek derecelere kadar varabilir.(15C-15 dakikadan ölür, 100 derecede hemen ölür)
Virüsü vücudunda taşıyan kimse , her daim başkaları için tehlike arz eder.Daha çok birinci ve ikinci dönemlerde.Bu dönemlerde ciltte döküntüler oluşabilmektedir.
Hastalık cinsel ilişki esnasında spermden bulaşabilmektedir.Anneden ise çocuğa anne sütü verilmesi ve öpülmesi gibi durumlardan da bulaşabilmektedir.Kan yoluyla bulaşma riski kan nakli sayesinde mümkündür.Hastane personeli de bu yüzden hastalığı kapma riski ile karşı karşıyadır. Yine hastanede bulaşma riski aynı iğnenin kullanılmasından kaynaklanabilir.Fakat en fazla bulaşma riski cinsel ilişkiden kaynaklıdır.(95%-98%)Kişisel eşyalardan , hamilelikte plasentedan bebeğe geçebilmektedir.
Frengi Dönemleri
Kuluçka Dönemi:Virüs ,vücuda girdiğinde bu dönem başlamaktadır.3-4 hafta kadar sürer.Mikroorganizmalar vücutta çoğalmaya başlar ve özellikle lenf bezlerinde bu eylem gerçekleşmektedir.Hastalığı taşıyan kimse , hasta olduğundan da habersiz olabilir ve diğer kimselere de bulaştırabilmektedir. Kuluçka dönemi daha kısa ve ya uzun zaman sürebilir.Eğer bazı ilaçlar kullanılırsa süre daha da uzayabilir.
Birincil Dönem:6-8 hafta sürer , bu dönemde virüs vücudu sarmaya başlar.Lenf yollarında şişme görülür.
İkincil Dönem:2-5 yıl kadar sürebilir.İç organları ve ya diğer vücut sistemleri zarar görebilir.Ciltte dökülme görülebilir,saç dökülmesi gerçekleşebilir.Bu dönemde semptonlar görülmeyebilir.Gizli Frengi olarak adlandırılan bu kısım ancak laboratuvar ortamında tespit edilebilir.
Üçüncü Dönem:Bu dönemde hastalık gelişimini bir hayli arttırdığı için artık tedavisi zor bir dönemece doğru girilmiş demektir.İç organlardaki hasar bir hayli yüksektir.İyileşme mümkün olmayabilir ve ölüm riski bir hayli yüksektir.
Birinci Dönem Belirtileri
İnsan vücudunda 1 cm top gibi şişik bir şekilde çıkar. Bütün vücut alanlarında çıkabilir, genellikle erkeklerin genital bölgelerinin üstünde ya da farklı bir alanında ; kadında ise rahimde görülebilmektedir. Normalde şişik acımıyor sadece anal yerde olursa ya da tırnak ve cilt arasında acı olur.
5-7 gün arasında şişlik çıktıktan sonra lenfler şişmeye başlar. Bazen kas ağrısı, ateş artması, enerji yokluğu gibi durumlar ortaya çıkar. Bazen bu belirtiler görülmeyebilir de.
İkincil Dönem Belirtileri
İkincil dönemde hastalık 2-4 ay enfeksiyon bulaştıktan sonra başlar ve 2 ila 5 sene sürebilir. Bu zamanda hastalık tüm sistemleri ve organları etkiler: Eklem, kemik, sinir sistemi, kan, sindirim sistemi, görme, işitme. Ciltte döküntü olur. Döküntüleri ile beraber vücut ağrısı, baş ağrısı, ateş, grip gibi semptomları görülebilir.
Döküntüler ciltte 1,5 – 2 ay tedavi olmadan kaybolabilir ama sonra yine çıkar. İlk döküntüler çok renkli kırmızı olur. Sonradan döküntüler daha renksiz çıkar. Ne kadar çok sık çıkabileceğini kişinin bağışıklığı belirler.
Döküntüler kırmızı nokta gibi olur. Noktalar acımaz, kaşınmaz. Döküntüler hastanın vücudunda oluşur çünkü hastalık kan damarlarına zarar veriyor ve her yerde çıkıyor. Çok tehlikelidir ıslak döküntüler oluşursa, çünkü böyle noktalar sağlıklı insanlara sadece cinsel ilişkiden değil, el ile temas sağlanılınca, öpünce, hijyen eşyalarına dokunulunca enfeksiyon kolay bulaşır.İkinci dönemde hastanın boğaz ağrısı ya da diğer grip gibi semptomları vardır.Bu zamanda saçlarda döküntü oluşmaya başlar. Ama iyileşince saçlar yine çıkar.
Üçüncü Dönem Belirtileri
Eğer hasta hiç bir şekilde tedavi olmazsa ya da yanlış tedavi yaparsa hastalık üçüncü döneme girer. Burada ortaya ciddi problemler çıkar: organ bozukluğu, yüzde çirkinlik olması, engelli olunması vs.Bazı durumlarda ise yüksekle muhtemel ölüm gerçekleşebilir. Bütün dönemlerde vücudun iç organlarında zarar oluşur. Ama en kötü etkileri üçüncü donemde görünür.Üçüncü dönemde bu hastalığı çözmek çok zordur ya da mümkün değildir. İnsan ölür. Hamileyken çocuğa bu hastalık geçerse, kronik hastalık oluşur ve çok zor geçer. Sağlık için çok kötü etkileri olur.
Frengi Tanısı
Frengi ÇözümüLaboratuvar ortamında hastalık incelenip tespit edildiğinde tedaviye başlanabilir.Her hasta için ayrı bir tedavi doktor tarafından uygulanır. Eğer hasta , doktoru doğru takip ederse, iyileşebilir. Kendi kendine bu hastalık çözülmez ya da hasta ancak hekim tedavisi ile sağlığına kavuşabilir.Bu durum tehlikelidir.Çünkü ikinci, üçüncü döneme girer ve sağlıklı insanlara da geçebilir.İlaç olarak antibiotikler kullanılır ama sadece doktor bu ilaçları yazmalıdır.Hastanın cinsel ilişkide bulunduğu partneri de kontrol edilmeli ve o da iyileştirilmeli.
Önlemek için bu hastalığı kan veren kişileri, hamileleri, hastane personeli kontrol edilmeli. Uyuşturucu madde bağımlıları, hayat kadınları, evsiz kişiler kontrol edilmeli.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!