Birçok hastalık hayvandan insana aktarılamaz, ancak evcil hayvanlarınız size salmonella, karışık virüs, E. coli ve diğer hastalıkları size enfekte edebilir.
Evcil hayvanlara bağlı hastalıkların salgınları artıyor gibi görünüyor.
Eylül 2017 de, CNN, Petland mağazalarında satılan yavrularla temastan kaynaklanan bakteriyel bir enfeksiyon olan kampylo bacteriosis salgınını bildirdi. Şimdilik, yedi eyalette 39 kişi hasta oldu. Dokuz tanesi hastaneye kaldırıldı. Köpek kaynaklı kampylobacter salgını raporu, küçük hayvan kaplumbağalarının, Mart ayından bu yana 13 eyalette 37 kişiyi bulaştırdığı salmonella salgını yüzünden sorumlu tutulduktan birkaç hafta sonra geldi; bunlardan 12’sinde enfekte oldu. Çocukların 12’sinin yaşları 5 ve daha küçüktü. Genel olarak hayvanlar ve evcil hayvanlar özellikle hastalıkları insanlara yayabilir ve bu durum şaşırtıcı olmamalıdır.
Evcilleştirilmiş köpekler kuduz hastalığı yayıyor ve aşılama öncesi onlarca yıldır bu hastalığı bulaştırdı, hayvan kontrol programlarının hepsi Türkiye’de kuduz hastalığını yok etti. Aslında, Türkiye’de yılda sadece bir ila üç insan kuduz hastalığı vakası ile hastanelere gitmektedir.
İnsanların hayvanlardan edindikleri hastalıklar zoonotik hastalıklar veya zoonozlar olarak bilinir. Bugün bu tür bulaşmaların olasılığı oldukça zayıftır. Evcilleştirilmiş bir hayvandan bulaşma riski gerçekten çok küçük. Yine de, özellikle egzotik hayvanlar için evcil hayvan mülkiyetinin riskinin farkında olmak sizi, ailenizi ve evcil hayvanlarınızı sağlıklı tutmak için önlemler almak önemlidir.
Zoonozların yükselişi
Evcil hayvanlar mikropları, insanlara hastalık bulaştırır; bazen de aynı mikropların hayvanların kendisinde zararlı etkisi bulunmuyor olsa bile. Esasen, hayvanların ve insanların bir arada yaşaması, gerçekleşmeyecek bakteri ve mikroorganizmaların maruz kalmasına ve çoğalmasına yol açmıştır. Veterinerler “Pek çok bulaşıcı hastalık, hayvan popülasyonunda yaygın olan patojenlerden, virüslerden kaynaklanmaktadır” dedi. “İnsan nüfusu arttıkça ve sadece seyrek yerleşim yerlerine geçtikçe, bu virüs taşıyan hayvanlarla temas imkânları artar. Bu patojenlerin bize ulaşması bir kaza, ancak virüsler bizi etkiliyor “Benzer şekilde, evcil hayvanlar temel olarak çevremizde tanıtılan vahşi hayvanlardır.
“Kaplumbağalar normalde evlerde yaşar, ancak evcil hayvanlar olmak üzere yetiştirilirlerse onlara dokunup ellerimizi kirlettik sonra da ağzımıza ve burunlarımıza dokunuyoruz.”
“Kaplumbağanın salmonella ile bin yıllık bir ilişkisi var, ancak evcilleştirilmesi kaplumbağayı ve salmonella’yı evlere getirdi.”
Bu patojenler insanlara zarar verirler ancak hayvan konaklarına hiçbir etkisi yoktur, evrim geçerlidir. Kansas Sağlık Sistemi Üniversitesindeki Enfeksiyöz Hastalıklar Bölümü’nden Dr. Dana Hawkinson verdiği bilgide, “Bu organizmalarla bir ortaklığımız yok” dedi. “Biz onlardan kolonize değiliz. Bazı organizmalar bizde hastalığa neden oluyorlar, çünkü onlarla simbiyotik bir ilişki içinde yaşamak için tipik savunma mekanizmalarımız yok “dedi. Bazı insan popülasyonları zoonozlara karşı diğerlerinden daha savunmasızdır.
“Gelişen ve Zoonotik Enfeksiyon Hastalıkları Ulusal Merkezi’ndeki Bir Sağlık Dairesi Direktörü Dr. Casey Barton Behravesh,” Hastalık ve enfeksiyonlara karşı daha yatkın insanlar, bağışıklık sistemi zayıf olan veya otoimmün hastalığı olan kişilerdir “dedi.
5 ve daha küçük yaştaki çocuklar ile 65 yaş üstü yetişkinler de risk altındadır. Behravesh, “Çocuklar, hayvanları yalamak gibi daha riskli davranışlarda bulunuyorlar” dedi. Hamile kadınlar, bazı mikroplar tarafından kontaminasyondan kaynaklanan olumsuz etkilere duyarlıdır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!