Esrar Nedir?

 Esrar Nedir?

Cannabis Sativa isimli bitkinin yapraklarından üretilip, kurutulan bir uyuşturucu olan esrar, marijuana olarak da bilinmektedir. Yeşil veya gri renkte olabilen esrar, tetrahidrokanabinol (THC) isimli bir bileşen içermektedir. Sinir hücrelerini tahrip etme özelliğine sahip olan bu bileşen, uzun süreli kullanımlarda kalıcı hasara yol açmaktadır.

Esrar Nasıl Kullanılır?

Farklı şekillerde kullanımları bulunan esrar, genellikle pipo koyularak veya kağıda sarılarak içilmektedir. Bu tip kullanımlar, joint yada cigara olarak adlandırılmaktadır. Son yıllarda artan sarma tütün satışları, esrarın boş sigara kağıtlarına koyulmasını veya sarılmasını arttırmıştır.

Kurabiye, pasta gibi yiyeceklerin içerisine konmasının yanı sıra çay bile demlenen esrarın farklı kullanım biçimleri vardır. Pet şişe yöntemi de tercih edilenler arasındadır.

Esrarın Etkisi Ne Zaman Başlar?

Sigara olarak solunum yoluyla esrar alındığı taktirde, etkisini göstermesi 15-20 dakikayı bulmaktadır. Normal dozda sigara şeklinde esrar, 2-3 saat boyunca etkili olmaktadır. Yemek şeklinde alındığı zaman ise etki gücü düşmekte fakat etki süresi 10-12 saate kadar çıkabilmektedir.

Esrarın Zararları Nelerdir?

Esrarın anlık kullanımından sonra artayan çıkan zararlar, şöyle sıralanabilir:

Anksiyete, Paranoya, Huzursuzluk, Öfori, Gevşeme hali, Gözlerde kararma, Denge bozukluğu, Sersemlik, Suda yüzme hissi, Salivasyonda (tükürük bezi salgılaması) azalma, Tansiyon yükselmesi, İştah ve susuzluk, Analjezi, İllüzyon, Psikotik eksitasyon, Depresyon, Panik atak, Göz tansiyonunda azalma ve Flash-back (geçmişe dair halisülasyonlar).

Uzun vadeli kullanımlarda bağımlılığa ve yoksunluğa yol açan esrar, hem beyne hem de akciğere direkt olarak zarar vermektedir. Normal bir sigaranın 3-4 katı oranda karbondioksit içeren esrar, akciğerlere zarar vermektedir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!