Erken (Prematüre) Doğum
Bir çok anne adayı Erken (Prematüre) Doğum ile karşı karşıya kalıyor.Erken doğum önceden fark edilirse önlenebilir.Fakat fark edilmez ise tüm belirtilere duyarlı olup,erken doğum riskini en aza indirebilirsiniz.
Erken (Prematüre) Doğum
Erken (Prematüre) Doğum,36.haftayı tamamlamadan önce doğumun başlama eylemine erken doğum (preterm) denir.Zamanından önce doğan bebeğe olgunlaşmamış yani prematüre bebek denir.Çoğu gebeliklerin %8 i erken doğum ile sonuçlanır.
Genellikle prematüre doğan bebeklerin çoğunun akciğerleri tam olarak gelişmemiş ve olgunlaşmamıştır.Bu nedenle bebek yoğun bakım uygulaması gerekebilir.
Eğer erken doğum tanısı konulursa,durdurulabilir.Bu sebepten dolayı her anne adayı erken doğum hakkında bilgi sahibi olmalı ve belirtilere karşı duyarlı olması gerekmektedir.
Doğum Neden Erken Başlar?
Erken doğum genelde kendi kendine başlar.Bebek ve annenin hayatının tehlike de olduğu durumlarda ise doktor anne ve bebeğe müdahale ederek,doğuma alır ve induksiyon (suni sancı) ya da sezaryen ile doğum gerçekleştirilir.
Doğumu erken başlatan bir çok sebep vardır.Bunların en başında çoğul gebelik gelmektedir.Erken doğumun sebepleri arasında bir de polihidramniyostur gelir.(bebeğin sıvısının normalin üzerinde olması)
Bu iki durum sonrasında rahim normalinden fazla büyür ve gelişir,bu durum da erkenden kasılmalara sebep olur.
Genelde ikiz gebeliklerde erken doğum riski vardır.Bazen doğum 36.haftadan önce gelişebilir.
Suyun erkenden gelmesi,doğumun başlamasına neden olur.Suyun gelmesi ile birlikte açığa çıkan bazı maddeler sonucunda oluşan enfeksiyonda erken doğumu tetikler.
Bunun yanı sıra,genital enfeksiyonlar,(anaerob bakteriler,klamidyalar, ureoplasma ve mikoplazmalar,bakteryel vajinozis ve trikomonaslara bağlı vajinitlerle oluşan enfeksiyonlar)üriner sistem yani idrar yolları enfeksiyonları,erken doğuma neden olur.
Plesantanın doğum kanalını kapatması ya da plesantanın erken ayrılması gibi durumlarda erken doğum yaşanır.
Annenin beslenmesinin yetersiz olması,yaşanılan coğrafi bölgenin özellikleri,sosyoekonomik seviyenin düşük olması ,ciddi derecede ilerlemiş kansızlık ve sigara kullanımı erken doğum sebebi olabilir.
Erken Doğum Riski Altında Olanlar
Tıbbi ya da gebelikle ilgili hiç bir problemi olmayan,düzenli olarak doktor kontrolü altında olan anne adaylarının erken doğum yapma olasılığı düşüktür.
Daha önce erken doğum yapmış anne veya erken doğum tehdidi ile karşı karşıya kalan anne adayının var olan gebeliği risk altındadır.Bu durum bir sonraki gebelikte de tekrarlayabilir.
Gebeliklerde tekrarlayan düşükler,özellikle ikinci trimester düşükleri yaşayan anne adaylarının erken doğum riski vardır.
Rahimde ki şekil bozuklukları,çift rahim gibi sorunlar yaşayan kişilerde erken doğum riski vardır.
Rahim ağzında doğuştan var olan bozukluklar,anne adayını risk grubuna taşır.
Çoğul gebeliklerde,bebeğin sıvısının fazla olması sebebi ile erken doğum olabilir.
Var olan gebelik durumunda,karın ameliyatı geçiren anne adayının,rahim miyomu olan anne adayının erken doğum riski artar.
Bunun dışında,birinci trimester sonrasında oluşan kanamalar,uzun yürüyüşler,ağır işler,sigara içen anne adayları da erken doğumla karşı karşıyadır.
Aşırı kilo kayıpları,ileri derece de ruhsal ve fiziksel yorgunluklar,ateşli hastalıklar,vücut kilosu 50 kilo dan az ve 150 cm den kısa olan anne adayları,18 yaşından küçük 40 yaşından büyük anne adayları,anemi,gebelikte oluşan idrar yolu enfeksiyonu erken doğum riskini arttırır.
Erken Doğum Belirtileri
Erken doğumun bazı belirtileri vardır.Bunlar;
Kasılmalar,kasılmanızın olup olmadığını anlamak için avucunuzu karnınıza koyun,avucunuzun altında karnınız toparlanıyor hissi var ise,bu kasılma belirtisidir.Bu esna da illa da kasılma olmaz.Kasılmaların sıklığını ölçünüz.Bir saatte dört kez kasılma yaşıyor iseniz mutlaka doktora gidiniz.
Bunun dışında erken doğum belirtileri;
Pelviste dolgunluk hissi,
Adet sancısına benzer ağrılar,
Pozisyon değiştirdikten sonra geçmeyen ağrılar,
Vajinal akıntının artması,
Kanlı ya da sulu akıntı,
İshal ve bağırsakta oluşan kramplar,
Bu kasılmalar tek başına bir anlam ifade etmeyebilir.Fakat herhangi bir sorun olduğunu düşünüyorsanız hemen bir doktora başvurmalısınız.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!