Erken doğum, vücudun hamileliğin çok erken doğumuna hazırlandığı bir durumdur. Söz konusu durum, doğum tarihinden en az üç hafta önce başlıyorsa, erken bir zaman olarak kabul edilir.
Bir bebek annenin içinde ne kadar uzun süre büyüyebilirse, doğumdan sonra sorun yaşayacak olma olasılığı da o kadar düşüktür, bu nedenle erken doğum yaşıyorsanız nelerin yapılabileceğini ve ne gibi durumların ortaya çıkabileceğini belirlemek önemlidir.
Erken Doğum Riski
Erken doğum yaşama şansınızı artıracak çeşitli koşullar vardır. Bazıları aşağıda yer alan maddelerden ibarettir;
• Sigara içmek
• Doğum öncesi bakımın yeterli olmaması
• Hamilelik sırasında aşırı kilo alma
• Preeklampsi, yüksek tansiyon, diyabet, enfeksiyonlar veya kan pıhtılaşma bozuklukları dahil olmak üzere sağlık koşullarına sahip olmak
• Bazı kusurları olan bir bebekle hamile kalma
• Bir önceki gebelikten sonra çok yakın bir süreçte gebe kalma
• Erken doğum eyleminin kişisel ya da aile öyküsü
Erken Doğumda Risk Altındaysanız
Erken doğum eylemi için risk altındaysanız, bol miktarda dinlenmeye çalışın ve uygun bir diyet takviyesi alın. Olası bir anında doğum öncesi bakıma başlayın ve sigara içmek gibi riski artıran herhangi bir sağlıksız alışkanlığı ortadan kaldırmak için mücadele edin. Stres seviyenizi de yönetmek için çalışın.
34 haftalık gebeliğin başlamasından önce bir bebeğin doğmasına neden olan veya erken bebek doğuran ani erken doğum eylemi yaşadıysanız ve tek bir bebek taşıyorsanız, progesteron bileşeni olan Makena’nın durumunuz için yararlı olup olmayacağını sorun. Araştırmalar Makena’nın haftalık 16-20 hafta gebeliğe başlaması ve 36 hafta boyunca hareket etmesinin, geçmişte bu durumu deneyimleyenlerin erken doğum riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu durum itibariyle, doktorunuzla bu konuyu görüşmelisiniz.
Hamileliğiniz boyunca ilerledikçe, vücudunuzun yaşadığı değişiklikleri not etmeniz gerekecektir. Çocuğunuzun hareketleri hakkında bilgi edinmek ve olağandışı sansasyonlar veya baskı görmek için kendinize biraz zaman ayırın. Erken doğum eylemi bulguları hakkında bilgi sahibi olun ve bunlardan herhangi biriyle hemen karşılaşırsanız doktorunuza bildirin. Bazı doktorlar, erken doğum eylem riski taşıyanlara yatak istirahati önerirler, ancak bazı araştırmalar bunun bazı durumlarda zararlı olabileceğini öne sürmüşlerdir.
Erken doğumun tedavisinde en önemli gelişmelerden biri doğumdan önce bebeğin ciğerlerinin gelişimini hızlandıracak kortikosteroidlerin geliştirilmesidir. Erken doğum yaşınız olduğunu ne kadar erken fark ederseniz, bu tedavinin size ve çocuğunuza ne kadar çok yardımcı olacağı o kadar muhtemeldir.
Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?
Erken doğum eyleminin uyarı işaretlerini bilmekte son derece önemlidir, böylece onu durdurabilirsiniz. Erken doğum eyleminde hızlı bir şekilde davranmak sonuçta büyük fark yaratabilir. Aşağıda yer alan belirtileri fark ederseniz hemen doktorunuzu arayın ya da hastaneye gitmeye çalışın.
• Kasılmalar her 10 dakikada bir devam ediyorsa
• Sırt ağrısı
• Vajinadan sızan sıvı
• Karın bölgesinde menstrüel kramplara benzer kramplar. Bunlar aynı zamanda ishal ile birlikte gelen gaz ağrıları gibi hissedilebilir.
• Vajina veya pelviste artan basınç
• Artmış vajinal akıntı
• Vajinal kanama
İshal, mide bulantısı veya kusma gibi grip benzeri semptomlar hafif olsa bile, özellikle de 8 saatten fazla sıvıları tolere edemiyorsanız ya da durduramıyorsanız doktorunuzu aramalısınız.
Bu belirtilerin bazılarını gebeliğin normal belirtilerinden ayrı olarak söylemek zor olabilir, ancak eğer risk altındaysanız, daha temkinli davranmanız önemlidir. Endişeleniyorsanız yaşadığınız tüm belirtileri kontrol edin.
Erken doğum kontrolünün önemli bir yolu kontraksiyonları kontrol etmektir. Bunu yapmak için parmak uçlarınızı karnınıza koyun. Bir daralma, uterusun sıkılıp yumuşatıldığını hisseder. Kontraksiyonları, başladığında yazarak, bir sonraki darbenin başlama saatini takip edin. Kasılmaları rahatlatarak, birkaç bardak su içerek veya ayaklarından inerek durdurmaya çalışın. Her 10 dakikada bir kasılmalara devam ederseniz, doktorunuzau arayın.
Erken Doğum Yapmaya Başlarsam Ne Olur?
Erken doğum belirtileri almaya başlıyorsanız veya amniyon sıvısı sızdırıyorsanız, hemen doktorunuzu arayın. Durumunuz incelenebilmesi için muhtemelen hastaneye gitmenizi isteyeceklerdir. Kasılmalarınız ve bebeğinizin kalp atış hızı izlenecek ve doktorunuz zarlarınızın yırtıp kopmadığını kontrol edecektir. Ayrıca herhangi bir enfeksiyöz bulgusu olup olmadığı kontrol edilecektir.
Doktorunuz serviksinizin durumunu veya amniyon sıvısı miktarını ve gebelik yaşını, bebeğinizin pozisyonunu ve büyümesini kontrol etmek için anormal ultrasonu belirlemek için bir muayene yapabilir. Bu testler negatif çıkarsa, serviksiniz genişlemiyor ve bebeğinizin sağlıklı görünmesi durumunda kontraksiyonlarınız düşecektir. Her uygulayıcı bu durumu farklı şekilde ele alacaktır.
34 haftadan kısa süre içerisindeyseniz, zarlarınız bozulmamıştır ve bebeğinizin kalp atış hızı sabittir; doktorunuz doğum tarihini ertelemeye çalışacaktır. Bu süreç, B grubu streptokok enfeksiyonunun bir taşıyıcısı olması durumunda, bebeğe bir IV antibiyotik ile başlayacaktır. Çocuğunuzun ciğerlerinin gelişimini hızlandırmak için kasılmalarınızı ve kortikosteroidleri durdurmak için ilaç da verilebilir.
Su, gebeliğin 37. haftasından önce kesilirse, ancak kasılmalara girmediyseniz, doktorunuz, çocuğunuzun daha fazla olgunlaşmasını bekleyip beklemeyeceğinizi belirleyecektir. Bu, enfeksiyon bulguları ve çocuğun gelişme seviyesine bağlı olarak değişir. Hamileliğinizin 34 haftasında veya daha ilerisinde iseniz, doktorunuz sezaryan önerebilir.
32-34 haftalık hamile iseniz ve çocuğunuzun ciğerleri yetişkin değilse, devam ettirmek için zorunlu bir sebep bulunmadıkça doğumlarını beklemeniz gerekebilir. Bu, çocuğunuza daha fazla gelişme zamanı verir, ancak çocuğunuzun enfeksiyon riskini artırabilir. Akciğer gelişimini hızlandırmak ve doğumdan vazgeçmek için size ilaç verilebilir. Bu bekleme süresince, enfeksiyon bulguları izlemek için dikkatle izlemeniz gerekecek. Bu ortaya çıkarsa ya da bebeğiniz gelişmezse, doktorunuz muhtemelen bebeğinizi C-kesitinden geçirecektir. Henüz 24 haftalık gebelik haftasında değilseniz, kortikosteroidler veya GBS önleme önerilmez. Doktorunuz size bebeğinizin prognozu ve seçeneklerinizi bildirir.
Doktorunuzun sunacağı seçeneklere göre hareket etmenizde her daim yarar olacaktır. Gebelik, diğer sağlık sorunları gibi önem teşkil etmektedir. Aynı zamanda bir bebeğe yani bir canlıya daha sahip olduğunuzdan, kendi sağlığınızın dışında bir bebeğin sağlığını da düşünerek adımlarınızı atmalısınız.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!