Epilepsi hastalığı halk arasında sara krizi diye bilinen hastalıktır. Epilepsi hastalığı dediğimizde illaki eller kollar kasılacak ağızdan köpük çıkacak diye burum yoktur. Boş bakmalar sadece serçe parmağında atmalar, göz kırpmaları, istemsiz ağız kenarında hareketler veyahut ta bir ağlama krizi bile epilepsinin bir belirtisi olabilir. Epilepsi deyince beyindeki hangi bölgeyi tutarsa epileptik odak o bölge ile ilgili bulgu verir. Mesela hastanın el, kol, bacak merkezini tutan bir epilepsi atağı geçiriyor. Hastada o zaman kasılmalar olur veyahut ta bilincinin etkilendiği jeneralize dediğimiz tüm beyni tutan bir atak olduğu o zaman hasta bilincini kaybeder ve bildiğimiz halk arasında ki sara krizi dediğimiz ortam ortaya çıkar.

Epilepsi Nedir
Hasta bilincini kaybeder yere kapaklanır ve yerde kasılmaları başlar. Bu esnada dilini ısırma veyahut ta ağızdan köpük çıkma gibi ek bulgular ortaya çıkar. Bunlar jeneralize dediğimiz tüm beyni saran epilepsidir. Bunun yanında tek bir bölgeyi tutan temporal lobe epilepsi dediğimiz sadece duygu durumuyla da ortaya çıkabilecek epilepsiler söz konusudur. Temporal epilepsi dediğimiz şey şakak lobu dediğimiz yeri tutar. Konuşma merkezine yakınsa hastanın konuşmayla ilgili sorunu çıkar. Kriz esnasında kelimeleri tam olarak aklına getiremez veyahut ta getirdiği kelimeler o esnadaki duruma göre saçma kelimelerdir bunlarda epilepsinin bulgularıdır. Bir nöroloji hastalığıdır. Nörolojiyle bir ilaç tedavisi kontrol altına alınabilir. %82’e varılan bir başarısı vardır.
İlaç tedavisinin ancak bazı hastalarda jenaralize olmayan tek bölge fokal bölge epilepsilerinde cerrahide düşünülmektedir. Örneğin hastanın bir beyin değişim bozukluğu var ve bu bölgeden epilepsi atağı geçiriyor. Hastanın emarın da net bir şekilde görülür. O bölge çıkarıldıktan sonra hastanın nöbetleri %90 kontrol altına alınır. Bunun yanında şakak lop epilepsisi geçiriyor ve tek bölgeden geçiriyor o bölgenin diğer beyin bölgelerine olan irtibatının kesilmesi veyahut ta hastalıklı bölgesi tespit edile biliyorsa emar da o bölgenin çıkarılması epilepsiyi %86-90 düzeyinde kontrol altında tutar.
Epilepsi dediğimiz şey tabi ki de hastanın yaşam kalitesiyle ilgili bir durumdur. Ne zaman geçireceğini daha önceden tahmin eden hastalar olduğu gibi edemeyen hastalarda vardır. Daha önceden tahmin eden hastalar kendilerini bir şekilde korur. Korunaklı bir yere geçer ve epilepsi atağının geçmesini bekler. Ne zaman geleceğini bilemeyen hastalar maalesef otobüste, yolda, kaldırımda yürürken epilepsi atağı geçirebilir. Hastanın kendine zarar vermesini sağlar. Bu yüzdende sara hastaları güvenlikli yerlerde dolaşmalı kendilerini tehlikeye atabilecek işlerde bulunmamaları araba kullanmak veyahut ta yalnız kalacağı yerlere pek gitmemeleri önerilir. Tedavisinde ilaç tedavisi çok önemlidir. %82’ye varan ilaç tedavisi hastalığı kontrol altında tutabilmektedir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!