Epilepsi , eski çağlardan beri bilinmektedir.Antik Yunan ve Roma’da ,epilepsi büyü ve büyücülük ile ilişkili bulunmuş ve adına “kutsal hastalık” denmiştir.Haksızlıklar içinde yaşayan bir kimseye tanrılar tarafından hastalık gönderdiğine inanılırdı.Hipokrat , epilepsi üzerinde ilk kez araştırma yapanlardan biridir ve küçük bir de kitabı vardır bu konuyla ilgili.Güneş , soğuk ve rüzgardan geldiğine inanırdı epilepsinin.Epilepsi kronik nörolojik rahatsızlık olarak tanımlanır.Beyindeki hücrelerin olağanın dışında elektriksel olarak uyarılması sonucu kişinin nöbet geçirmesine sebep olur.Nöbet esnasında vücut felç olmuşcasına kilitlenir ve kişiden kişiye göre bir kaç dakika sürebilir. Nöbet esnasında epilepsi hastası olan kimse hiçbirşeyin farkında olmaz ve ağzından köpükler gelir.Bu durumda köpüklerden dolayı boğulma riski yüksektir.Epilepsi hafif bir nöbet şeklinde de kendini gösterebilir.Kişi farkında olmadan anlık olarak kilitlenebilir ve düşünüyormuş izlenimi verebilir.Bu durumu yaşayan kimse bile ne olduğunu anlamayabilir.
Epilesi Neden Olur
Epilepsi hastalığının sebepleri bir kaç farklı nedenden kaynaklanabilir.Genelde kalıtsal olarak ortaya çıkabilir.Bir başka nedeni ise kaza sonucu kafayı sert bir şekilde çarpmak da epilepsiye neden olabilir.Alkolizm ve madde bağımlılığı da epilepsinin sebepleri arasında gösterilebilmektedir.Ayrıca epilepsi nöbetleri kişide , normal bir insandakine oranla beyindeki hücrelerin daha fazla ölmesine de neden olabilmektedir.
Epilepsi Esnasında Ne Yapılmalı
Epilepsi nöbeti yaşandığı takdirde kişiye suni teneffüs ve kalp masajı gibi ilk yardım teknikleri uygulanmamalıdır.Nöbet geçiren hastanın vücudu ,kasılma esnasında kesinlikle kısıtlanmamalıdır , aksine serbest bırakılmalıdır.Dişlerini sıktığında , ağzını açmaya çalışmamalıdır. Boynunun altına yumuşak bir yastık konularak vücut düz şekilde iken boyun yana doğru yatırılmalıdır.Bu şekilde ağızdan saçılacak olan tükürüklerin , kişiyi boğma riskinin önüne geçilebilmektedir.Eğer kusma baş gösterirse vücudun tamamı yan çevirilerek yine boğulmanın önüne geçilmelidir. Epilepsi nöbeti esnasında kişi hiç bir acı hissetmez ve dünya ile ilişkisi bu zaman zarfında kesilir.Nöbetten sonra 5 – 30 dakika arasında kişi dinlenmelidir.Çünkü nöbet esnasında enerji harcandığı için kişi kendini halsiz hisseder.Üst üste epilepsi nöbeti geçiren kişi aralıksız kriz geçirebilir ve bundan dolayı ölüm riski yüksektir.Bu yüzden acil tıbbi müdahale gereklidir.
Epilepsinin Çözümü Nedir
Epilepsi hastası olan kimse mutlaka bir Nörolog’a başvurmalıdır. Epileptolog’a da danışılmalıdır. Günümüzde Epilepsi sorunu % 70 oranında çözülebilmektedir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!