El Titremesinin Bitkisel Çözümleri , Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
El titremesi, el bölgesinde birbirleriyle karşılıklı olarak çalışan kasların az veya çok ritmik bir şekilde istemsiz olarak kasılmasıyla ortaya çıkar. Bir miktar el titremesi herkeste görülebilmektedir. Örneğin kollarımızı ileri uzattığımızda hafif bir titreme oluşabilir. Bu durum tamamen normaldir ve kasların sinirler tarafından kontrol edildiğine işaret eder. Kişinin ellerdeki titremesi fark edilir düzeye gelince artık normal olmaktan çıkar. Fazla kafein kullanımı, yorgunluk ve alkol kullanımı gibi nedenlerle oluşabildiği gibi bazı nörolojik hastalıklarla birlikte de el titremeleri görülebilmektedir. Bu nörolojik hastalıkların en çok bilineni parkinson hastalığıdır. Beyinde oluşan dopamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu hastalıkta istirahat sırasında para sayar tarzda bir el titremesi görülür. Hareket sırasında bu titreme azalır veya kaybolabilir. Esansiyel tremor yani nedeni belli olmayan titreme ise daha çok belli bir pozisyonda elinizi uzattığınızda ortaya çıkar. Kötü huylu bir hastalık değildir. Parkinson hastalığına çevirmez. Daha çok gençlerde görülür. Esansiyel tremor hastalığında da stres ve kafein alımı titremeleri tetikleyebilmektedir. Ayrıca serebellum-beyincik ile ilgili yapısal hastalıklarda sebep olabilmektedir. Tiroid hormonlarının yüksekliği el titremelerini oluşturabilmektedir. Tiroid hormonları dengelendiğinde el titremesi de geçer. Özellikle kadınlarda görülen bir el titremesinde psikolojik olarak oluşan el titremeleridir. Ağır depresyonda olanlar ve obsesyon dediğimiz takıntılı hastalık geçirenlerde bilinçli olmayarak el titremeleri gözükmektedir. Ayrıca, aşırı heyecan, stres, açlık, uykusuzluk ve yorgunlukta el titremelerine sebep olabilmektedir.
El Titremesi Tedavi Yöntemleri

El titremesinin bitkisel çözümleri
El titremesi olan bireyler bir nöroloji uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Nöroloji hekimi tarafından hastanın öyküsü dikkatlice alındıktan sonra iyi bir muayene ile el titremesinin hangi sebepten kaynaklandığıyla ilgili teşhise başlanabilir. Öncelikle iyi laboratuvar tetkiklerinin yapılması önemlidir. Onun dışında beyinde oluşan bazı hastalıklar el titremesine sebep olabileceği için Manyetik Rezonans ile Görüntüleme ve tomografi uzmanın isteğine göre çekilir. Ayrıca beyin elektrosu ile bu rahatsızlığa sebep olabilecek bir durumun olup olmadığına bakılabilir. El titremesinin sebebi teşhis edildikten sonra tedavisi daha rahat uygulanabilmektedir. Öncelikle el titremesine sebep olan hastalık tedavi edilmeye çalışılır ve semptomatik ilaçlar verilir. Eğer guatr ve ilaç yan etkisine bağlı bir titreme oluşmuşsa düzeltilebilinir. Esansiyel tremor gibi genellikle kalıcı olan el titremelerinde, titremenin şiddetine ve yaşamı etkileme düzeyine göre tedavi oluşturulmaktadır. Stres, yorgunluk ve uykusuzluk gibi bazı durumlarda titremeleri belirginleşen kişiler için ilaçlar verilmektedir. El titremesi ilaç tedavisinde beta bloker dediğimiz kalp ritim düzenleyicileri ve sara ilaçları kullanılmaktadır. Parkinson kaynaklı ise titreme tedavisi için hastalığa özgü ömür boyu kullanabilecekleri ilaçlar verilmektedir. Eğer uygulanan ilaç tedavileri cevap vermiyorsa cerrahi müdahalelere başvurulur. Beyinde titremeye sebep olan bölgenin aktifliği sonlandırılarak el titremesi durdurulur. Bu müdahalenin de bazı riskler taşıdığı unutulmamalıdır.
El Titremesinin Doğal Tedavi Yöntemleri

El titremesinin bitkisel çözümleri
El titremesini önlemek amacıyla yapılan bazı doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır. El titremesi için el kaslarını güçlendiren egzersizler yapılmaktadır. Hastaların boş vakitlerinde oyun hamurlarını sıkması el titremesini olabildiğince azaltır. Yürüme ve yüzme gibi düzenli olarak yapılan egzersizler vücutta bir denge oluşturacağı için şarttır. Profesör Doktor Ahmet Maranki el titremesi tedavisi için bazı bitkisel yöntemler önermektedir. Bir çorba kaşığı limon suyu ile birlikte 2 damla tarçın yağını yemek kaşığında hafif karıştırdıktan sonra tüketmek ve çam fıstığı- bal- üzüm üçlüsünü birlikte tüketmek gibi tedaviler uygulanabilmektedir. Sarımsak, sedef otu ve incir karıştırılarak yenilmelidir. Yalnız sedef otunun zehirleyici bir etkisi bulunduğu için bu bitkinin 1 gramdan fazla tüketilmemesi dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Ayrıca bir su bardağı kaynar suya 2-10 gram ada çayı konulup 10 dakika demlenmesini bekleyin. Günde 2-3 bardak için. Bu tedavi yöntemlerinin el titremesine iyi geleceği düşünülmektedir. Fakat bu tedavi yöntemlerini denemeden önce uzman bir hekimle görüşmeniz önerilmektedir. Çünkü her insanın yapısı farklı olduğu için herkes için aynı etkiyi oluşturmayabilir. Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu parkinson hastalığı için bakla önermektedir. Çünkü baklada bulunan dopa, dopamin hormonun artmasını sağlar. Parkinson hastalığı da beyindeki dopamin eksikliğinden dolayı oluştuğu için faydalı olacaktır.Fakat ilaç tedavisi uygulanırken bakla tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Baklanın fazla miktarda tüketilmesi yüz, boyun ve uzuvlarda istem dışı oynamalar oluşturabilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında uzman bir hekime başvurulması son derece önemlidir. Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Yeterli uyku ve istirahat çok önemlidir. Çünkü yorgunluk el titremesini tetikleyebilir. Ayrıca düzenli egzersiz ve yürüyüşlerde hasta için son derece önemlidir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!