El Çatlaması Nasıl Geçer

 El Çatlaması Nasıl Geçer

El Çatlaması Nasıl Geçer

Kış mevsiminin tadı bir başka evet, ama yanı sıra bazı zorlukları da var. Havaların soğuması ile birlikte, bir takım sorunlarda baş göstermeye başladı. Ellerde oluşan çatlaklar, hassas ciltlerde oluşan çatlaklar kış ayının ve soğuk havanın getirdiği sorunlardan birisidir.

En sık yaşadığımız problem ise el çatlakları. Çatlayan elleri korumaz iseniz bir müddet sonra yaralar meydana gelir. Bu da acı çekmenize sebep olacaktır. Özellikle ev hanımları günlerinin büyük bölümünü mutfakta geçirir. Mutfakta kullanılan bulaşık deterjanları, temizlik yaparken kullanılan kimyasallar zaten elleri önemli ölçüde rahatsız ediyor. Gün içerisinde bakım yapılmayan eller tahriş oluyor. Sürekli su içerisine ve soğuğa maruz kalan eller çatlamaya mahkumdur. Peki ellerimizin çatlamaması için neler yapmalıyız?

El Çatlaması Nasıl Geçer

Soğuk Havalarda, Ellerinizin Su ile Temasını Azaltın

Soğuk Havalarda sulardan olabildiğince uzak durmalısınız. Eğer eviniz genel bir ısıtmaya sahip değil ise ve sular soğuksa, ellerinizi olabildiğince sulardan uzak tutmalısınız. Bayanlar bulaşıkları ellerinde yıkamak yerine, bulaşık makinesi kullanmalıdırlar. Eğer ellerinde yıkamaları gerekiyor ise mutlaka eldiven kullanmalıdırlar. Ellerini korumaya dikkat etmelidirler.

Soğuk Havalarda Eldiven Kullanın

Soğuk havalarda dışarı çıkarken ellerinize eldiven takmalısınız. Ellerinizde daha önceden oluşan çatlaklar var ise, soğuk hava ellerinizin çatlaklarının daha kötü duruma gelmesine neden olur. Çatlakların sebebi, birden soğuk ya da sıcağa maruz kalan derinin nem kaybetmesi ile oluşur. Bu sebeple ellerinizi soğuktan korumak için eldiven mutlaka önerilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan dokunmatik telefonları göz önünde bulundurursak, yarım eldiven kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Ellerinizi korumak için Krem Kullanın

Kışın vazgeçilmezleri olan kremleri çantanızın bir yerinde bulundurun. Çatlakları yok etmenin ve engellemenin en iyi yolu kremlerdir. İyi bir nemlendirici ile ellerinizi kışın soğuğundan koruyun.

Elleriniz Çok Üşüdüğünde Isıtın

Dışarıdan geldiğinizde ve elleriniz çok üşüdüğü zaman, ellerinizi ısıtın. Ama bunun yaparken, direk sobaya ya da kalorifer peteğine doğru tutmayınız. Soğuğu birden sıcağa çevirirken elleriniz yıpranır ve iyice tahriş olur.

Soğuktan Çatlayan Eller için Neler Yapılabilir?

Eğer elleriniz çatladıysa ve yara olup canınız acımaya başladıysa, acınızı azaltmak için krem kullanabilirsiniz. Ama yaralar büyük ve çok canınız acıyorsa bir doktora gidin ve merhem kullanın. Bu sizin daha kısa sürede iyileşmemizi sağlayacaktır.

Yumuşacık eler için bazı maskeler kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı ve limon maskesi ile elleriniz yumuşacık olabilir.

Ellerinizde kuruluk ve çatlamalar oluşmaya başladıysa bu maskeyi uygulayabilirsiniz.

1 çay kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı limon suyu

Zeytinyağı ve limon suyunu çay tabağında karıştırın ve ellerinize yedirin. Yaklaşık yarım saat kadar bekleyin, ellerinizi yıkayın. Limonun C vitamini deposu olduğunu biliyoruz. Limon, ölü deriyi atar, zeytinyağı ise ellerinizi yumuşacık yapar.

Patates Püresi Maskesi

Patates püresi, çatlayan ellere iyi gelir.

Orta boy yarım patatesi haşlayalım ve püre haline getirelim. Daha sonra içerisine biraz zeytinyağı ekleyelim. Ellerimize sürelim ve yarım saat kadar bekletelim. Ilık su ile ellerinizi durulayın.

Bal ve Zeytinyağı

Zeytinyağı, eller için hem besleyici, hem nemlendirici hem de bakım yapma konusunda tek geçilecek bir maddedir.

Bal ve zeytinyağının eller için önemi büyüktür.

1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı bal

Zeytin yağını cezvede ısıtın, hemen alın. Yağın kızmasına izin vermeyin. Bunun için yaklaşık 30 saniye yetecektir. Ocaktan aldığınız zeytinyağınızın üzerine balı ilave edin ve iyice karıştırın. Ellerinize ve tırnaklarınıza masaj yaparak yedirin. Yarım saat sonra ellerinizi durulayıp yumuşacık ellere sahip olabilirsiniz.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!