Düztaban Taban Düşüklüğü (Düztabanlık) Nedir?

 Düztaban Taban Düşüklüğü (Düztabanlık) Nedir?

Düztaban Taban Düşüklüğü (Düztabanlık) Nedir?

Taban düşüklüğü olarak tabi edilen hastalığın adı tıp dilinde düz tabanlık olarak geçer. Halk arasında taban düşüklüğü olarak adlandırılması oldukça makuldür çünkü düztabanlık sonradan da karşılaşılabilen bir olgudur. Doğuştan olabildiği gibi ergin bireylerde de karşılaşılır. Bir ayak sonradan da düz taban olabilmektedir. Bir insan ayağında toplam 30 adet kemik bulunmaktadır. Bu kemikler zamanla deforme olabilmektedir. Yani çökmeye uğrayabilmekte ve adata bir puzzle gibi yerleşen kemikler daha sonradan düzen bozukluklarına maruz kalabilmektedir. Bu bozukluklar ayağın iç kavis yapısının yere yaklaşmasına neden olmaktadır. Toplumda yaygın olarak taban düşüklüğü olarak adlandırılan aslında tam olarak budur ve bu durum yetişkinlerde sonradan ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Değişik evrelerde kendini gösterir. Ve değişik tedavi yöntemleri vardır.

Taban Düşüklüğünün Sistematik Açıklaması

Taban düşüklüğü yaşayan bireyler ayak kavisinin tepe noktası olarak bilinen tendonun yeteri kadar çalışmaması olayıdır. Çalışma kapasitesi yeterli olmayan tendon daha sonraları kavisin azalarak tabana yaklaşmasına neden olur. Bu durumla karşılaşan kişilerin şikâyetçi oldukları durum genellikle ayaklarının iç kısmına bastıkları yönüne olmuştur.

 Taban Düşüklüğü Belirtileri

Taban düşüklüğünün ilk evrelerinde ayakta hafif olarak ağrılar başlar. Kişiler ne yazık ki başlarda bu ağrılara önem vermezler ve daha ileri evrelerde doktora başvurmayı tercih ederler. Geç kalınan doktor ziyareti hastada düz tabanlık hastalığının başladığını ve daha net bir şekilde yer edindiğini gösterir. Topuklar düz durmadan yan taraflara doğru kayma göstermiştir ve ayak kavisi yavaş yavaş kaybolmaya başlamıştır. Ağrı ilk zamanlar iç kısımlarda seyreder ama ileriki evrelerde dış kısmada sirayet eder. Kendini her anlamda belli eden düztabanlık dışarından bakıldığında anlaşılabilen bir rahatsızlıktır.

duz-taban-nedir

duz-taban-nedir

Taban Düşüklüğünde Tedavi

Ergin bireylerde görülen düz tabanlık tedavisi tanı konulan evreye göre değişiklik gösterir. Hastalığın başlarında yalnızca ayağın iç tarafı ağrır ve ayak şeklinde deformeler oluşmamış demektir. Yalnız hastalar genellikle düztabanlığın baş gösterdiği zamanlarda gelmektedirler. Eğer ki ilk evrelerde hastalık yakalanırsa hasta ayakkabısının içine özel tabanlık desteği verilmektedir. Hastanın kilo problemi varsa acilen kilo vermesi tembihlenmektedir.

Hastada erken tabı avantajı kullanılamaz hale gelmiş ve düztabanlık başlamışsa ve ağrılar sürekli bir hal aldıysa ayakkabı içinde kullanılan tabanlıklar pek fayda etmez. Bu durumda hastaya ameliyat operasyonu geçirmelidir ve bu operasyon oldukça başarılı sonuçlar verebilmektedir. Bu evrede hastanın eklemleri sabitlenmiyor ve dondurulmuyor ancak hastalık üçüncü evreye geldiyse hastanın ayağındaki bazı eklemler sabitlenerek donduruluyor. Bu şekilde düz tabanlık problemi ortadan kaldırılıyor.

Taban Düşüklüğünde Evreler Ve Tedavi Yolları

1. Evre taban düşüklüğü (düztabanlık): hareket kısıtlaması getirilmelidir ve kişiye özel tabanlık kullanımı başlamalıdır. Kilo problemi olan hastalar kilo vermelidir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!