Düşük Nedir,Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte en çok görülen komplikasyonlar biri düşüktür.Düşüğün en önemli belirtisi kan gelmesi ve kasık ağrısıdır.Bulantıların birden kesilmesi,düşük nedeni olabilir.Baba ve anne adayının yaşı,bağışıklık sistemi,beslenme ve bazı hastalıklar düşüğü tetikler.Aynı zamanda da B12 vitamin eksikliği de düşüğe yol açar.
Düşük Nedir,Belirtileri Nelerdir?
Düşük,gebelikte een sık rastlanan komplikasyonlar arasındadır.Gebelikte düşüğün en önemli belirtileri,kan gelmesi ve kasık ağrılarıdır.Anne adayındaki B12 eksikliği de düşüğe neden olur.Anne ve babanın iki ile üç ay öncesinde folik asit,Omega-3 ve B12 vitamin takviyeleri,doktor tarafından verilir.Çiftlerin sağlıklı beslenmesi,sperm ve yumurta kalitesi,döllenmeyi etkiler.
Gebelikte 20.’nci haftadan önce,bebek 500 grama ulaşmadan yaşanan iki veya daha fazla düşüğe,tekrarlayan düşük denmektedir.Genetik faktörler,düşüğün en önemli sebeplerindendir.Düşük,gebeliğin 20 hafta dolmadan sonlanmasıdır.Çoğu kadın düşük sırasında,düşürdüğünü ağır bir adet kanaması olarak düşünür ve fark etmeyebilir.Gebeliğin ilerlemesi ile,düşükle sonlanma ihtimali azalmaktadır.
Gebelikte Düşük Belirtileri
Düşüğün ilk belirtisi vajinal kanamadır.Bu kananama açık renkli olabileceği gibi,vajinal salgılar ile karışık,koyu kahve rengi bir kanama da olabilir.Vajinal kanama görüldüğü zaman,hemen gebelikte sizi takip eden doktorunuza başvurmalısınız.Gebelik sırasında,anne adaylarının %70’nde,lekelenme şeklinde kanamalar oluşabilir.Gebeliğin ilk haftalarında oluşan lekelenmeler,embriyonun rahme tutunması sırasında yaşanabilir.Vajinal kanama ile oluşan kramplar,kasık ağrıları,düşüğün en önemli bulguları arasında yer alır.Hamileliğin ilk aylarında artan progesteron hormonunun bağırsak ve idrar yolları üzerindeki etkiye bağlı olarak,kasık ağrıları görülür.Belirli aralıklarla gelen ve giderek şiddetlenen kanama ve kramplar genellikle düşükle sonlanır.
Düşük Nedenleri Nelerdir?
Hamileliğe bağlı,göğüslerde gerginlik,bulantı gibi bulguların aniden kaybolması,gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmediğinin göstergesidir.Anne ve babanın,beslenme,yaşı ve bağışıklık sistemi ve bazı hastalıklarda düşüğe neden olabilir.Daha öncesinde düşük yapmış annelerin dikkatli olması gerekmektedir.
Düşük Nedenleri ve Anne Adayının Yaşı
Anne adayının yaşı ilerledikçe,düzenli olarak cinsel ilişki de bulunulmasına rağmen ,gebelik elde edilene kadar süre uzamaktadır ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi zorlaşır.
Anne adayının yaşının düşük ihtimali üzerine olan etkisi:
20 yaşının altında ki düşük oranı %9.9
20-24 yaşları arası %9.5
25-29
yaşları arası %10
30-34 yaşları arası %11.7
35-39
yaşları arası %17.7
40-44 yaşları arası %33.8
44 yaşı üzeri %53.2
Düşük Nedeni Baba Adayının Yaşı
Baba adayının 50 yaş üzerinde olması,genetik anormaligörülme olasılığını arttırır ve düşüğe neden olabilir.
Düşük Nedeni Trombofili
Hamilelik süresince anne adayının plesentada ve rahminde pıhtı oluşması engellenir.
Düşük Nedeni Egzersiz
Hamileliğin ilk üç aylık dönemde,hamilelik öncesinde yapılan hafif egzersizlere devam edilebilir.Ağır ve uzun süreli egzersizlerden kaçınmak gerekir.Bunun sebebi ise ağır egzersizler,vücut ısısında yükselmeye neden olur.Hamileliğin ilk haftalarında,vajinal kanama yaşayan anne adaylarının egzersizden kaçınması gerekir.
Stres ve tramva düşük nedenidir.
Düşük Nedeni Cinsel Yaşam
Normal hamilelik seyrinde,cinsel yaşamda kısıtlanmalar olmaz.Tekrarlayan düşük öyküsü,lekelenme,vajinal kanama,kasık ağrısı şikayeti olan anne adaylarının ilk haftalarda cinsel aktivitelerini kısıtlaması önerilir.
Düşük Nedeni Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık Sistemi:İnsan vücudunun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan sisteme,bağışıklık sistemi denir.Bağışıklık sisteminin zayıflaması düşüge neden olur.
Düşüğün En Sık Görülen Nedenleri
Fetusun gelişimindeki anormallikler,düşüğe neden olur.
Düşüğe genetik faktörlerde sebep olur.Bireylerden gelen kromozom hücrelerinin 23 tanesi anneden,23 tanesi de babadan gelmektedir.
Düşük Nedeni Polikistik Over Sendromu
Yumurtalıklar üzerinde bir çok kistin bulunduğu ve kistler arasında bulunan dokuların arttığı durumlar,polikistik over sendromu olarak adlandırılır.
Düşük Nedeni ve Troid Bezi Hastalıkları
Troid bezinin az çalışması durumunda,boyun ve çene ağrısı,düşük vücut ısısı,halsizlik,kabızlık,şişmanlık,kısırlık ve düşükler sık görülen belirtiler arasında yer alır.Troid bezinin çok çalıştığı durumlarda ise,çarpıntı,kas güçsüzlüğü,kaşıntı ve düşük riski görülür.
Şeker hastalığı olan kişilerde de düşük riski oldukça fazladır.Şeker hastalığı olan kişilerde de,şekerin kontrol altına alınması gerekir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!