Besin, insan vücudunun yakıtıdır. Böylelikle yediğiniz, bedeninizde ne olacağını belirleyecektir ve hormonlarınızın sizi nasıl etkilediği de dahil olmak üzere bir çok durumu ortaya çıkaracaktır. Doğurganlığınıza yardımcı olmak için bir diyete başlatırken, yaptığınız değişikliklerden birkaç ay boyunca istediğiniz efektin olmayabileceğinin farkında olmanız son derece önemlidir.
Gebelik Şansını Arttırmak İçin Tüketilmesi Gereken Gıdalar
Taze Meyve ve Sebzeler
Genel olarak, daha parlak renkte meyve veya sebzeler, daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Antioksidanlar sizi hasta yapacak ve sizin hamilelik şansınızı arttıracak olan serbest radikallerle savaşacak olan vitaminler, mineraller kan ve kaslarınızı oluşturacaktır. Gebelik şansınızı arttırmak adına, mutlaka taze meyve ve sebze yeme alışkanlığınızı ön plana çıkartın. Yaban mersini, ıspanak, havuçlar ve çileklerin doğurganlık diyetinde tüketilecek besinler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Doğurganlık diyetinde bu besinleri ön planda tutarak, tüketilmesine önem vermeniz, gebelik şansınızı arttırmada yardımı olacaktır.
Demir Bakımından Zengin Gıdalar
Demir, sağlıklı kan ve sağlıklı bir vücut için kritik önem taşır. Kadınlar çok hızlı bir şekilde, özellikle menstruasyon döngüsü sırasında şiddetli kanamanız durumunda düşük demir üretebilirler. Diyetinizde sağlıklı miktarda demir bulundurun, çünkü hamile kaldıktan sonra bebeğin ihtiyacı olan her miktarı alması gerekir, yeteri miktarda demir alınmadığı durumlarda anemik ve bitkin kalmanız söz konusu olabilir. Kırmızı etler mükemmel demir kaynaklarıdır. Doktorunuz, hamile kalmaya çalıştığınızı biliyorsa, demir oranları yüksek bir doğum öncesi vitamini reçete edebilir.
Et Olmayan Proteinli Gıdalar
Bütün proteini etten almak yerine, günde en az bir kez bir başka protein kaynağı deneyin. Bir sebze veya süt proteini doğurganlığınızı arttırmaya yardımcı olabilir ve yağı daha düşük oldukları için, bu protein kaynakları sizi sağlıklı bir kilo vermeye, kardiyak ve inme şansınızı azaltmaya yardımcı olabilir. Et olmayan proteinlerin en iyi kaynakları, soya, fasülye, fındık ve bezelye içerir.
Takviyeler
Çok iyi bir diyetiniz olsa bile, doğurganlık diyetiniz iyi bir multivitamin içermelidir. Tavsiye ettikleri vitaminler ile alakalı olarak, vitaminin kullanılması ve doğurganlık diyeti hakkında mutlaka doktoruzla istişarede bulunmalısınız. Herhangi bir yerden vitamin kompleksi satın alırsanız, etiketi okumayı ve son kullanma tarihlerine bakmayı asla unutmayın.
Folik Asit
400 mikrogram veya daha fazla B vitamini folik asidi ile bir multivitamin takviyesi alabilirsiniz. Folik asit, bebeği spina bifida ve diğer nevral tüp defektlerinden korumak açısından kritik önem taşır.
B12 Vitamini
Normal sinir tüpünün gelişimi için kritik bir diğer vitamin B12 vitaminidir. B12 için önerilen günlük alım miktarı 2,4 mikrogramdır. Çok az et yerseniz, diyetinizde bu vitamin eksik olabilir, bu nedenle B12 içeren bir multivitamin alarak takviye almak, en doğru tercih olacaktır.
A Vitamini
Multivitamininizdeki A vitamininin beta karoten türü olduğundan emin olun. Diğer A vitamininin bazı doğum kusurlarına neden olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan önemli konulardan biridir. Tavsiye edilen günlük 770 mcg A vitamini alımını kesinlikle aşmayın.
Yağlı Balık
Somon, ringa balığı ve sardalya gibi yağlı balıklar, hormonlarınızı artırabilir ve stresinizi azaltabilecek sağlıklı bir Omega-3 yağ asitleri dozu sağlayabilir. Omega-3 yağ asitlerini yenilemek için her hafta en az bir yağlı balık yemeyi unutmayın.
Çilek
Antioksidanlar içeren herhangi bir meyve, kavrama denkleminin yarısı olan yumurta hasarını önlemeye yardımcı olacaktır. Ahududu, yaban mersini, böğürtlen veya çilek, vücudunuzun doğurganlık diyetine ihtiyacı olan tüm anti-oksidanları sağlayacaktır.
İstiridye
Muhtemelen istiridyenin afrodizyak etkilerini duymuşsunuzdur, ancak istiridyeler aynı zamanda doğurganlık diyetleri için de mükemmel bir gıdadır. İstiridyedeki çinko, sağlıklı yumurta üretimi için kritik öneme sahiptir.
Erkekler İçin Diyet
Sağlıklı bir bebeğin ortaya çıkması için birkaç gereklilik vardır; biri babasının sperminin sağlıklı ve iyi gelişmiş olmasıdır. Hayatınızdaki adamın aylar öncesinde gebe kalana kadar bol miktarda çinko ve selenyum aldığından emin olun. Bir spermin tamamen gelişmesi 3-4 ay sürer, bu nedenle gebe kalmayı planlamadan en az 3 ay önce eşinizin multivitamin almaya başlamasının önemi vardır.
Doğurganlık Diyetinde Kaçınılması Gereken Gıdalar
Doğurganlığınızı artırmak konusunda gerçekten ciddiyseniz, anlayış girişimleri sırasında kaçmanız gereken birkaç önemli konu var.
Rafine Karbonhidratlar
Tahıllar rafine edildiğinde, beyaz olurlar ve bir zamanlar içerdikleri sağlıklı besinlerin çoğunu kaybederler. Rafine ekmek ve makarna, iyi bir doğurganlık diyetini oluşturan antioksidanlar ve demirden çok az içerir.
Diğer Gıdalar
Yumuşak peynirlerde listeria, az pişmiş yumurta salmonella, suşi ve yapay tatlandırıcılar, hamile kalma girişimleriniz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Buna ek olarak, ton balığı, köpekbalığı ve kılıçbalığı da dahil olmak üzere civası yüksek balıklardan kaçının.
Kafein
İyi haber şu ki; gebe kalmaya çalışırken kafeinden tamamen vazgeçmenize gerek yok. Her gün 3 bardak kahvenin (eşdeğer miktarı 200 mg) doğurganlığınıza herhangi bir zarar vermeyeceğini göz önünde bulundurun fakat bu dediğimiz miktarlar aşıldığında, gebelik konusunda bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Alkol
Alkolün bir kadının doğurganlığını azalttığı araştırmalar sonucunda çok net bir şekilde ortaya çıkmıştır ve bir erkekte sperm üretiminde benzer bir etkiye sahip olabilir. Gebelik sırasında alkol, düşük ve fetal alkol sendromuyla bağlantılıdır. Bu nedenle, gebelik dönemine girmeden önce mutlaka alkol bırakılmalı ve gebelik döneminde de alkolden uzak durulmalıdır.
Sigara
Sigara içmek veya sigara içen bir başkasının yanında olmak, doğurganlığınızı kesinlikle azaltacaktır. Sigara içiyorsanız, hamile kalmaya çalışmadan önce mutlaka sigarayı bırakmalı ve sigara içen insanlardan da mümkünse uzak durulmalıdır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!