Diyabet hastalığı halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Son yıllarda artış gösteren diyabet hastalığı hızla yayılmaya başlamıştır. Diyabetin hızlı bir şekilde yayılmasıyla birlikte kişilerin diyabetlerini kontrol altına almaları mecbur hale gelmiştir.
Diyabetin kontrol altına alınmaması halinde sindirim sistemi sorunları, kalp hastalıkları, görme kaybı ve böbrek yetmezliği gibi pek çok hastalık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple diyabet hastalarının rahatsızlıklarını kontrol etmesi gerekir.
Diyabet hastalığının ortaya çıkardığı daha kötü sonuçlara katlanmak istemeyen hastalar diyabetlerini kontrol ederek yaşam kalitelerini arttırma fırsatına sahip oluyor.
Gizli Şekere Dikkat Edilmelidir
Günlük yaşamda hayatın gerektirdiği aktiviteleri gerçekleştirebilmek için vücut glikoz adını taşıyan bir şekere ihtiyaç duymaktadır. Glikoz karbonhidratlı yiyeceklerden alınabilmektedir. Glikoz alındıktan sonra sindirim sistemi aracılığıyla emilir ve kana karışması sağlanır. Kandaki glikozun enerjiye çevrilebilmesi için hücre içine girmiş olması gerekmektedir. Pankreasın bu durumda insülin salgılaması gerekir. Ancak pankreasın salgıladığı insülinin miktar açısından yetersiz olması kan şekeri yüksekliğine ve diyabet hastalığına neden olur.
Hem ülkemizde hem de Türkiye’de diyabet hastalığı hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Sağlıksız beslenme tarzı nedeniyle şeker hastalığı ve obezite ortaya çıkmaktadır. Gizli şeker oranı da ülkemizde bir hayli fazladır.
Diyabet hastalarının öncelikle hastalıklarının farkında olması gerekir. Bu sebeple kişilerin gerekli diyabet hastalığı kontrollerini gerçekleştirmesi oldukça önemlidir. Ayrıca beslenme tarzına dikkat etmek diyabet hastalığının ortaya çıkmasını engelleyen önemli etkenlerden biridir.
Diyabet Hastaları İdeal Kiloda Kalmalı ve Kontrollerini Aksatmamalıdır
Diyabet hastaları kontrollerini sağlamak için ideal kiloda kalmaya özen göstermelidir. Diyabet tedavisinin en önemli aşamaları beslenme, egzersiz ve ilaç tedavisidir. Diyabet hastalığı hayat boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle hayatınız boyunca kendinize uygun bir beslenme programı belirlemeniz oldukça önemlidir.
Kişiler uyguladıkları beslenme programları sayesinde kan şekerini normal sınırda tutabilmekte ve vücut ağırlığını normal seviyede koruyabilmektedir. Diyabet hastası olan kişiler yedikleri ve içtikleri besinlere dikkat etmelidir.
İdeal kiloda kalmak ve doğru beslenmek kadar doktor kontrollerini ihmal etmemek de oldukça önemlidir. Diyabet kontrolünü sağlamak isteyen diyabet hastaları doktorun belirlediği aralıklarla kontrole gitmelidir.
Diyabet Kontrolü İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Diyabet hastaları tükettikleri yiyecek ve içeceklere son derece dikkat etmelidir. Kan şekeri kontrolünün sağlanabilmesi için sebze, meyve, tahıllar tercih edilmeli ve posalı yiyecekler tüketilmelidir.
Diyabet hastaları toz veya kesme şeker, hazır meyve suyu gibi şekerli besinlerden uzak durmalıdır. Diyabet hastaları rafine şeker tüketimini azaltmalı, az az ve sık sık yemek yemeye özen göstermelidir. Doymuş yağ ve kolesterol açısından zengin olan besinler belirli miktarlarda tüketilmelidir.
Diyabet Kontrolünü Sağlamak İçin Sık Sık Yürüyüş Yapın
Diyabet hastaları ilaç tedavisi ve beslenme kadar egzersize de önem vermelidir. Diyabet kontrolünüzü kendiniz yapabilmeniz için ilaç tedavisini ihmal etmemeli, besin kontrolünü sağlamalı ve egzersizlere aralıksız olarak devam etmelisiniz.
Tip 2 diyabetli hastalar için egzersiz mutlaka yapılması gereken aktiviteler arasında bulunmaktadır. Egzersiz yapmak şekerli hücrelerin kullanılmasına olanak sağlar ve kan şekerini düşürür. Diyabet hastaları yapacakları egzersizlere başlamadan önce mutlaka doktorlarına başvurmalı ve hangi egzersizleri yapacağınıza doktorunuz karar vermelidir.
Basit egzersizler sayesinde diyabet kontrolünü rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Asansör kullanmamak, yürüme mesafesinde olan yerler için araca binmemek sizin için basit egzersizler olacaktır.
Diyabet kontrolünü doğru bir şekilde gerçekleştirebilmeniz için egzersiz sonrası kan ölçümü yapmayı ihmal etmeyin. Yapılan ölçümde normal veya düşük çıkan kan şekeri ölçümü sonrası biraz daha fazla yemek yemeniz gerekecektir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!