Diyabet Diyeti

 Diyabet Diyeti

Her diyabet hastası olan kimse bilmeli ki hayat boyunca özel diyet takip uygulanması şarttır. Glukoz eğer vücutta çok fazla olursa hastalık ağır bir şekilde olmaya başlar.
Yani iki problemi çözmek gerekir: karbonhidrat metabolizmasını iyileştirmek ;ikincisi pankreas çok yoğun çalışmamalı. Bunun için yanlış gıdaları kullanmamak adına diyet takip edilmeli.

Birkaç Yararlı Bilgi

• Gündüz yoğun bir şekilde yememeli. Yemeği gündüz 5-6 kere yemeli ve az miktarda olmalı. Yemeği zamanlama olarak her gün aynı saatlerde yemeye çalışmalı.
• Karbonhidrat yemeklerini gündüz özel miktarda yemeli. Önemli olan karbonhidrat yemeklerini ise gündüz yavaş yavaş yemeli.Hemen bir yemekte onu tüketmemeli, birkaç yemekte yenilmeli.
• Protein fazla alınmalıdır.
• Her hasta olan kişi unutmamalıki yağlı yemekler tüketilmemeli, çünkü hastalık daha kötü duruma gelir.Kolesterol miktarını sürekli takip etmeli..
• Haşlanma, buğulama yemekleri yemeli bu önemli hasta olanlar için. Başka yemekleri çok az miktarda yemeli.
• Organizmada mineraller ve vitaminler vardır. Vücudun çalışması için çok önemlidir.

Diyette Ne Yenir Ve Yenmez

En önemlisi her zaman kalori ve karbonhidrat miktarını takip edin.

Et ve balık ürünleri
Yağlı yemek diyabet olan kişinin düşmanı, ama az yağlı et çeşitleri vardır, örneğin tavşan ya da tavuk. Balıkta sadece az yağlı yemelidir. Balık konservesi yemenin bir yasağı yok ama az miktarda yiyin.

Süt ürünleri
Süt ve süt ürünlerini tüketmek çok önemli. Ama unutmayın ürünler yağsız olmalı ya da çok az miktarda.

Yumurta
En fazla iki yumurta günlük yemeli. Bıldırcın yumurtası yemek için daha iyi, çünkü orada hiç kolesterol yok..

Unlu gıdalar
Çavdar ekmeği ya da tam tahıldan yapılmış ekmek. Makarna yemek aslında olmaz ama çok isteyince bir miktar tüketebilirsiniz.

Tahıl
Karabuğday ve inci, arpa, yulaf ezmesi gibi ürünler olur. Ancak pirinç ve irmik püresi yemek olmaz, çünkü onlar vücuda çok fazla şeker getirirler.

Meyve ve sebze
Lifli besinler için:. ıspanak, lahana, patlıcan, brokoli ve turp. Çiğ pancar yemeyin, önce pişirmeli. Patates çok az miktarda yemeli. Ekşi meyveler uygundur. Karpuz, üzüm, kavun ve diğer tatlı meyveler diyette tüketilmez. Elma her zaman yiyebilirsiniz. Armut tatlı olsa bile de yiyebilirsiniz.

Tatlı
Tatlı özel diyabet hastaları için üretilenleri yemelidir çünkü orada şeker değil özel tatlandırıcı vardır. Mesela diyabet hastaları için helva, bal en fazla birkaç kaşık günde tüketilmelidir. Şiddetli diyabet varsa bal da yememeli.

Ay ve kabak çekirdeği
Kabak çekirdeği mutlaka yiyebilirsiniz, çok yararlıdır. Ama ay çekirdeği hiç yemeyin ya da çok az yiyin.

Fındık
Fındık yemek çok önemli çünkü vitamin ve element olarak zengin olan fındık organizmaya faydalıdır. Ceviz ve sedir fındık da çok yararlıdır. Eğer toprak fıstığı yerseniz, en fazla yüz gram ve gündüz olmalı. Bademe de izin verilir. Böyle fındıklar şekeri düşürür..

Ne içebilirsiniz?
Meyvesuyu içecekleri sadece ekşi meyvelerden ise içilmeli.. Çay, kuşburnu gibi ürünleri sınırsız içebilirsiniz. Kesinlikle gazlı içeceklerden uzak durmalı.Kahve gündüz en fazla 2-3 fincan içilmeli. Eğer alkol içmek gerekirse kesinlikle sadece şarap olmalı. Şekerli şarap yasaktır.

Hangi yemekler şekeri düşürür?

Bu konuda bilmeniz gereken tek kural her zaman düşük glisemik indeksli ürünler seçilmeli.Ayrıca yemeğe kırmızı ve karabiber, zencefil katabilirsiniz. Tarçın ve zerdeçal da şeker düşürür.

Örnek Diyabet Menüsü

Kahvaltı. Omlet (sade bıldırcın yumurtasından). İçecek olarak kuşburnu çayı..
Öğle yemeği. Turşu ya da tavuk çorbası olabilir (ama izinli tahıl kullanın). Hindi ile haşlanmış sebzeler. Yeşil çay, elbette şekersiz.
Akşam yemeği. Balık ürünleri ile birlikte yeşillik salatası. İçecek olarak ekşi meyve kompostosu.

Diyet, çok iyi etkiler organizmayı ve ilaçları da az miktarda kullanmaya yardımcı olur. Sadece üşenmeden diyeti düzgün bir şekilde takip etmelidir.

Diyette Basit Kurallar

1.Tüketilen kalori azaltılmalı;
2.Protein ve bitkisel yağlar tüketmeli;
3.Tamamen tatlı ve şekerden vazgeçmeli;
4.Baharat az kullanmalı yemekte, tuz biraz ;
5.Tercihen haşlamış, buharda pişmiş yemekler yenmeli. Kızartma yemekleri yasaktır;
6.Ilık yemek yemeli. Çok sıcak, ne de soğuk olmamalı;
7.Yemek 5-6 kere az miktarda yiyin;
8.Tatlandırıcı olan yemekleri alın, şeker olmamalı;
9.Su en fazla 1,6 litre içmeli;
10.Glisemik indeksi her zaman takip edin..

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!