Gülümseme eylemi iyi bir sağlık işaretidir. Çarpık dişler bazı insanları (daha çok gençler için) utandırabilir. Dişlerin çarpık olması yüzünden insanlar psikolojik olarak kendilerini rahat hissetmemektedirler. Doktora sadece gençler değil, daha büyük insanlar da gidiyorlar dişleri düzeltmek için. Çocukluktan itibaren dişlere dikkat etmeli, gelecekte güzel ve sağlıklı dişler olsun diye.
Çarpıklığın Nedenleri
Bu sorun dünya genelinde her 5 kişide 1 bulunmaktadır.Genellikle bu sorun çocukken başlamakadır.Çocuklukta başlayan bu sorun eğer ebeveynler tarafından takip edilmezse ergenlik döneminde dişlerdeki çarpıklık daha da belirgin bir hal alabilmekedir. Kalsiyum eksikliği , dişlerin kötü olmasında daha da etkilidir.Çocuklar mutlaka içinde kalsiyum olan ürünleri tüketmelidirler.Peynir,süt,yoğurt.Kalsiyum eksikliği ,çocukların ilk dişlerini çıkartması esnasında yanlış büyümeye sebep olur.
Nedenleri
1. Katı gıdalar yemeli küçük yaştan itibaren. Çenenin gelişmesi için katı gıdalar iyi olur. Ne zaman çocuk yemek yerken çiğneme eylemini gerçekleştiriyor, çene kasları gelişir, ve daha sonra çarpık diş sorunu bu şekilde ortadan kalkabilir.
2. Sürekli ağzından nefes almak. Bu da dişlerin çarpık oluşmasına bir başka sebep olarak gösterilebilir.Üst dişleri çarpık yapar bu durum.Çünkü burunla nefes alırken dil normal şekilde duruyor ama ne zaman ağızla nefes alınırsa dil biraz dışarıya çıkar ve üst çene üçgen formu alır.
3. Zararlı alışkanlıklar. Zaten birçok bilim insanı zararlı alışkanlıkların büyük ölçüde dişleri etkilediğine dair görüşleri mevcuttur. Mesela: kendi dudaklarını ısırmak veya dil ile dişleri birbirine sürtünmek, dille dişlere sürekli basmak, bir kürdan veya kibrit çubuğunu kemirmek . Tüm bu şeyler büyüme çağında dişleri çarpık yapar.
4. Genetik olarak dişlerde çarpıklık. Bazı ailelerde bu şekilde olabilmektedir.
5. Bebek çok uzun zaman anne sütü emerken dişleri oluşmuyor.
6. Dudakların yanlış büyümesi
7. Süt dişlerinin zamansız kaybedilmesi
Çarpıklığı Etkileyen faktörler
Yukarıdaki sebeplerden başka faktörler de vardır:
• sinüzit;
• lenf benzleri;
• bademcik iltihabı;
• kronik burun akıntısı.
Böyle hastalıklar olunca , hasta ağızdan nefes alır bu yüzden dişler için olumsuz bir durum olur.
Sadece solunum , kas-iskelet sistemi hastalıklarından diş problemi oluşabilir. Çünkü dişte aslında, kemiktir. Örneğin, raşitizm geçiren hastalar sonra çarpık dişleri düzeltmek zorunda kalırlar.
Başka bir faktör – çocuğun emzik ya da parmak emmesidir. Anne baba çocuğu bu şekilde rahat bırakabilirler ama bu hata. Sonuçta gelecekte çocuk diş problemleri yaşar.
Ama daha yaygın faktör- mekanik faktör. Eğer dişlerde 1,5 gr. fazla basınç olursa, dişler çarpık olur. Bunun için sürekli diş alanlarına dil konulmamalı.
Bir başka faktör ise kadın hamileyken alkol ve ya sigara içerse, kimyasal eşyalar kullanırsa, ya da stres yaşarsa bu da sonradan çocuğun dişleri için zarar verici olur.
Dişlerin çarpık olmasının nedenleri arasında bir çok faktör gösterilebilir.Bu yüzden doktora başvurulmalıdır.
Çarpıklığı Düzeltme
Öğrenmek gerekir ki ne zaman daha erken tedavi için dokora başvurulursa , çözüm için çok yol alınmış demekir. Ama ne kadar ertelenirse bir o kadar zorlaşır dişlerin düzeltilmesi.Çocukken bu problemi çözmek mantıklı ve daha ucuzdur.
Büyük İnsanlarda Çarpık Dişleri Düzeltmesi
Dişleri düzeltmek için yaklaşık 2 sene lazım. Ağız hastalıkları ve enfeksiyonları da diş rahatsızlığına neden olan bir başka sebeptir.
1. Başlangıçta uzmanlar muayene ediyorlar, bakıyorlar ne kadar çok sorun var. Genellikle, röntgen yapıyorlar dişleri incelemek için.
2. İkinci etapta doktorlar enfeksiyonlar ya da başka ağız hastalıklarını konrol ediyorlar. Hastalık olursa, önce bu sorun düzeltilir.
3. Dişleri düzeltme etabı. Burada farklı seçenekler vardır doktorlar için. Özelliklerine bağlı olarak ve farklı sorunlarda doktor karar verir nasıl çarpık dişleri düzeltmeli, yetişkin insanlar için ve ya çocuklar için. Dişin sorununa göre diş teli takılabilinir.Ya da diş protezi.Metal, plastik veya seramik malzemeden yapılır. Renkleri de farklı olur. Bazı protezler çıkarılabilir ve ya çıkması yasak olan protezler de kullanılabilinir.
4. En son etap. Sadece doktor karar verir ne zaman tedavi biter ve diş teli ya da protezi çıkartmak için.
Çarpık Dişler Düzelmezse Ne Olur
Çarpık dişler sadece çirkin bir görüntüye değil, kendine olan güvenide sarsabilir. Güvensizlik insanı mutsuz bir ilişki ağına ve kariyere sevk edebilir. Dişlerin bakımlı olması bu yüzden önemlidir.
Dişlerde Çarpıklık Başka Hangi Sorunlara Yol Açar
• Yemeği yanlış çiğnemek. Yanlış çiğnerken yemeği, sindirim problemleri çıkar. Gastrit, obezite olasılığı veya diğer sindirim sistemi hastalıkları.
•Dişlerin çarpık olmasından, onları fırçalamak zordur. Bu yüzden dişler iyice temizlenmezler. Buradan çürük diş ve başka diş hastalıkları olabilir.
• Dişlerin dizilişinde yamukluk olduğunda çene-yüz sistemi bozulabilir. Çiğneme sırasında kulak ağrısı görülebilir, çenede klik sesi olabilir.
Böyle sorunları çözmek daha zordur, hatta bazen çözümleri de yoktur. Bunun için sorunları fazla ertelemeden çözümlemeli.İlerleyen dönemlerde cerrahi müdahale hem sağlık hem de ekonomik açıdan daha pahalı olabilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!