Diş kanaması ne kadar korkutucu yaşayanlar bilir. Öncelikle belirtmeliyiz ki diş kanamaz, hemen hemen tırnak ya da saç gibi düşünebiliriz. Diş bir kemiktir ve kanayamaz. Kanayan diş etidir. Buda gingivitis adında bir hastalıktır. Evet diş eti kanaması bir hastalıktır ve bir diş hekimine en kısa sürede danışılması gerekmektedir. Diş eti kanaması bize diş etimizde ciddi bir sıkıntı olduğunu söylemektedir. Bu tabi ki bir sefer dişleri kanaması değildir. Bir hastalık boyutuna ulaşmış olması için devamlı olarak kanaması ve acı içinde olmamızdır. Sağlıklı dişetine sahip olmamak acı vermenin yemek yeme zorluğunun yanı sıra dişler için de kötü bir durumdur.
Dişler sağlıksız bir diş etine sağlıklı tutunamaz. Dişlerin da ağrımasına ve tedavi edilmezse diş kaybına ve beraberinde de başka diş sorunlarına sebebiyet vermektedir. Eğer ağız sağlığına dikkat edilmezse diş etleri bir et olması hasebiyle kolaylıkla zarar görebilmektedir. Yanlış diş fırçalama teknikleri, diş eti için uygun olmayan sert fırçalar ile veya diş fırçalarıyla diş eti hassasiyeti ve son olarak kanamasına sebep olabilmektedir. Öncelikle ağzınızı dişlerinizi temizlerken uygun olan ürünleri kullanmak çok önemlidir. Önemli bir dip not olarak belirtmek istiyorum. Diş eti hastalıkları kendilerini çok uzun süre önceden göstermeye başlamaz. 1-2 yıl boyunca ara ara size sinyallerini verir fakat bunu göz ardı eder ve 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine başvurmazsanız bir anda hastalığın son aşamalara ulaşmış olursunuz ve bu durumda kurtarmak mümkün olmayabilir ve dişlerinizi tek tek kaybetmeye başlayabilirsiniz. Unutmamalısınız dişlerimiz ve ağız sağlığımız çok önemlidir. Sağlıksız bir ağızdan geçen besinler bütün bedenimize yayılır ve başka yerlerde sorunlar meydana getirebilir.
Diş etlerinin şişiyorsa, rengi pembelikten kırmızılığa doğru dönüyorsa, hassasiyet oldukça fazla hissedilir düzeye geldiyse gingivitis hastalığı kendini göstermiş demektir. Sigara içmek, diyabet, stres, hamilelik, HIV, madde kullanımı diş eti sorunlarının başlıca diğer nedenlerindendir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!