Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir

 Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir

Diş etlerinde kanama , diş eti iltihabının habercisi olabilir.Gingivitis ve Periodontitis.Diş etlerindeki kanama durumu artarsa , kanama daha sık ve süreklilik arz edecek şekilde yaşanabilmektedir.Dişlerin fırçalanması esnasında da diş etlerinde kanama meydana gelebilmektedir.

Diş Eti Kanamasının Nedenleri

Kanama nedeninin ana faktörü ağzın yeterince hijyenik tutulmamasındandır.Gıda artıkları dişlerin arasında birikir ve mikroplar için güzel bir yemektir.Genellikle bu durumda ön dişlerde yumuşak plak alanında yemek artıkları kaynaklı tıkanıklık görülebilir. Eğer yumuşak plaktan artıklar temizlenmezse 24-30 saat sonra diş taşı oluşuyor. Çünkü kalsiyum tuzları ve tükürük hemen taş yapar.Mikroplar dişlerde ve plaklarda kalırken dişeti dokularında iltihap yapar. Bu yüzden diş eti çok zayıf oluyor ve dişler fırçalanınca da kanama başlıyor.
İlk faz iltihabı (dişeti iltihabı):
• dişlerde görülen yumuşak plak tıkanıklık ve tartar,
• diş fırçalarken dişeti kanaması,
• ödem diş etleri kenarları,
• diş eti renginde kızarıklık ya da tam tersi morluk ,
• diş fırçalarken acı hissetmek,
• ağızda kötü koku.

Böyle durum yıllarca sürebilir, bazen hastalık yavaşlıyor, bazen güçleniyor. Doktora gitmeyip hastalığı çözümlemeyen kişiler zamanla yeniden bu tip rahatsızlıkla başbaşa kalabiliyor. Eğer hasta olan hafif hastalık olurken doktora gitmezse, onun sadece dişeti değil, dişlerin her tarafa hastalık gelir. O zaman periodontitis başlar.

Hamilelik Döneminde Diş Etlerinde Görülen Kanamalar

Hamile kadınlarda hormon değişiklikleri olduğunda, dişetleri zayıflıyor ve dişeti iltihabı ortaya çıkabiliyor, sonuçta dişeti kanaması başlayabilmektedir. Tehlikeli mi bu durum? Genellikle hamile kadınlarda bu sorun kendiliğinden çözülebilmektedir.Hamile kadınlar , mesela bazı bitkileri kaynatarak ağzını çalkalayabilir. Eğer sorun çözülmezse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.Günde en az 2 defa dişler fırçalanmalıdır diş eti kanamasına iyi gelen diş macunlarıyla. Ayrıca iyi seçilmiş bir diş fırçası da bu sorunun ortadan kaldırılmasında etkili olabiliyor.Market ya da eczanelerden edinilebilinir.Orta sertli diş fırçaları.Sert olanları ise kullanmamalı dişlerde yara olmaması için.Gingivitis olunca yumuşak fırça ile (soft) dişleri 2 hafta boyunca fırçalabilirsiniz

Diş Eti Kanamasında Hidrojen Peroksit Çözümü

Hidrojen peroksit suyla beraber dişleri durulamak için kullanılıyor. Peroksit ağızda bütün mikrop yapan toksinleri temizliyor.Ama doktordan tavsiye alınmalı kullanmak için.

Hidrojen Peroksit Reçetesi:

Durulama için: %3 hidrojen peroksit – 10 damla 50 ml temiz içme suya ekleyin. Bununla yemek yedikten sonra ,gece dişleri durulamak gerekmektedir.
%3 hidrojen peroksit pamuk diskle islatmalı ve dişetlerine sürmeli.

Propolisle Durulama

Propolis doğal ve güçlü bir madde iltihabi çözmek için. Çok eskiden beri propolis viral ve bakteriyel hastalıkları çözmek için kullanılıyordu.Bunula birlikte diş hastalıkları için de aynı durum geçerli.
Propolis suyla beraber dişleri durulamak çok uygundur. Propolis diş dokusuna çok derin giriyor ve iltihabı çözebiliyor. Propolisle günde 3 kere dişleri durulamalı dişeti acısı bitene kadar.

Propolis reçetesi:

Ezilmiş propolisi emaye tencereye koyun, temiz su (30 g propolis – 250 ml su) ekleyin yavaş yavaş ısıtın ve aynı zamanda tahta kaşıkla karıştırın. Kaynatmaya gerek yok. Ateşten alın, soğutun ve tülbent filtre olarak kullanın. Siyah renkli kavanoza koyun ve buz dolapta saklayın. Propolis çok uygun, muhteşem ve çok uzun zaman saklanabilmektedir.

Karbonat

Karbonat çok yaygın bir madde,medikal de çok kullanılabilen. Karbonat , iltihabı iyi çözebilen bir maddedir ve sadece diş değil bütün vücutta.
Kanama olunca: 220 ml ılık su – 2 çay kaşığı karbonat ile karıştırın, dişleri durulayın.
Kanama ile beraber dişetinde de acı hissederken bu reçeteyi uygulayın. karbonat ½ çay kaşık, ½ çay kaşık tuz ve 220 ml ılık temiz su. Karıştırın durulayın.
Karbonatla dişleri fırçalamayın çünkü diş minesine zarar verebilmektedir.

Kırmızı Mandalina Yağı

Kırmızı mandalina yağı soğuk pres yaparak oluyor. Yağıda çok vitamin vardır. Aynı zamanda antiseptik, antispazmodik, anti-mantar ve anti-iltihap özellikleri vardır.
Mandalina yağının önemli bir özelliği de yumuşak bir yağ olmasıdır. Hamile ve alerji olan çocuklar da kullanabilir bu yağı.
Tıpta mandalina yağı çok geniş alanlarda kullanılmaktadır.Diş için ise:
5 damla mandalina yağı, 10 gr kuşburnu yağı veya buğday yağı karıştırın. Pamuk diske ıslatın ve dişetine sürün.
Durulamak için 2-3 damla mandalina yağı ve 220 ml ılık suyla karıştırın.
Vitamin içmek dişler için çok önemlidir. Kalsiyum içerikli gıdalar tüketilmelidir. Vitamin bütün vücudu düzgün çalıştırmaktadır. Vitamin vücutta normal miktarda olunca iltihap oluşmuyor. Bunu unutmamalı.

Halk Arasında Bilinen Bitkisel Çözümler:

• Otlar: Kırlangıçotu, aynısafa, civanperçemi, adaçayı, ısırgan, papatya. 2 yemek kaşığı bu otların karışımı ve 0,5 litre kaynamış sıcak suya koyun, yarım saat bekleyin. Bu suyla dişleri durulayın.
• Bir fincanda yeşil çay demleyin oraya bir kaç nane yaprağı koyun, yarım saat bekleyin. Gün boyunca dişleri durulayın.
• Meşe kabuğu 2 yemek kaşığı ve 250 ml kaynar suya koyun. Yarım saat sonra hazır ama gece uymadan önce durulamalı. Genel olarak meşe kabuğu ucuz ve muhteşem ilaç dişeti için.
Diş sağlığı açısından ağzı hijyenik bir şekilde tutmak geremektedir.
Dişleri 3-4 dakika fırçalamalı. Sonra bitkisel suyla durulamalı. Gündüz yemek yedikten sonra dişleri ılık suyla durulamalı.
Her 6 ayda bir doktor kontrolü yapılmalıdır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!