Diş Eti Çekilmesi

 Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi ,diş bölgesinde durgunluk anlamına gelir. Durgunluk diş etinin kenarından çekilmesi ve dişin aşağı bölgesi ve kökünün açılması demektir. Ne zaman bu oluyor, periodontol cep ya da diş eti çok iner, bu yüzden dişe bakteriler kolay saldırmaya başlar. Eğer diş eti çekilmesi sorunu tedavi edilmezse, diş etinin dokusu ciddi zarar görebilir ve sonunda hasta kişi dişini kaybedebilir, sadece bir diş değil, birkaç diş de gidebilir.Diş eti çekilmesi ve diş eti kanamsı çok yaygın bir problemdir diş tıbbında. Çoğu kişi bu problem olduğunun farkında değildir, çünkü o yavaş yavaş ortaya çıkar. İlk belirtilerinde artan duyarlılık dişlerde hissedilir ya da diş uzun görünmeye başlar, normal görüntüsü gibi değil.
Diş durgunluğu sadece diş macunu ya da diş fırçası değiştirince çözülemez. Bunun için diş doktorunda muayene olmalı. Doktor problemi çözmek için birkaç yöntem uygular.

diş eti çekilmesi neden olur

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur

Bu sorunun oluşmasında bir çok faktör vardır:
Periodontal hastalık. Bakteriyel enfeksiyonlar, dokuya zarar verir. Bu en yaygın nedeni.
Genler. Bazı insanlar çok iyi dişlerine hijyen yapsa bile de, yeniden diş çekilmesi ortaya çıkabilir. 30% dünyada ki kişilerin bu yüzden bu sorunu vardır.
Agresif diş fırçalama. Eğer diş fırçalaması yanlış yapılırsa, mesela sert bir fırça ile bu emaye zarar verir, diş etleri de yaralanır. Yanlış diş fırçalayınca diş etinden kan çıkar, dişlerde çizgiler kalır.
Kötü diş bakımı. Yanlış fırçalama veya dişler fırçalanmazsa dişler arasında taş oluşuyor. Taşlar sadece profesyonel diş temizliği ile kaldırılır. Taş da diş eti çekilmesi sebebi olabilir.
Hormonal değişiklikler. Bu risk grubuna daha çok kadınlar giriyor. Ergenlik döneminde, gebelik ve menopoz zamanlarında diş etleri daha hassas ve daha savunmasız olur.
Sigara içilmesi. Sigara içen kişilerin genellikle dişlerde yapışkan sarı veya kahverengi plak oluşuyor, o çok zor silinir. O da diş etine zarar verir.
Dişlerle kenetlenmesi. Dişlere güçlü bir baskı yapılırsa, diş eti çekilmeye başlar.
Çarpık veya düzensiz dişler. Çeneye yanlış basılıyorsa diş etleri yine zarar görür.
Piercing ağızda (dudak veya dilde). Metalik süslemeler, diş etlerinin dokusunu bozuyor.
Bilgelik dişi yanlış büyüyünce. Bazı durumlarda, bilgelik dişi yanlış çıkarsa bütün yakındaki dişleri etkiliyor. Bu durumda tüm çene ağrıyabilir. Elbette diş etine de zarar verir.

Diş Eti Tedavisi

Diş eti tedavisi için küçük bir durgunluk yaşandığında açık diş eti bölgesinde derin temizlik yapıyor doktor, iyice plak ve taş temizlenir. Daha iyi diş eti tedavisi olması açısından antibiyotik kullanılır bakterileri temizlemek için.Eğer diş eti çok çekilirse tedavi yardımcı olamıyor ameliyat yapılması gerekebilir.

diş eti ameliyatı

Diş Eti Ameliyatı

Birkaç yöntem vardır diş eti ameliyatı için:
Diş eti ameliyatı esnasında diş eti kesilir daha iyi temizlemek için.
Flep cerrahisi. Bu diş eti ameliyatı diş etinin kesilmesi ile iki taraftan diş etinin flepinin kaldırılıp temizlenmesi işlemidir. Bu ameliyat ne zaman bu sorun uzun zaman önce varsa uygulanır. Çünkü kemik dokusuna kendisinden veya bir donörden nakli yapılır. Dokuya rejenerasyon da yapılır özel bir rejeneratif malzeme doktor kullanır, sentetik kemik dokusu koyar. Flepe yerine konulur daha sonra.
Yumuşak doku nakli. Bu diş eti ameliyatı için flep damaktan bağ dokusu ile kesilir. Sonra flep diş eti çekilen yere takılır. Diğer durumlarda, flep bağ dokusuz alınabilir. Bu ameliyat sadece güzellik için değil, diş etinin sağlıklı olması için yapılır.
Eğer doktora gitmek için vakit olmazsa dezenfektan ve diş eti güçlendirme prosedürleri yapılabilinir. Ağıza hidrojen peroksit ve propolis tentürü ile durulamalı, ayrıca meşe kabuğu kaynatıp dişleri durulamalı. Ancak bunlar sorunu çözemez sadece bir süre diş etini korur. Doktoru ziyaret etmeye unutmayın.

diş eti hastalıkları

Önleme

En iyi seçenek bu sorunu önlemede ağız bakımıdır. Gündüz iki kere diş fırçalanması, doktora senede iki kere ziyaret edilmesi, zamanında problemlerin tedavi edilmesi ağız ve diş sağlığına iyi gelir. Diş eti çekilmesi olduğunda, doktoru ziyaret daha sık edilmeli. Yumuşak fırça kullanmalı ve dişleri doğru fırçalamayı bilmeli. Çarpık dişler olunca bu problemi çözmeye çalışmalı.

Temel önlemeler:

• Sigarayı bırakmalı, eğer bu alışkanlık varsa.
• Doğru beslenmeli, dengeli bir diyet takip etmeli.
• Sürekli diş ve diş etlerini kendiniz de ,doktorda da kontrol etmeli.
• Sağlıklı ağız bakım kuralları takip etmeli.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!