Toplumumuzda birçok kişi ağız ve diş sağlığı rahatsızlıklarına sahip olmasına rağmen bu durumu önemsememektedir. Oysaki sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız sağlığını korumak genel vücut sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır. Ağız sağlığınızda meydana gelecek aksaklıklar sonucunda, sindirim ve solunum sisteminiz etkilenecek dolayısıyla genel sağlığınız bozulurken yaşam kaliteniz düşecektir. Sağlıklı bir yaşam, vaktinizi iyi değerlendirmenizin garantisidir, unutmayalım ki günümüz şartlarında sahip olduğumuz en değerli iki şey sağlık ve vakittir.
Sindirim mekanik olarak ağızda dişler yardımıyla başlar. Diş hastalıkları hem sindirim sistemini hem de estetik görüntünüzü olumsuz etkileyecektir. Kişinin sahip olduğu dişlerin sağlıklı bir şekilde korunması, ileri yaşlarda sindirim sistemi rahatsızlıklarının görülmesini ve hayat kalitesinin düşmesini büyük ölçüde engelleyecektir. Diş sağlığını korumanın temel yolları hijyen kurallarına dikkat etmek, günde üç defa dişleri fırçalamak ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmektir. Dişlerin temel onarım maddesi olan flor içerikli diş macunları kullanılması diş sağlığınızı korumanızda size yardımcı olacaktır. Ancak toplumumuzda birçok kişi bu tedbirlere uygun hareket etmediği için erken yaşta dişlerini kaybetmektedir. Dişlerin erken kaybı sindirim sistemini ve estetik görüntünüzü etkilerken, hayat kalitenizi de aşağı çekmektedir. Bu genel tedbirlere dikkat etmesine rağmen diş dökülmesi rahatsızlığından muzdarip olan kişiler de mevcuttur. Bunun sebebiyse, vücudun dolaşım, sinir sistemi gibi diğer sistemlerinde meydana gelen rahatsızlıklardır. Ancak biz yazımızda genel diş dökülme sebeplerine değineceğiz.
Diş Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?
Ağız sağlığını koruyucu önlemlerin alınmaması sonucunda dişlerde çürümeler meydana gelir. Şekerli ve asitli besinlerin sık tüketilmesi, düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıkları diş çürümesini tetikleyen başlıca faktörlerdendir. Diş çürüklerinin henüz başlangıç aşamasında tespit edilmesi ve hekim tarafından tedavi edilmesi diş dökülmenizi büyük ölçüde azaltacaktır. Diş dökülmesini tetikleyen bir diğer rahatsızlık da piyoredir. Piyore güçlü ve sert dişler üzerinde oluşan diş plaklarının diş etlerini etkilemesi ve diş kökünde enfeksiyona sebep olarak dişlerin dökülmesiyle sonuçlanan bir rahatsızlıktır. Çoğu ağız ve diş rahatsızlıkları gibi bu rahatsızlıkları da önlemenin iki basit yolu vardır; dişleri düzenli fırçalamak ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmek.
Diş Dökülmesi Hangi Yöntemlerle Tedavi Edilir?
Yukarıdaki basit korunma yöntemlerini uygulamayan hastalar, diş kaybı yaşarlar. Yaşanan diş kaybı mekanik olarak tedavi edilir. Bu mekanik tedavi yöntemlerinden en sık kullanılanları, porselen diş kaplama, implant ve kısmi veya tam protezdir.
Porselen diş kaplama yönteminin uygulanabilmesi için diş kökünün sağlam olması gerekir. Çürüklerden temizlenen ve dolgu veya diğer tedavi yöntemleriyle normal haline dönülemeyen dişler, porselenle kaplanarak eski haline döndürülür. Porselen kaplama azı dişler için uygulanacaksa, çiğneme esnasında zarar görmemesi için metal maddeler de kullanılır. Porselen kaplama aynı zamanda iki sağlıklı diş arasında düşen bir dişin yerini doldurmak amacıyla da başvurulan bir tedavi yöntemidir.
İmplant tedavisi, çene kemiğine açılan bir deliğe titanyum başlık yerleştirilerek başlar daha sonra bu başlık yapay bir diş başlığıyla birleştirilir, yapay diş başlığıysa dişle birleştirilerek tedavi tamamlanır. Bu tedavi büyük bir beceri ve uzmanlık ister, bu konuda yeterli bir hekim tarafından uygulanması hastanın ağız ve çene sağlığını koruması için önemlidir.
Diğer iki tedavi yönteminin hastaya uygun olmaması durumunda kısmi veya tam protez uygulaması yapılır. Tam protez uygulamasında dişlerin tamamının dökülmüş olması gerekir, dişlerin büyük çoğunluğu dökülmüşse, dökülmek üzere olan diğer bir iki dişe hekim tarafından müdahale edildiği görülmektedir. Kısmi protez tedavisi ise 3-4 veya daha fazla dişin yokluğu halinde halinde uygulanır. Protez tedavisi otuzdan fazla safhası olan uzun ve sabır isteyen bir tedavidir.
Tüm bu meşakkatli tedavi yöntemlerine başvurmak yerine, ağız ve diş sağlığınızı dişlerinizi düzenli fırçalayarak ve diş hekimi ziyaretlerinizi aksatmayarak koruyabilirsiniz. Bu basit alışkanlıkları kazanmanız, daha yorucu ve masraflı tedavi yöntemlerine maruz kalmanızı büyük ölçüde engelleyecektir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!