Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon Nedir?
Hemen hemen herkesin son dönemlerde içinde bulunduğu şartlardan dolayı, yaşadığı bir ruhsal çöküş diyebiliriz. Önceleri severek yaptığımız her şeyden bir anda soğuma isteği, zevk alamama, isteksizlik gibi duygu karmaşası sonucunda depresyon baş gösterir.
Son dönemlerde, toplum da sık görülen bir rahatsızlık olmaya başladı. Yaş gözetmeksizin, hemen hemen herkesin, dönem dönem yaşadığı bir çöküş. Kişi daha çok kendisini, endişeli ve üzgün hisseder. Bunun yanı sıra kaygı ile birlikte, günlük yaşantısında kendisini sürekli mutsuz ve olağan bir durum da sürekli olumsuz düşünürken bulur.
Geçmişte yaşadığı sorunlar, hatalar, sıkıntılar, kayıplar, olumsuz olan her şeyden kendisini sorumlu tutar. Depresyonda olan bir kişi genellikle geçmişle meşguldür. Geçmiş de yaşadığı günlere takılıp kalır. Günü, anı yaşamak yerine geriye gider. Sürekli bir karamsarlık hali, umutsuzluk ile süre gelen günler başlar. Bu da sosyal çevresinde ki yaşantısını olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra yakın çevresi, anne, baba, eş ve çocukla olan ilişkisi de bozulmaya başlar. Fakat tüm bu durumların en az iki hafta sürmesi gerekir, depresyon denilebilmesi için.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Daha önce severek yaptığınız aktiviteler den artık zevk almama
Her uyandığında kendini mutsuz ve üzgün hissetmek
Çabuk sinirlenmek, duygu değişiklikleri
Sürekli uyuma isteği, ya da uyuyamama
Yorgunluk hissi ve cinsel isteksizlik
Yaptığınız bir işe motivasyon dağınıklığı
Her an ölümü düşünme, kendini değersiz hissetme
İntiharı düşünmek, intihar planları yapmak
Daima geçmişte yaşamak, geçmişte olan tüm kötü olaylardan kendini sorumlu tutmak
Tüm bu belirtilerin sonucunda depresyon diyebilmemiz için, bu durumun en az iki hafta, yaklaşık on beş gün sürmesi gerekmektedir.
Çocuklar da Depresyon Belirtileri
Çocuklar da bu durum daha farklı seyreder.
Çocuklarınızın okul dönemi mutsuz ve huzursuz geçer.
Okula gitmek istemez.
Oda da uzun süre yalnız kalmak ister.
Ders çalışmak istemez.
Madde kullanımına eğilimi artar.
Kendisine zarar verecek arkadaşlar edinir.
Tüm bu belirtiler, ruhsal belirtilerdir. Bir de fiziksel belirtiler vardır.
Cinsel isteksizlik bu belirtilerin başında gelir.
Aşırı yorgunluk ve halsizlik kendisini gösterir.
Sindirim sistemi bozuklukları.
Kalp rahatsızlıkları ve baş ağrıları da depresyonun fiziksel hastalıkları arasında yer alır.
Neden Depresyon Hastası Oluruz?
Depresyonu tetikleyen bazı durumlar vardır. Bunlar evlilikte sorun, çok sevdiğin birinin vefatı, kötü geçirilmiş bir çocukluk, maddi sıkıntılar ve işsizlik gibi durumlar depresyonu tetikleyebilir. Bu durumları her yaşayan kişi de depresyon görülmeyebilir. Bazı kişiler depresyona yatkındır. Bunun sebebi de, ailesinde daha önce depresyon yaşayan birinin bulunmuş olmasıdır.
Bazı insanlarda depresyon riski fazladır. Bu kişiler;
Kalp-damar hastalığı bulunan kişiler.
Beyin kanamaları geçiren hastalar.
Tiroid rahatsızlıkları bulunan kişilerdir.
Bunun yanı sıra aşırı duygusal, içine kapanık ve mükemmeliyetçi insanlar da depresyon risk grubundadır. Bu kişiler sinirlendiklerinde belli etmezler ve içlerinde yaşarlar. Çok gururludurlar, kimseyi kırmak istemezler.
Herkes Aynı Tip Depresyon Hastası mıdır?
Depresyon herkes de aynı tip değildir. Depresyonu mevsimsel, atipik, melankolik tip olarak ele alabiliriz. Mevsimsel depresyon, genellikle mevsim geçişlerinde meydana gelir. Mevsim tekrarladıkça görülen bir depresyondur. Atipik depresyon, iştah ve uykuda artış görülür. Bu durumda enerji de azalır. Melankolik depresyon da ise, sabah uykudan uyanır uyanmaz bir çöküş başlar, bunun yanı sıra mutsuzluk, üzüntü, kaygı ve endişe ile güne başlanır.
Depresyon Olduğumuzu Düşünüyorsak, Ne Yapmalıyız?
Toplumda sık rastlanan bir hastalık haline gelen depresyon, hemen hemen herkesin bir döneminde yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bu durumu fazla büyütmemize hiç gerek yok. Bir doktora giderek bu sorundan kurtulabilirsiniz. Eğer depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız, sık sık açık havada yürüyüş yapın, arkadaşlarınızla zaman geçirin, sevdiğiniz bir uğraş bulun ve onunla ilgilenin.
Sizi mutsuz eden, üzen şeylerden uzak durun. Şiddet ve korku içeren filmleri izlemekten kaçının. Çevrenizdekilere gülümseyin. Gülmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!