Depresyon , bir psikolojik bozukluk olarak tanımlanabilir.Hasta , negatif bir görüntü sergiler. Ruhsal yönden karamsar bir tablo çizerken bu durum sohbetlerine de yansır.Hareketleri uyuşuk olarak görülebilir.Tembel , huysuz ve egoistmiş gibi çevreden gözlemlenebilir.Fakat psikolojik rahatsızlığı olan hasta , aslında bu tip davranışların farkında olmayabilir.
Araştırmalara göre dünya üzerinde depresyon rahatsızlıkları , tıpkı kalp-damar rahatsızlığı gibi yaygın bir orana sahiptir.Gelişmiş ülkelerde nüfusun % 20’si depresyon hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıyadır.40 ‘lı yaşlarında olan insanlarda % 10 olarak seyreder ve kadınlarda bu oran daha fazladır 40 yaş nüfusu içerisinde.65 yaşından sonra ise depresyon riski ,diğer yaşlara oranla zirve yapar. Çünkü yaşlılığın vermiş olduğu ölüm korkusu , depresyon riskini bu yaşlarda biraz daha yukarı taşıyabilmektedir.Hastalık daha da ağırlaşmadan mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Depresyonun Duygusal Belirtileri
* Özlem, acı, depresif ruh hali, umutsuzluk;
* Endişe, beklenti, sıkıntı ;
* Sinirlilik;
* Suçluluk duygusu, sık sık kendini suçlama;
* Kendine güvenmemek, kendine saygının yitirilmesi;
* Hobilerin keyif vermemesi;
Fizyolojik belirtileri
* Uyku bozuklukları (uykusuzluk, aşırı uyku);
* İştah değişiklikleri (yememek ya da aşırı yemek);
* Bağırsak bozukluğu, (kabızlık);
* Azalmış cinsel ihtiyaçlar;
* Enerji azalması,yorgunluk,normal fiziksel işleri yapaken hemen yorulmak;
* Vücutta ağrı hissedilmesi (örneğin, kalp ağrısı, mide ağrısı, kas ağrısı)
Davranışsal belirtileri
* Çok pasif olmak;
* İnsanlardan uzaklaşmak, konuşmak istememek;
* Eğlencelerden uzaklaşmak;
* Alkol ya da uyuşturucu içmek.
Düşünce belirtileri
* Konsantrede zorluk;
* Karar verememek;
* Olumsuz düşünceler (kendi hakkında, hayat hakkında, dünya hakkında);
* Geleceği umutsuz görmek ve hayatın anlamsızlığını düşünmek;
* İntihar düşünceleri (ağır depresyon);
* Yavaş düşünme.
Yukarıda bahsedilen belirtiler 2 haftadan daha fazla görülürse ve süreklilik arz ederse , bu o kişinin depresyon rahatsızlığına yakalandığının göstergesi demektir.
Depresyona neden olabilecek sebepler çeşitlidir.Örneğin karı-kocalardan birinin ,diğerini kaybetmesi ; ekonomik sorunlar yaşanması vs gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Uyku ilaçları , uyuşturucu ve alkolde diğer depresyon sebepleri olarak görülebilmektedir.Kötü havalardan dolayı karamsarlığa kapılan kimselerde mevsimsel depresyon görülebilir.
Depresyon rahatsızlığı başlar başlamaz mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.Ne kadar erken davranılırsa atlatılması o kadar kolay olacaktır.
Depresyon Olan Kimseler Neden Doktora Gitmez
Bunun sebepleri arasında toplumsal olarak utanç duyulması ve bundan kaynaklı olarak çevredeki insanların Psikiyatrı’ye gidildiğini öğrenilmesinin istenmemesi yatar.Depresyonu tedavi eden ilaçlardan korkmak bir diğer sebeptir.
Depresyonu yenmek için yapılması gerekenler psikoterapi , doktor tavsiyesine göre ilaç tedavisi ve sosyal terapi olarak düşünülebilir.Doktor ve hasta arasında güvensizlik olmamalı.
Depresyon olan kimsenin çevresindeki insanlara, bu gibi hallerde çok iş düşmektedir. Depresyondaki hasta dışlanmamalı , düşüncelerini açıkça ifade edebilmesi için ona şans verilmeli ve sosyalleşmesine yardımcı olunmalıdır.Olumsuzluk içeren söylemlerini sözünü kesmeden dinlemeli fakat bunun aslında doğru olmadığına ikna edilmelidir. Depresyon rahatsızlığına yakalanan kimse, bunu kendi isteği ile yapmadığı için ailenin suçlar gibi tavır ve davranışlardan kaçınması gerekir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!