Depresyon nedir?

 Depresyon nedir?

Depresyon, genel olarak insanların sürekli olarak üzüntü içerisinde bulunmasına ve normal zamanlarda keyif alacağı durumlarda da dahi keyif almamalarına neden olan tıbbi bir hastalık olarak tanımlanabilir. Bu hastalık son zamanlarda hayat stillerin değişmesi ve yalnızlaşma nedeniyle oldukça yaygınlık kazanmıştır. Bu ruh halini olumsuz etkileyen majör depresif bozukluğu oldukça ciddiye alınması gerekmektedir. Depresyon her yaş grubunda görülmekle beraber en çok kadınlarda ortaya çıkmaktadır.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Depresyon insanların üzgün hissetmeleri değil mutlu olmaları gereken durumlarda dahi üzgün bir ruh halinde bulunmalarıdır. Fakat depresyon üzüntü halinin de çok çok ötesinde bir duygu durumudur. Bu nedenden dolayı üzüntü ile depresyonu birbirleriyle karıştırmamak gerekmektedir. Depresyonun sayısız belirtisi vardır. Bunların arasında en çok şunlara rastlanmaktadır: sürekli olarak üzgün bir ruh hali içerisinde bulunmak, sürekli olarak yeme isteği ya da iştahsızlık olarak görülen iştah değişiklikleri, suçlu hissetmek, oldukça yorgun hissetmek, uyku süresi boyunca sık sık uyanma, uykuya geçiş aşamasında oldukça zorlanma, günlük olarak yapılan aktivitelere karşı oluşan isteksizlik, değersiz hissetme, konsantrasyon ve odaklanma problemi, konuşmada yavaşlık ve son olarak intihar eğilimi.

Depresyon teşhisi konulabilmesi için yukarıda sayılan belirtilerin bir iki gün yaşanması değil en az iki üç hafta önce ortaya çıkıp sürekli olarak devam etmesi gerekmektedir.

Depresyon nedir?

Depresyon nedenleri nelerdir?

Depresyonun birçok nendi bulunmaktadır. Genellikle psikolojik faktörler etki etse de biyolojik ve sosyal durumlar da depresyonun ortaya çıkmasında oldukça etkilidir. Alkol ve madde kullanımı, erken anne baba kaybı, hormonlarda meydana gelen değişimler, aile içerisindeki problemler, çocukluk döneminde yaşanan travmatik durumlar, iş hayatında yaşanan sorunlar, iş kaybı, ekonomik düzeyin oldukça düşük olması, kadın olmak, bazı ilaçların alınması, boşama, bağlı olduğu ve çok sevdiği insanlardan ayrılma ya da onların ölümü depresyonu ortaya çıkaracak nedenler arasında sayılmaktadır.

Depresyon tanısı nasıl konur?

Depresyon psikiyatride sınıflandırılmış hastalıklar arasında gösterilmektedir. Bu tanının konulması için hasta mutlaka dinlemeli ve onun anlatacağı hayat hikâyesi üzerine tanı konulmaktadır. Hastanın anlattıklarını yanı sıra ilgili doktor depresyon tanısını koymak için belirli testler uygulayabilir. Depresyon belirtisi olarak gösterilen belirtilerin belirli bir süre içerisinde sürekli olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu belirtilerin birkaç gün süreyle oluşması depresyon tanısının konulması içim yeterli değildir.

Depresyon tanısının konulması için bu durumu yaşayan kişilerin ailelerine ve çevresinde bulunan insanlara büyük sorumluluk düşmektedir. Özellikle çocuklarda yaşanan depresyon durumunun teşhisi için çocuğun anne ve babasının belirtileri iyi bir şekilde analiz etmesi gerekmektedir. Belirtilerin var olduğunu tespit eden anne baba hiç zaman kaybetmeden mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Tedavi süreci boyunca kişiler destek görmeli yalnız bırakılmamalıdır. Bu hastalığın tedavisi oldukça önemlidir çünkü ilerleyen seviyelerde kişilerde intihar eğilimi ortaya çıkar.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!