Su, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Fakat gelin görün ki yaz aylarında bardak bardak tükettiğimiz suyu, kışın neredeyse hiç tüketmiyoruz. Oysa hem ucuz olması ile hem de sağlığa binbir faydası ile su, hayatımızın bir parçası haline gelmeli.
Bir de şu açıdan düşünün. İnsan bedenini yüzde 25 katı maddeler oluşturmakta iken, yüzde 75 su oluşturmaktadır. Yani hayati bir öneme sahip olan su, insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli besin olarak yer alır.
Su İçmek İçin 10 Önemli Sebep
1. İnsan vücudunun ana bileşeni sudur. Fakat vücut susuz kaldığında iç dokulardan su çeker ve dışkının sertleşmesine neden olur. Bu da dolaylı olarak kabızlığa etki eder. Su yeterli miktarda alındığında bağırsaklar normal seyrinde çalışır ve kabızlık engellenir.
2. Su, vücut için son derece besleyici bir öğedir. Su tüketildiğinde kanın içeriğinde tüm vücudu dolaşır, tüm organ ve hücrelere besin öğeleri ile oksijen taşır.
3. Suyun, vücudu temizleyici etkisi vardır. İdrar ve ter yolu ile metabolik artıkların vücuttan atılmasını sağlar.
4. Böbrek taşının oluşum riskini azaltıcı etkisi vardır. Kandaki artık ürünleri süzen böbrekler, onları üre formatında dışarı atar. Üre içerisinde ise bazı tuzların yoğunluk göstermesi böbrek taşının oluşumu için risk meydana getirir. Bu risk de bol su tüketimi ile ürenin seyreltilmesi yöntemiyle düşürülür. Böbrek taşı oluşumu için risk taşıyan yetişkinler, günde en az 12 bardak su tüketmelidir. Normal yetişkinler de (böbrek sorunu olmayan) günde en az 8 bardak su tüketmelidir.
5. Vücut sıcaklığının ayarlanmasında su en önemli faktördür. Özellikle sıcak günlerde daha çok terleme yöntemi ile vücut kendini soğutur. Bu sayede sıcaklık korunmuş olur. Ancak su eksikliğinde dehidrasyon oluşmaktadır. Yani sıcaklık ayarı bozulur ve fazlaca artan vücut sıcaklığı güneş çarpmasına neden olur. Bu durum özellikle üreme organlarına ciddi anlamda zarar verir.
6. Yeteri miktarda su tüketilmediği takdirde, vücut sıvı ihtiyacını damarlardan gidermeye çalışır ve büzüşmeler meydana gelir. Bundan dolayı kan içeriğindeki su azalır ve kan basıncı artar. Yani su, kan basıncını düşürmede etkilidir.
7. Su, kalp hastalıkları riskini azaltır. Vücut susuz kaldığı zaman kan basıncı artar. Bu durumda da kalbin basıncını düşürebilmek için kalp, daha hızlı ve daha yoğun çalışır. Kalp fazla yorulduğu için hastalanma riski de oldukça artar.
8. Cilt sağlığı için su vazgeçilmez bir unsurdur. Terleme yolu ile ciltteki kirler dışarı atılmakta ve gerisinde tertemiz bir cilt bırakmaktadır.
9. Zayıflamak isteyenler için su kesinlikle vazgeçilmezdir. Çünkü suda hiç kalori yoktur ve metabolizmayı çalıştırır. Gün boyunca tüketilen şekerli içecekler yerine su tüketmek, vücudun hafiflemesine ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.
10. Su hiç kalori içermez fakat şişirici özelliği vardır. Su içildiği takdirde kendimizi tok hisseder ve daha az besin tüketiriz. Bu sayede de su, şişmanlık ve obeziteye savaş açar.
Hangi Su İçilmeli?
İçme suları kesinlikle berrak, renksiz ve lezzetli olmalıdır. Suyun bulanık olması kirli olduğunun kanıtıdır ve asla içilmemelidir. Genel olarak içme suyu özellikleri şu şekildedir:
• Hastalık yapan mikroorganizmaları içermemelidir.
• Renksiz, kokusuz, içimi hoş ve berrak olmalıdır.
• Suya kötü koku veren maddeler bulunmamalıdır.
• Su, yeteri kadar yumuşak olmalıdır.
• Hem aşındırıcı olmamalı hem de taş yapmamalıdır.
Yakın bir zamana kadar herkes çeşme suyu kullanırken şimdilerde damacana ve şişe kullanımı ön plana çıkmış durumdadır. Fakat bu noktada da dikkat edilmesi gereken husus; damacananın yıpranmamış olması ve şişelerin hemen açılarak tüketilmesidir. Suyun daha sağlıklı tüketilmesi için, cam şişe ve cam kaplarda saklamak gerekir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!