Çocuklarda Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

 Çocuklarda Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında su çiçeği olarak bilinen varisella – zoster adlı virüsün neden olduğu, vücutta kaşıntıyla birlikte kırmızı döküntüler, ateş ve yorgunlukla birlikte ortaya çıkan bulaşıcı özellikte bir hastalıktır. Sağdan veya soldan su çiçeği hastalığını kapmış olan çocukların yarısından fazlasında yüksek ateş, rahatsızlığa sebep olan döküntüler ve şiddetli kaşıntı, sıvı kaybı veya baş ağrısı gibi semptomların görülmesi muhtemeldir. Türkiye’de suçiçeği hastalığına yakalananların %95’i 15 yaşının altındaki kişilerdir.

Su çiçeğinin ne gibi belirtileri vardır?

Suçiçeği hastalığının kuluçka dönemi 2 ile 3 hafta arasında sürmektedir ve üçüncü hafta itibariyle belirtiler kendini göstermeye başlamaktadır. Grip gibi başlar, derideki sivilceler ve yüksek ateş ortaya çıkar. Çıkmış olan sivilceler daha sonraları kaşıntıya neden olan döküntülere ortam hazırlar. Bu döküntüler farklı boyutlarda ve kaşıntılıdır. İçlerinde sıvı vardır. Bunlar, 5 – 7 gün arasında kabuklanır, kurur ve bulaştırıcı özelliğini kaybeder. Bu kabuklanma bir hafta kadar sürer. Gözler ve ağzın içinde de döküntüler oluşabilir. Kaşıntı sebebiyle bu yaraların dağılıp enfeksiyon kapması deride kalıcı izlere sebep olur.

Su çiçeğinin bulaşma şekli nasıldır?

Su çiçeği, son derecede bulaşıcı bir hastalıktır. Varisella zoster virüsü bir veya birkaç saat havada canlı kalabilen ve çok hızlı bir şekilde yayılan bir virüstür. Doğrudan temasla bulaşabildiği gibi, hastalığı daha önceden kapmış kişinin hapşırması veya öksürmesiyle havaya yayılan virüsü bir başkasının solumasıyla da bulaştığı bilinir. Bu teması izleyen ilk 4 dün içerisinde virüs vücutta üst solunum yolları lenf bezlerine yerleşir ve burada kendini çoğaltmaya başlar. İlk haftanın sonunda dalak ve karaciğer başta olmak üzere, diğer önemli organlara da dağılmak suretiyle çoğalmaya devam eder. İki hafta sonra ise hastalığa yakalanan çocukta baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve karın ağrısı gibi genel belirtiler görünmeye başlar.

Su çiçeğinin bulaşma süreci

Suçiçeği virüsünü kapmış olan hasta, döküntülerin ilk görünmeye başlamasının 1 – 2 gün öncesinden başlamak suretiyle, vücutta çıkmış tüm içi sıvı dolu sivilcemsi döküntüler kabuk bağlayıp kuruyana kadar geçen zaman aralığında hastalığı çevresindekilere bulaştırmaya devam eder.

Su çiçeği tahmini kaç günde geçer?

Su çiçeği hastalığı, 15 yaşından küçük çocuklarda genellikle 5 – 10 gün arasında süren bir hastalıktır.

Su çiçeği hastalığı sonrasında iz kalır mı?

Suçiçeği hastalığı normal şartlarda iz bırakmadan iyileşme sürecine geçen bir hastalıktır. Ancak nadiren döküntülerin, yaraların kaşınması sonucunda izler de kalabilmektedir.

Su çiçeği hastalığının zararları nelerdir?

Su çiçeği hastalığı çok nadir hallerde komplikasyonlara neden olabilir. Deri ve deri altı dokuları, eklem yerleri, akciğerler gibi vücudun farklı farklı yerlerinde ya da kanın içerisinde görülen bakterisel enfeksiyonlar, su çiçeğine bağlı olarak ortaya çıkma ihtimali olan komplikasyonlardandır.

Su çiçeği hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Suçiçeği hastalığı geçiren çocukların büyük bir bölümünde anti viral bir tedavi uygulanmasına gerek olmaz. Tedavi uygulayacak olursanız yüksek ateşi kontrol altında tutmak ve deride oluşan döküntüler için bir başka bakteriyel enfeksiyon oluşmasını engellemek için uygulayabilirsiniz. Bazı hastalarda beyin iltihabına neden olma ihtimaline karşı kesinlikle aspirin kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!