Çocuklarda Otizm Belirtileri Nelerdir?

 Çocuklarda Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm, çocuğun dünyaya gelmesiyle birlikte ilk yıllarda kendini gösteren ve belki de yaşam boyu devam edecek olan, iletişimde yaşanan problemlerle kendini belli eden, sosyal etkileşimde yaşanacak güçlükler, sürekli aynı davranış tekrarları sergileme, kısıtlı ilgi alanları ile kendini iyice belli eden karmaşık ilişkiler yumağı şeklinde ortaya çıkan kişisel gelişim bozukluğudur. Otizme neyin sebep olduğu tam olarak bilinememesine karşın tek bir etkenin veya faktörün etkili olmadığı bir çok sebebin bir araya gelmesiyle oluştuğu gözlemlenmiştir.

Her çocuğun belirli yaşlarına uygun davranış şekilleri mevcuttur. Eğer çocuğunuz; konuşma evresine gelmiş ama konuşamıyorsa, aynı yaştaki çocuklarla iletişim kuramayıp aynı oyunları oynayamıyorsa, sürekli bir yere odaklanıp kalıyorsa, elleriyle bir şeyi işaret edip isteyemiyorsa, kendisine alınan oyuncaklar veya değişik şeylerle oynamayı bilmiyorsa, sürekli sallanma çırpınma gibi hareketleri varsa, bazı oyuncaklarını sıraya koyamayıp döndürme veya yerleştirme hareketleri yapamıyorsa veya bu davranış kalıplarına uygun hareket etmiyorsa çocuğunuzda otizm belirtileri ile ilgili ciddi soru işaretleri mevcut demektir.

Otizm çocuğun akranlarına nazaran yapamadığı veya gelişim açısından geride takip ettiği davranış kalıpları içerisinde kendisini belli eder. Otizmli çocuklar göz teması kurmakta zorlanırlar. Çocukları bilirsiniz sürekli sesler çıkarıp hareketsiz duramazlar ancak otizmli çocuklar nadiren ses çıkarır ve genellikle hareketsiz olmayı seçerler. Diğer çocuklar gibi emekleyemez veya yuvarlanma hareketleri yapamazlar. Otizmli bir çocuğu kaldırmak istediğinizde buna tepki vermeyecek ve kendisini kaldırmanızı isteyemeyecektir ve bunun yanında otizmli çocuklar el kol işaretleri ile de olsa sizinle iletişim kurmakta zorlanacaklardır. Otizmli çocukların davranış kalıplarını belirli başlıklar altında sınıflandırmak onları tanıma ve anlamada bizlere yardımcı olacaktır. Bunlar; Otizmli çocukların iletişim sorunları, otizmli çocukların sosyal iletişim sorunları ve otizmli çocukların sınırlı ve tekrarsız olan ilgi ve davranışları şeklinden sınıflandırmak mümkündür.

 

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!