Karın içindeki organlardan birinin, karın duvarından çıkmasında fıtık denir. Bu dışarıya çıkma olayı kasıkta oluşuyorsa buna kasık fıtığı denir. Zamanında tedavi edilmezse ölümlere dahi yol açabilir. Ayrıca fıtık kısırlık sebebi de olabilir. Bu rahatsızlık daha çok erkek çocuklarda görülür. Faka tabi ki kız çocuklarında da görülebilir. Kasıkların tek tarafında olabileceği gibi çift tarafında da olabilir. Kilo oranı daha düşük çocuklarda özellikle prematüre çocuklarda görülme oranı daha fazladır. Çocuklardaki kasık fıtığının sebebi daha çok genetiktir. Kasıktaki torbanın şişmesiyle anlaşılır. Çocukta ağrı, kusma, iştah kaybı dışkı yapmada zorlanma şeklinde kendini gösterir.
Bebeklerin iç üreme organlarından olan yumurtalıkları böbreklere yakın yerleşir. Daha sonra gelişmeye başlar, daha sonra kasık kanalına geçer. Skrotom denilen torbalara iner. Kız çocuklarda yumurtalıklar karın içinde kalır fakat rahmin karın içinde sabit durmasına yardımcı olan bağlardan biri kasık kanalından geçer. Bu bağın buradaki görevi rahmin arkaya doğru bükülmesinin engellenmesidir. Bu organlar üzerlerini kaplayan periton denen zarları da beraberlerinde sürüklerler. Bu zarın kapandığı durumlarda bir sağlık sorunu ortaya çıkmaz. Fakat kapanmadığı durumlarda skrotum adı verilen torbalar ile karın boşluğu arasında kesecik oluşur. Bu kesenin içine yumurtalıkların ya da bağırsakların karın içi basıncın artması sebebiyle girmesi kasıkta şişlik oluşturur. Erkek çocuklarda kasıklardan başlayarak torbalara kadar olan bölümde şişlik olabilir. Kasık fıtığına yetişkinlerde ve bebeklerde taşlanabilir.
Fıtığın tek tedavisi ameliyattır. Kasık fıtığı kesesinin içine yağ dokusu bağırsak ve yumurtalıklardan biri girdiyse kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Yoksa kişide organ kaybı oluşabilir. Hastalık teşhis edildikten sonra hemen ameliyat edilmelidir. Bebekler ameliyat olduktan bir kaç saat sonra taburcu edilebilirler. Çocukların en çok ameliyat olduğu rahatsızlıklardan bitidir. Ameliyatta fıtık kesesi bulunur, kasık kanalı içine girdiği bölgeden bağlanır ve kese çıkarılır. Genel anestezi ile yapılan bir ameliyattır.
Ameliyattan sonraki 3-4 saat içinde hastanın hiç bir sıkıntısı kalmaz. Fakat dikkatli olmak gerekir ki dikiş yerleri açılmasın. Onun içinde ameliyattan bir gün sonra dikişlerin durumu kontrol edilmelidir. Pansumanlar açıldıktan sonra da çocuklar yıkanabilirler. Ameliyattan sonraki 2 ayda çocuğun kasıklarında şişlik kalmaz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!