Anne babalarının en çok şikayet ettiği ve pek çok çocuğun sık sık yaşadığı ishal hastalığı, diğer ishal türlerinden farklı özellik göstermektedir. Akut ishal olarak adlandırılan bu ishal türü mide ve bağırsakların mikrop kapması sonucu yaşanan bir sağlık sorunudur.
Akut İshal Nedir ?
Gelişmiş ülkelerde yok denecek kadar nadir görülen ve az gelişmiş ülkelerde ölümle sonuçlanabilen bir sağlık sorunu olan akut ishal gelişen tedavi yöntemlere rağmen her yıl 3 milyon çocuğun hayatına mal olmaktadır.
Mide ve bağırsakların iltihaplanması sonucu oluşan akut ishalin temel belirtileri yüksek ateş, sık sık kusma, karın ağrısı ve mide bulantılarıdır. 14 günden kısa süren akut ishal bu süre içerisinde vücutta su ve tuz kaybına sebep olmaktadır.
Akut İshal Bulaşıcı mıdır ?
Genellikle virüs veya bakterilerin sebep olduğu akut ishal nadir de olsa parazitler aracılığıyla da vücuda girmektedir. Akut ishale sebep olan virüs veya bakterilerin bulaşması oldukça kolaydır. Çocuğunuzun kirli elini ağzına götürmesi bile bu virüs veya bakterilerin vücuda girmesini sağlayabilmektedir. Hijyen kurallarının sıkı şekilde uygulanması büyük ölçüde bulaşıcı etkisini azaltılmasında etkili olmaktadır.
Akut İshal Tedavisi
Çocuklarda görülen akut ishal de belirtiler kusma, baş ağrısı, gaz sıkışması yüksek ateş iken daha küçük olan bebeklerde hareketlerde ve emmede azalma şeklinde kendini göstermektedir. Bu belirtiler ile karşı karşıya kalan ebeveynler vakit kaybetmeden çocuklarını uzman bir doktora götürmelidir.
Hastaların tedavisi su ve tuz kaybına bağlı olarak hastanede gözlem altında tutularak veya evde istirahat ettirilerek yapılmaktadır. Tedavi sürecinde hastanın bol su içmesi ve haşlanmış patates, pirinç lapası gibi dışkının sıvı halinin düzeltilmesi için uygun yiyeceklerin tüketmesi önemlidir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!