Şeker hastalığı , pankreas bölgesinin istenilen düzeyde insülin salgılayamaması anlamına gelir.Çocuklarda şeker hastalığı , genetik nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığına yakalanmış olan çocuk hızla kilo kaybedebilir.İstatistik olarak her 100.000 çocuktan 56’sı şeker hastası olabilmektedir.Çocuk uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilir fakat şeker hastalığı hemen tedavi edilebilen bir hastalık olmadığı için çocuğun hayat boyu bu hastalıkla yaşamayı öğrenmesi gerekmektedir. Çocuklarda diabet , erişkinliğe geçiş dönemlerinde sağlık sorunlarına sebep olabilir.Çocuklarda şeker hastalığı sayesinde göz , kalp , böbrekler , sinirler , kan damarları ile ilgili problemler yaşama ihtimali mümkün olabilmektedir.Bu tür sorunların önlenebilmesi için her gün kan şekeri düzeylerini takip edebilen diyetler uygulanmalıdır.
Çocuklarda Şeker Hastalığının Çeşitleri
Şeker hastalığı kendi içinde çeşitli kollara ayrılır.Bu kollardan biri çocuklarda en çok görülen birincil tip şeklindeki şeker rahatsızlığı olarak isimlendirilir..İnsülin salgısının yeterli düzeye erişememesinden dolayı yaygınlık gösterir.Bu şeker hastalığı çocuğun bebeklik çağında başlayabilir. İnsülin kullanılmaması durumunda vücut fonksiyonlarında hızlı ihlaller söz konusu olabilir. Bu yüzden anne – babanın çok dikkatli davranmaları gerekmektedir.Çocuklarda şiddetli şeker hastalığı teşhisi konulmuşsa onun sosyalleşmesi biraz zaman alabilir.Çünkü böyle durumdaki bir çocuk için anne ve babanın korumacı yaklaşım şiddetini bir miktar daha arttırması anlamına gelebilir.Bu yaklaşım çocukların , akranları ile olan ilişkilerinde sorun yaratabilir.Bu yüzden anne ve babanın dikkatli olması zorunludur. Erken yaşlarda yatağını ıslatan çocuk , her anne ve baba için normal karşılanabilmektedir. Çünkü çocukların idrarını kontrol edememe durumu her ebeveyn için tolere edilir bir haldir.Oysa çocuklarda şeker hastalığının en erken belirtisi çocuğun yatağını ıslatmasıdır. Tuvalet alışkanlığını edinmiş bir çocuğun buna rağmen yeniden altını ve yatağını ıslatmaya başlaması , bu riskin en erken şekilde değerlendirilmeye başlanması gerekliliğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkabilmektedir.Mutlaka bir doktora başvurulmalıdır böyle bir durumda.
Diyabet eski Yunanca’da “sona erme” şeklinde ifade edilirken ,eski Mısır’da kendini “şeker kaybetme” olarak anlamlandırmaktaydı. 17. yüzyılda ilk kez diyabetli bir hastada idrarın tatlı olduğu tarifi yapılmıştır.Bu durum sonrasında hastalığın tanımı için ana özelliği haline gelmiş oldu.İlk kez 1922 yılında diyabetli ilk hasta insülin iğnesi almaya başlamıştır.1976 yılında, domuz insülini, insan insülini ile sentez edilmiştir ve 1979’da genetik olarak insan insülini, tam sentezi yapılmıştır.
Dünya Sağlık Örgütüne göre şeker hastalığı genetik bir çok faktörün yanısıra dışsal sebeplerin bir sonucu olarak da gelişebilir.
Çocuklarda Şeker Hastalığının Belirtileri
Çok çeşitli diyabet belirtileri vardır.Mide bulantısına dayalı olarak sık sık kusma isteği duyma, uyuşukluk , sürekli su içme isteği , sık idarara çıkma , ani görme bozuklukları ,halsizlik , yorgunluk , genital bölgelerde kaşıntı , cilt kuruluğu , idrarda şeker oluşumu ve sinirlilik hali gibi sebepler şeker hastalığına yakalanmış olan çocuklarda görülebilmektedir. İştah artışı obeziteye kapı aralayabilir.Şeker , çikolata ve pasta gibi çocukların en sevdiği tatlıların sık alınması durumunda pankreas üzerindeki yükü arttırmaktadır.İnsülin hücrelerinin de yavaş yavaş azalması söz konusu olabilmektedir.
Kalıtım : Hastalığın ırsi olarak çıkma yüzdesi çok yaygındır.Bundan dolayı kalıtsal nedenlerden dolayı çocuklarda şeker hastası olma riski artmaktadır.
Viral Enfeksiyon : Modern Tıp , kızamıkçık , suçiçeği , kabakulak gibi virüslerin pankreas ihlali yarattığını tespit etmiştir.
Fiziksel Hareketsizlik : Hareketsizlik , kilo sorununu beraberinde getirmektedir.Sürekli egzersiz , insülin üretiminden sorumlu olan hücrelerin çalışmasını güçlendirir.Buna göre kan şekeri seviyesi normal aralıktadır.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavisi
Günümüzde tıp , çocuk diyabetini kesin olarak ortadan kaldırabilecek bir yöntemi henüz bulabilmiş değildir.Harcanan tedavide ana amaç olarak uzun bir süre vücutta metabolik süreçlerin normalleşmesi vardır. (Çocuğun yaşına bağlı olarak, ya da bağımsız) Ebeveynlerinden , hastanın durumunun izlenmesi süreci yürütülür.Modern tıp bilimi çeşitli şekillerde diyabet tedavisi alanında çalışmaktadır.Hastalığın ilk aşaması bir hastanede düzeltilebilir. Çocuklarda tedavi optimal beslenme seçimi ile başlar ve buna bağlı olarak doktor tarafından belirlenecek olan diyet programı her gün disiplinli bir şekilde yürütülür. Yeni doğmuş bir bebek için hastalığa yakalnma riskini azaltmak için anne sütü çok önemlidir. Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirir.Bulaşıcı hastalıklara karşı da korur.
İnsülin kullanımı
Diyabetik çocukların tedavisinde kullanılan insülin, kısa bir süre çalışmaktadır. Bu ilaç şırınga ile deri altına uygulanır ve bir süre sonra hasta kendi kendine yapmayı öğrenebilmektedir.
Pankreas Nakli
Pankreas transplantasyonu özellikle zor durumlarda kullanılır. vücudun veya parçaları tam bir değişimi gerçekleştirmek için bu yapılır. Fakat, yabancı bir vücudun organı bağışıklık sistemi tarafından kabul edilmeme riskine de sahiptir.
Bitkisel Çözümler Nelerdir
Doğada, insülin gibi hormon içeren bitkiler vardır. Bunlar şunlardır: Karahindiba, yonca, drevyasil.Sarmısak ve soğan da yenilmelidir.İnsülin ihtiyacını azaltmaya yardımcı bitkilerde bulunan sindirilebilir maddeler: Nar, hindiba, ahududu, üzüm, böğürtlen, çilek, armut. Vücudun savunmasını arttırmak için, organik asitler ve vitaminler insanlar için önemlidir Pancar, sarımsak, soğan, patates, havuç, kabak, kereviz, yulaf, yabani sarımsak, arpa, marul, ıspanak ve fasulye.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!