Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kısaca (STD’ler) enfekte bir kişiden cinsel temasla enfekte olmamış kişiye bulaşan enfeksiyonlardır.
Cilt hastalıklarına bakteri, virüs veya parazitler neden olabilir. Örnekler gonore, genital herpes, insan papillomavirüs enfeksiyonu, HIV – AIDS, klamidya ve frengi hastalığı olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadınlar ve bebekler üzerindeki yıkıcı etkileri ve AIDS’le olan ilişkileri nedeniyle önemli bir küresel sağlık önceliğidir. STD’ler ve HIV, biyolojik etkileşimlerle bağlantılıdır ve her iki enfeksiyon da aynı popülasyonlarda görülür. Bazı CYBH’ler ile enfeksiyon, hastalığın ilerleme biçimini değiştirmenin yanı sıra HIV bulaşma ve yayma riskini de artırabilir. Buna ek olarak, cinsel yolla bulaşan hastalıklar özellikle kadınlarda ve bebeklerde uzun süreli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanan sağlık komplikasyonlarından bazıları, enfekte annelerde doğan bebeklerde pelvik inflamatuar hastalık, infertilite, tubal veya ektopik gebelik, servikal kanser ve perinatal veya konjenital enfeksiyonları içerir. NIAID destekli araştırmanın nihai amacı, STD’leri kontrol etmek için etkili önleme ve tedavi yaklaşımları geliştirmektir. Bu stratejileri geliştirmek için STD bakteri, viral, parazit, protozoon ve fungal ajanların yapısını, işlevini, büyümesini, patogenezini ve evrimini anlamak için temel araştırmalar gereklidir. Temel araştırmalarda önemli bir diğer husus, çeşitli nüfustaki STD’lerin etkisini incelemektir. Genomik sıralamada NIAID çalışmaları, STD biyolojik araştırmalarını ve keşiflerini hızlandırmaktadır. NIAID, STD patojenleriyle ilgili genomik veri toplanmış ve kamuya açık veritabanları aracılığıyla nitelikli araştırmacılara sunulmuştur. Son gelişmeler, trikomanyaz, klamidya, gonore ve insan genital ülseri hastalığından sorumlu patojenlerin genomik sıralamasını içermektedir. Genomların sıralanması, araştırmacıların yeni teşhis, topikal ilaçlar ve aşıların gelişiminde yardımcı olabilecek genetik verileri okumasına ve şifresini çözmesine olanak tanır.
Halk sağlığını idame ettirmenin temel taşı hastalıkların önlenmesidir. Aşılar, topikal mikrop öldürücü ilaçlar ve davranışsal müdahaleler gibi CYBH’leri önlemeye yönelik araçlar, halkı bulaşıcı hastalıklardan korumanın hayati bir parçasıdır. İnsan papilloma virüsünün (HPV) en yaygın dört suşuna karşı bir aşı olan Gardasil, CYBH alanında heyecan verici bir başarıdır. Bununla birlikte, diğer CYBH’lere karşı güvenli ve etkili aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir. CYBH’lerin erken ve hızlı teşhisi hastalığın etkilerini sınırlama şansını artırır. Tedavi edilmeden bırakıldığında, gonore, frengi, klamidya, genital herpes ve insan papilloma virüsü gibi CYBE, yıkıcı ve bazen de uzun vadeli komplikasyonlara yol açabilir. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir: Körlük, kemik şekil bozuklukları, beyin hasarı, kanser, kalp rahatsızlığı, infertilite, doğum kusurları, mental retardasyon ve hatta ölüm sayılabilir. Çok çeşitli cinsel yolla bulaşan hastalık türleri vardır ve bunların türleri belirtiler kadar çeşitlidir. NIAID, CYBH’ye neden olan mikroplar için aşıların, topikal mikrop öldürücülerin ve antibiyotik ve antifungal gibi ilaç tedavilerinin geliştirilmesi ve ruhsatlandırılmasını desteklemektedir. Hiçbir STD zararsızdır. Tedavi edilmezse iyileştirilebilen olanlar dahi ciddi sonuçlara neden olabilir. Biyolojik kanıtlar, CYBE’nin bulunduğu sırada HIV bulaşma ve bulaşma olasılığının arttığını göstermesi nedeniyle HIV özellikle endişe kaynağıdır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!