Çalma Hastalığı Kleptomani Nedir
Kleptomani kişinin ihtiyacı olmadığı halde, maddi açıdan kazanç sağlamayacağını bile bile, nesneleri izinsiz alarak onlara sahip olma isteğiyle ortaya çıkan dürtüsel, davranışsal psikiyatrik bir kontrol mekanizması bozukluğudur.
Bu hastalığa her 1000 kişinin 6’sında rastlanmaktadır. Kişi bu eylemi neden gerçekleştirir sorusunun cevabında ki saklı gerçek şudur ki;, kişinin eyleme geçmeden önce ki gergin, sıkışmış ruhsal durumunun, eylem sonrası büyük bir mutluluk ve rahatlamaya dönüşmesi hissiyatıdır.
Tanının konamaması ve kişiye suçlayıcı gözle bakılması gibi birçok sebepten ötürü kleptomanların görüldüğü yerlerin hastaneler olması gerekirken, adli kuruluşlardır. Bakkal, dükkan hırsızlarının %5- 25’i arasında kleptomanlar mevcuttur. Bunların büyük çoğunluğunu erkekler oluşturur ve kendilerine kleptoman yerine hırsız denilmesinde dolayı, kadınlarda görülme sıklığı fazla gibi görülebilir. Ne yazık ki kleptomanlar hırsız değil, dürtüsel bozukluğa sahip hastalardır.
Çalma Hastalığı Kleptomanların Genel Özellikleri
Kleptomanlarda rastlanan özelliklerde cinsiyet farkı öne çıkmaktadır. Kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha sık görülür. Kadınlarda ortalama yaş 30-35 iken; erkeklerde görülme yaşı 50-55 yaşlarıdır. Bu hastalıkta sosyal ekonomik durum etkileyici bir kriter değildir. Tam tersi kişi kendinin farkında olduğunda kendini kısıtlayıcı bir davranış sergiler çoğu zaman. Alış verişe gitmekten ve toplu yerlerde bulunmaktan kaçınabilir.
Çalma Hastalığı Kleptomaniye Neden Olan Etmenler

Kleptomani
Kleptomanite neden olan etmenler birçok başlık altında toplanabilir.
-Çocukluk çağında yaşanan kayıplar birincil etmen olarak görülür. Kleptomanik davranış bu kaybı gidermeye yönelik olarak ilerleyen yaşamında ortaya çıkabilir. Travmatik aile hayatının bu hastalıkta ki yeri büyüktür.
-Kleptomanik kişiliklerin öz güven ve öz saygı gibi kişisel sorunları temel nedenler arasında gösterilebilir. Bu kişiler çalma dürtüsünü kendisinde bir hak olarak görebilirler. Hasta olduklarını bilen fakat suçluluk hissine sahip olamayan yapıları gereği tedavi olan kleptoman sayısı azdır.
-Temelinde depresif bozukların yattığı bir görünümle de ortaya çıkabilir. Çalma eylemini gerçekleştiren kişi anlık sıkıntısını hafifletir, hissettiği rahatlama ile sorunun üzerini kapatır.
-Az bir kısmında da fizyolojik hastalıkların sonucu olarak karşımıza çıkar. Demans(Bunama), beyin atrofisi ve epilepsi(sara) bu hastalıklara örnek gösterilebilir.
Kleptomanide Tedavi Yöntemleri
Bölümünde uzman doktorların önereceği ilaç tedavileri ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu dürtüsel bozukluğun giderilmesine yönelik uygulanan terapiler ve hipnoz seanslarının da etkili olduğu gözlemlenmiştir. Psikoterapinin tedavide ki yeri büyüktür.
Çalma Hastalığı Kleptomani Nedir konusunda daha detaylı bilgiler için sitemizi takip edebilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!