Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatı

 Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatı

Çalışan kalbe bypass ameliyatı, kalp çalışır haldeyken hiçbir müdahelede bulunmadan, hastayı kalp-akciğer pompasına bağlamadan gerçekleştirilen bir ameliyat yöntemidir. Doktor bu ameliyatı gerçekleştirirken sadece üzerinde çalışacağı bölgenin fonksiyonlarını azaltma yoluna gider. Kalp vücuttaki temel işlevlerini sürdürür. Kalp hem vücuda, hem de kendisine kan pompalamaya devam eder. Böylece kalp yaşam fonksiyonlarını tamamen sürdürür şekildeyken ameliyat gerçekleştirilir.

Klasik açık kalp ameliyatlarının bazı olumsuz etkileri, çalışan kalbe gerçekleştirilen bypass ameliyatı ile ortadan kaldırılmakta yada minimuma indirilmektedir. Açık kalp ameliyatından sonra hastalarda görülen bilinç bozuklukları, davranışlarda değişiklikler, böbrek problemleri ve karaciğer rahatsızlıkları gibi sorunlar bu yöntemle azaltılmakta yada ortadan kaldırılmaktadır.

ÇALIŞAN KALPTE BYPASS HANGİ HASTALARDA UYGULANABİLİR?

Çalışan kalbe bypass ameliyatı uygulanabilmesi için hastanın bazı kriterlere sahip olması gerekiyor. Öncelikle hastanın kalbinin kasılma fonksiyonlarının tamamen azalmış olması gerekiyor. Bunun yanı sıra kalbi kalp-akciğer pompasını tolare edemeyecek kadar zayıflamış hastalarda da bu yöntem kullanılır. Ayrıca hasta daha önce felç geçirdiyse, ileri derecede böbrek yetmezliği rahatsızlığı varsa, kronik olarak akciğer rahatsızlığı bulunuyorsa bu yöntem uygulanabilir. Ayrıca bu yöntemle ameliyat edilecek hastalar genellikle 70 yaş ve üzerinde.

ÇALIŞAN KALPTE BYPASS AVANTAJLARI NELER?

Eski yöntemlere göre, ameliyat sonrasında oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçilmesi açısından çalışan kalbe bypass ameliyatı önemli. Öncelikli avantajı kalp fonksiyonlarının işlevlerini yitirmesinin önüne geçer, fonksiyonların korunmasını ve düzgün çalışmasını sağlar. Ölüm riski bulunan hastalarda ameliyatın başarı oranını arttırır. Ameliyat sonrası hastanede yatış süresini kısaltır ve yoğun bakımda kalma, solunum cihazı kullanma süresini minimuma düşürür. Hasta ameliyattan sonra normal hayatına kolay ve çabuk şekilde döner. Ameliyat sonrasında halsizlik, iştahsızlık gibi problemlerin ortaya çıkma ihtimalini düşürür. Akciğer ve karaciğerde oluşabilecek ameliyat sonrası rahatsızlıkların önüne geçer. Bunun yanı sıra göğüste oluşabilecek enfeksiyon riskini minimuma düşürür.

Yani özetlemek gerekirse çalışan kalbe bypass ameliyatı yapılması, gerekli kriterlere sahip olunduğu takdirde birçok avantajı hem hasta, hem de doktor açısından beraberinde getiriyor. Bu sebeple de bu ameliyat türünün uygulanma sıklığı her geçen gün daha da artıyor.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!