C vitamini vücudumuz için çok önemlidir. C vitamini eksikliği kanserden kalp rahatsızlıklarına, cilt ve saç sorunlarını gibi bir çok problem ile karşı karşıya kalmamızı sağlar. Bu sebeple doğal yönden C vitamini nasıl alabiliriz? Sorusuna cevap arayanlar için yazımızı paylaştık. C vitamini içeren besinler ve C vitamini eksikliği nelere yol açar? İşte sorularınızın cevapları.
C Vitamini İçeren Besinler
C vitamini, suda çözünen bir vitamindir. Bu sebeple vücutta depolanamaz. Vücutta fazla olan C vitamini idrar ve ter yolu ile vücuttan atılır. Bu nedenle C vitamini her gün yeniden alınmalıdır. C vitamini, kolajen üretimi, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesi, güçlü bağışıklık sistemi açısından önemli rol oynar. C vitamini eksikliğinde artrit ve kanser, kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklara yakalanma riski artar. C vitamini eksikliğinde, dişler ve diş etleri olumsuz etkilenir, yaralar daha geç iyileşir, saç ve cilt olumsuz etkilenir. Uzmanlar C vitaminini vitamin takviyeleri destekleri yerine gıda yolu ile alınmasını önerir. Bunun sebebi ise, C vitamini içeren gıdalar sadece vitamin bakımından değil vücudumuz için gerekli vitamin ve mineral bakımından zengin olmasıdır.
C vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Aşağıda verilen listede C vitamini bakımından zengin bazı gıdaları bulabilirsiniz. Aşağıda ki liste C vitamini bakımından tüm gıdaları içeren bir liste değildir. Bazı sağlık problemleri olanlar için listede yer alan bazı gıdalar önerilmez. Mesela; mide problemleri yaşıyor iseniz yanma gibi portakal gibi C vitamini içeren asitli besinler mide yanmasını ve asit üretimini arttırabilir. Bunun yanı sıra her kişide günlük C vitamini ihtiyacını herhangi bir sağlık koşulunu göz önünde bulunmaksızın farklılık gösterebilir. Düzenli olarak sigara ve alkol kullananlar diyabet, astım, depresyon, sindirim sistemi ile rahatsızlıkları bulunanlar, akne gibi problemleri olanların C vitamini ihtiyacı fazla olabilir. Sizin için uygun olan C vitamini bakımından zengin gıdaların oluştuğu beslenme programını uzmanına danışabilirsiniz.
C Vitamini Bakımından Zengin Gıdalar
Çilek: 1 tane orta boy çilek, günlük C vitamini ihtiyacının %7 sini karşılar. Çilek aynı zamanda besin lifi, manganez, folat ve potasyum içerir.
Papaya: Papaya tropik bir meyvedir ve tam bir C deposudur. Ülkemizde çok bulunmamaktadır. 1 tane papaya günlük C vitamini ihtiyacının 1.5 katına eş değer C vitamini içerir. Tek olumsuz yönü ise şekerli meyve olmasıdır.
Kırmızı ve Yeşil Acıbiber: Kırmızı ve yeşil acı biberde de önemli ölçüde C vitamini bulunur. Bunun yanı sıra A vitamini, K vitamini, fosfor, manganez, B6 vitamini, bakır ve potasyum açısından da iyi bir besindir. Aynı şekilde dolmalık biber de bir C vitamini deposudur.
Brokoli: Çiğ brokoli (100 gram), günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katına eşittir. Vitamin değerinin koruyabilmesi için çok pişirilmemeli ve ya çok kaynar suda bekletilmemelidir.
Kivi: 1 tane orta boy kivi de günlük C vitamini ihtiyacının %40’ı karşılanır. Bunun yanı sıra potasyum, bakır, K vitamini bakımından da zengindir.
Portakal: C vitamini denildiğinde ilk akla gelen meyve portakal diyebiliriz. 1 tane orta boy portakal, günlük c vitaminini almanıza yeterli olacaktır. Fakat mide sorunu, yanma v.s gibi şikayetleri olan kişilerin yemesi çok önerilmez. Çünkü mide asidini fazlalaştırır ve yanma şikayetini arttırır.
Kavun: Kavunun 100 gram kadarında, günlük C vitaminin %60’ı karşılanabilir. Aynı zamanda, niasin, B6 vitamini, A vitamini ve potasyum bakımından zengindir.
Greyfurt: Diğer narenciyeler gibi, greyfurtta da yüksek oranda C vitamini bulunur.
Karnabahar: Demir, çinko, kalsiyum, B6 vitamini, K vitamini yanı sıra iyi bir C vitamini kaynağıdır. 100 gram kadar karnabahar, günlük C vitamini ihtiyacının %77’sini karşılar.
C Vitamini Bulunan Diğer Besinler
Limon
Kara lahana
Bal kabağı
Tatlı patates
Soğan
Kuşkonmaz
Domates
Ahududu
Taze rezene
Ispanak
Taze fasulye
Bezelye
Yaban mersini
Pişirme Yöntemleri ve C Vitamini
Çoğu sebzelerin pişirilme aşamasından sonra besin değerleri düştüğü bilinir. Mesela; C vitamini bakımından zengin olan brokolinin sadece 4 dakika kadar haşlanması ya da buharında pişirilmesi durumunda, C vitamini değerinin %25’inin azalmasına neden olur. Daha uzun sürede pişirilmesi ise, yaklaşık 12-20 dakika kadar vitaminin %50’sinin yok olmasına neden olur. C vitamini bakımından zengin olan gıdaların çiğ olarak tüketilmesi önerilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!